Mi folyik Afganisztánban?

2009. november 10. 13:09

Obama bizonytalan, Karzai magyarázkodik, az afgánok békülnének a tálibokkal, a harcok tovább folynak.

2009. november 10. 13:09
Hamid Karzait és kormányát az afgánok eddig is korruptnak tartották, de a választási csalások után már nemzetközi szövetségesei is bírálják. Helyzetének az sem tett jót, hogy kiderült, testvére Ahmed Wali Karzai rajta van a CIA fizetési listáján, miközben nagy hasznot húz az afgán drogbizniszből is.

A vádak az ENSZ-et is elérték: a világszervezetet azért kritizálják, mert a választások idején tanúsított magatartásával szemet hunyt a nyilvánvaló csalások felett. Az amerikai társadalom egyre nagyobb részének vannak már fenntartásai az afganisztáni háborúval kapcsolatban, Obama elnök pedig még mindig nem döntötte el, hogy mennyi katonát küldjenek az országba. Saját csapataik bővítése mellett az amerikaiak továbbra is azt szeretnék, hogy a többi szövetséges ország is küldjön még katonát Afganisztánba.

A csapaterősítéssel szemben az afgánok is szkeptikusak, a megoldást sokan a tálibok megbékítésében látják. A mérsékelt tálibokkal való kiegyezés az amerikaiaknak sincs ellenére, azért sem, mert lehetséges megoldásnak látnák a helyi célokért küzdő tálib felkelők elválasztását a nemzetközi terrorizmusban utazó al-Kaidától.

Obama bizonytalan, Karzai magyarázkodik - mi lesz Afganisztánban? (Hírszerző)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!