Elfogadták az új NATO-stratégiát

2010. november 20. 13:25

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár bejelentette: elfogadták azt a stratégiai koncepciót, amelyhez a következő tíz évben igazodik az észak-atlanti szövetség tevékenysége. Orbán Viktor magyar kormányfő elmondta: Magyarország az Európai Unió soros elnökeként mindent meg fog tenni a NATO és az EU közötti politikai kapcsolatok javítása érdekében.

2010. november 20. 13:25

„A NATO stratégiai célként fogalmazza meg az atomfegyverektől mentes világ megteremtését” - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen Lisszabonban. Hozzátette: „Amíg vannak atomfegyverek a világban, addig a NATO-nak is nukleáris szövetségnek kell maradnia”.

 
A pénteken elfogadott stratégiai koncepció része az összes tagállamot lefedő rakétaelhárító rendszer felállítása és az internetes támadások kivédésére szolgáló képesség megteremtése. A rakétapajzs esetében felkérik Oroszországot a közreműködésre. „A tanácskozáson egyetértettek abban, hogy a START-szerződés ratifikálása erősíti a NATO biztonságát, késlekedése pedig ártana neki” - mondta Rasmussen.
 
Orbán Viktor magyar kormányfő támogatásáról biztosította az új stratégiai koncepciót: „A Nyugat-Balkán számára a térség stabilitása érdekében biztosítani kell az európai perspektívát”. Rámutatott: Magyarország - az Európai Unió soros elnökeként - mindent meg fog tenni a NATO és az EU közötti politikai kapcsolatok javítása érdekében.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!