A Sme kommentárban kritizálja a V4-csúcsot

2011. február 16. 12:48

A liberális napilap szerint ha a keddi csúcstalálkozón valóban arról tárgyaltak, ami a sajtóértekezleten elhangzott, akkor az jól jellemzi a csoport eddigi létezését. A szerző szerint a nap eseménye nem is kapcsolódott közvetlenül a csúcshoz.

2011. február 16. 12:48

Ha a keddi pozsonyi visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozó résztvevői valóban arról tárgyaltak, ami a sajtóértekezleten elhangzott, akkor az jól jellemzi a csoport eddigi létezését - olvasható a Sme című szlovák liberális napilapban. „Ugyanakkor mindez csak nehezen tudja meggyőzni a politikai akváriumon kívül élő embereket, hogy ennek a közép-európai együttműködésnek a húsz éve sikeres volt, olyan eredményeket hozott, amiért érdemes volt ebbe beruházni, és hogy további sikeres jövő vár rá” - írta Peter Morvay.

A szerző szerint a Fehéroroszországhoz az emberi jogok betartása miatt írt felhívás csak félmegoldás, ha nem követi azt a fehérorosz ellenzéknek nyújtott támogatás. Az energiabiztonságról szóló beszédek szerinte sem Németországot, sem Ausztriát, sem Csehországot nem érdeklik már. A V4 többi országa politikai nyilatkozatokat ad ki, de a megoldásokat halogatják. A nemrégiben aláírt szlovák-magyar egyezmény is inkább egy megállapodás, mint szerződés - írja. Morvay szerint a csúcstalálkozó Iveta Radicová által felvetett fő témája - harc a spekulatív áremelkedések ellen - csak figyelemelterelési kísérlet volt, ami „Orbán Viktor kedvenc antikapitalista retorikájára emlékeztetett”.

A cikk író szerint a keddi nap legérdekesebb eseménye olyasmi volt, ami közvetlenül nem volt összefüggésben a csúccsal: Pozsony átadta Budapestnek a kettős állampolgárságról megkötendő szerződés tervezetét. „Hátha ebből idővel lesz valami. Persze, ha Orbán megengedi” - zárul a kommentár.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
radix
2011. február 16. 13:31
már megint ez az "ember" szánalmas
vizipipa
2011. február 16. 13:29
Úgy látszik arrafelé akad olyan lap amelyik leírja mekkora gittegylet a V4. Ennek nagyon sok oka van persze, de a tény az tény. Emlékszik bárki is valami lényeges dologra az elmúlt 7 évben (EU tagság óta) ami a V4-hez kapcsolható?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!