Püspök a cölibátus ellen

2010. május 12. 11:43

A papokra kellene bízni a döntést, hogy nőtlenségben akarnak-e élni - vélekedett a kismartoni (Eisenstadt) katolikus püspök egy szerdai osztrák lapban megjelent nyilatkozatában.

2010. május 12. 11:43

A Die Pressében közölt interjú szerint Paul Iby nagyon örvendetesnek tartaná, ha a katolikus egyház engedélyezné, hogy nős férfiakat is lehessen pappá szentelni. A 75 éves, várhatóan az ősszel nyugdíjba vonuló burgenlandi püspök úgy látja, nők pappá szentelése jelenleg nincs napirenden a katolikus egyházban, de középtávon fontolóra kellene venni ezt a kérdést.

Iby püspök szerint a kötelező nőtlenség eltörlése könnyebbséget jelentene a világ katolikus papsága számára. Ő maga üdvözölné nős férfiak pappá szentelésének bevezetését. Jelenleg is sok nős diakónus (egyházi szolgálatot teljesítő, áldozópappá nem szentelt személy) szolgál az egyházban. A paphiányra tekintettel az ő pappá szentelésükkel sokkal könnyebbé válna a lelki gondozás - mondta. A püspök rámutatott arra, hogy a katolikus egyház részét képező görög katolikusok nős papjai is tevékenykednek a lelki gondozásban.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2010. május 13. 11:29
Figyusz te bigyusz, hetet-havat osszehordol, mint egy fecsego. Nem unod meg magad...?! ;)) Egy papnak nem kell szuznek lennie. Baratnoje de meg gyereke is lehet a folszentelese elotti idokbol, aminek a buneiert levezekel. Amikor azonban folszenteleset keri, mindent Isten ele helyez. Semmi sem az ove tobbet. Ezert lett pap, mert ezt akarja. Istennek szolo aldozat lett az elete. Szoval ebbe miert muszaj kivulrol beleavatkozni? Inkabb a sok ateista gyerek-gyalazot es szexualis bunozot kene elovenni, akik az ordog spermajat terjesztik AIDS formajaban a felebarataik kozott. Talan az az igazi szeretet? ;((((((((( Vagy a porno-szakma pucerjai talan a jo magyarok? A 'celebek'? Miert nem kuldik el oket Celebeszre, ha mar odavalok?! Szoval ne tessek mar itten komlytalanul nevetsegesnek lenni...
szeekely
2010. május 13. 09:35
A folszentelt pap odaajandekozza szexualitasat Istennek. Na most igen furcsa lenne, ha egy Istennek adott ajandekot Isten szolgaja visszakovetelne Tole, hogy azt -- szexualis kepessegeit -- masnak adja. Ezert van tehat, hogy a pap Istenhez tartozik, s igy valik erthetove onkent vallalt colibatusa is. Jezus anyja, Maria szuz volt es Jezusnak nem voltak testverei. Jezusnak maganak nem volt felesege (termeszetesen baratnoje sem volt). Eletet teljesen Istennek, az O Atyjanak szentelte. Ezzel peldat mutatott, amit joga van kovetni a katolikus papsagnak.
szeekely
2010. május 13. 01:25
A szexualis visszaelesek oka nem annyira a pedofilia, mint a homoszexualitas. Homokos egyenek nagy szamban hajlanak a papi palyara a maszkulin kornyezet miatt. Ez igy van a protestansoknal is. Ok is telivannak botranyokkal, csak naluk nincsen egy Romai Pa'pa, akire ra lehetne kenni az egeszet. Az ellenkezo nemu szemellyel kotott hazassag nem oldja meg a homokos iranyultsagot. Tehat ez egy suket propaganda szoveg a papi notlenseg ellen szolani. (Vagy pedig a egybol a homokos hazassagot kene engedelyezni a papoknak, de ennyire mar senki nem hulye, hogy ezt kovetelje. ;) )
Karcolt
2010. május 12. 14:05
Kicsit értelmezem (az eredeti cikket sajna nem találtam, így nem tudom megnézni, jó-e a fordítás): - nős férfiakat is lehessen pappá szentelni (arról nincs szó ebben a szövegösszefüggésben, hogy már felszentelt papok házasodhassanak); - ez azért lenne jó, mert kevés a pap, viszont van sok diakonus, akiket ha pappá szentelnének, az segítene a hiányon; - a pedofil botrányokról ettől teljesen függetlenül beszélt: azt mondta, az egyháznak még jobban bocsánatot kell kérni és hosszú időbe telik, amíg kiheveri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!