MKP: nem a jelenlegi koalícióra

2010. január 05. 13:12

"Saját érdekünkben, de Szlovákia érdekében is", fogalmazott Duray Miklós.

2010. január 05. 13:12
Szlovákiában a 2006-os választás óta az Irány-Szociáldemokrácia (Smer), a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alkotta koalíció kormányoz. Duray úgy véli, a koalíció nemcsak a szlovák-magyar kapcsolatok, de egész Szlovákia számára káros. A 2006-os választás előtt két hónappal az MKP belső felmérése még azt mutatta, hogy a párt választói számára csak a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) az elfogadható partner, míg a HZDS elfogadhatatlan volt. Később a szlovákiai magyar választók azt mondták, akár a HZDS-szel is koalícióra kellene lépni, hogy megakadályozzuk az SNS kormányzati pozícióba kerülését.

"Úgy érzem, igazuk volt, mert a jelenlegi koalíció nem csak a szlovák-magyar kapcsolatoknak, hanem egész Szlovákiának ártott", "Szlovákia, még ha azt nem is látni, egyfajta nemzetközi elszigeteltségbe került. Szlovákia megítélése az európai országokban ma kedvezőtlenebb, mint a korábbi kormányzati szakasz végén." Duray megjegyezte, hogy ez nem Mikuláš Dzurinda volt kormányfő dicsérete, illetve Robert Fico mai kormányfő bírálata, hanem "a koalíció összetételének következménye". Úgy vélte, hogy a szlovákiai magyarok részvételi aránya a választásokon hasonló lesz az szlovákiai átlaghoz.

Az MKP vezetői az SNS-t kivéve minden parlamenti szlovákiai párttal el tudják képzelni az együttműködést. Csáky Pál, az MKP elnöke szerint ha a magyar párt tagja lenne a következő szlovákiai kormánykoalíciónak, az megnyugvást hozna a magyar-szlovák államközi kapcsolatokban is. Robert Fico kormányfő, a választások legvalószínűbb nyertesének tartott Smer elnöke e kijelentésekre reagálva azt mondta: koalíciós partnereit a győztes párt fogja kiválasztani magának.

Duray: meg akarjuk akadályozni a jelenlegi koalíció folytatását (Bumm-MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!