Anarchia Egyiptomban

2011. január 30. 11:02

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak államfő lemondását. Rendfenntartó erők hiányában a lakosok szerveznek önvédelmi csoportokat a fosztogatók ellen. Tüntetők egy része a fosztogatóktól védi az Egyiptomi Múzeumot. Lezárták a Kairó-Alexandria autópályát, utasok ezrei vesztegelnek a reptereken.

2011. január 30. 11:02

A hadsereg által ellenőrzés alá vont Kairóban vasárnapra ostromállapot alakult ki. A rendőrök eltűntek az utcákról, helyi lakosok önvédelmi brigádokat alakítva maguk járőröztek. Ismét lángokban állt a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt kairói székháza, de tűzoltót sehol nem lehetett látni. Sokan fosztogattak az épületben, bútorokat és számítógépeket elhurcolva az irodákból - írja a Népszabadság

Pánik tört ki, amikor világossá vált, hogy a lakosok csak önmagukra számíthatnak a fosztogató bandák ellenében. A fáraók kincsét őrző Egyiptomi Múzeumot ugyanakkor nemcsak katonák, hanem tüntetők százai is védték. A hadsereg közölte, hogy a törvényt sértőknek hadbíróság előtt kell felelniük tetteikért. Az ország börtöneiből köztörvényes rabok szöktek meg: el-Fajjúm városban legalább ötezer bűnöző tört ki a börtönből, és megölték a biztonsági szolgálat vezetőjét, Muhammed Batran dandártábornokot. A hadsereg lezárta a Kairót és Alexandriát összekötő autópályát. Alexandriában fosztogatók titkosügynöknek adták ki magukat, és így akartak kirabolni egy bankot, de a kísérletük kudarcba fulladt.

Gazdag egyiptomi és arab üzletemberek sorra hagyják el Egyiptomot családjaikkal együtt. A kairói repülőtéren utasok ezrei vesztegeltek, mert a menetrend szerinti járatok egy részét törölték, vagy késtek a kijárási tilalom miatt. Leállhat a turizmus., amely elemzők szerint Egyiptom bruttó hazai termékének több mint 11 százalékát adja. Hurgadában és Sarm-es-Sejkben azonban teljesen nyugodt a helyzet, egyetlen turista sem kérte, hogy előbb haza mehessen - olvasható a Népszabadságban.

Frissítés: Emelkedett a halálos áldozatok száma. Százötven tüntetőt öltek meg péntek óta Egyiptomban. Nem tud már élőben közvetíteni az al-Dzsazíra Egyiptomból, a hatóságok leállíttatták a műsort. Ellenzéki csoportosulások szövetsége közös állásfoglalást ad ki, amelyben azt kérik Mohamed el-Baradeitől, hogy alakítson átmeneti kormányt, oszlassa fel a parlamentet, és fogalmazzon meg egy új alkotmányt, amely lehetővé teszi az egyiptomi emberek számára, hogy szabadon válasszák meg parlamenti képviselőiket, és legitim elnököt válasszanak.

Rendőrök és a múzeum őrei dúlták fel és fosztották ki Kairóban az Egyiptomi Múzeumot, állította a Der Tagesspiegel német újságnak Vafaa asz-Szádik, az ókori művészet egyedülálló gyűjteményének korábbi igazgatója. Egy kairói tüntető szerint is nagyrészt álruhás rendőrök a fosztogatók. Vasárnap délután vadászgépeket láttak elrepülni, majd visszafordulni a tüntetők bázisául szolgáló Tahrír tér felett, és egy katonai helikopter is leszállt a közelben.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2011. január 30. 22:31
Voltam arrafelé, amikor elvileg béke volt - annyi zaklatást egy országban se éltem át korábban, Dél-Afrika semmi volt ahhoz képest. A rendfenntartó erők meg csak ott a napernyők alól nézték, ahogy a turistákra minden szart rá akarnak tukmálni a helyiek. Nem a piacon volt. A nyugatbarátságot egyedül a Nílus mentén látható McDonald's-reklámok jelentették, mást nem nagyon.
solti
2011. január 30. 21:58
A kormányok tényleg akkor buknak meg, amikor a közhangulat ellenzékévé lesznek, tehát amikor már ellenzék és nem kormány. Egy mozgalom viszont akkor van hatalmon, amikor a kormányt kényszeríteni tudja.
crm114
2011. január 30. 20:38
Kár izgulni Egyiptom miatt. Iszlamista hatalomátvétel ugyanis először akkor lesz igazán érdekes, ha Pakisztánt érinti. http://www.reuters.com/article/2010/10/25/us-pakistan-land-idUSTRE69O1MA20101025 Pakisztánban is "progresszív erőnek" számítanak a tálibok az USA-támogatta korrupt rezsimmel szemben, és jelenleg is zajlik a felkelésük, mint közismert. Pakisztán azért érdekes, mert jól (nemcsak mutatóba) fel van szerelve atomfegyverekkel. Ha ott lesz iszlamista hatalomátvétel, az nagyobbat szólhat, mint egy hasonló egyiptomi esemény.
gróf Bercsényi
2011. január 30. 19:36
A CIA robbantotta ki? Az itt a mandineren is szórványosan felbukkanó összeesküvés-elmélet pártiak (magam is az volnék) közül érdekes módon csak nekem jutott eszembe, hogy felhívjam a figyelmet arra: a tüntetések kezdetekor az egyiptomi hadsereg vezetői, élén a vezérkari főnökkel "éppen" az USÁ-ban tartózkodtak, hivatalos baráti látogatáson, és qrvára nem indultak hanyatt-homlok haza, mint az elvárható lett volna, hanem maradtak még pár napot. Okkal merül fel tehát, hogy az USA gyorsan szervezett a tunéziai forradalom után egy lájtos forradalmat Egyiptomban is, mielőtt még az "igazi" kitörne. Nos, megérdemlem azt a bögrét? Narancsszínűt kérek, barna pöttyökkel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!