Ismét előkerült Bajnai, nemzetközi fórumon ekézte a kormányt

2024. szeptember 04. 07:43

A prágai Globsec-konferencián beszélt az exkormányfő egyebek mellett arról, hogy Orbán Viktor kivezetné az EU-ból Magyarországot.

2024. szeptember 04. 07:43
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

nyitókép: MTI-archív/Máthé Zsolt

Mint a 444 uniós finanszírozással megvalósuló tudósításából kiderül, nem Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója volt az egyetlen magyar előadó a politika világából a prágai Globsec biztonságpolitikai konferencián.

Az egyik pódiumbeszélgetésre a szervezők meghívták Bajnai Gordont is, aki a Gyurcsány-kormányokban volt miniszter, majd egy évig, közvetlen választói felhatalmazás nélkül 2009 és 2010 között Magyarország miniszterelnöke. Bajnai együtt szerepelt Mikulas Dzurinda volt szlovák, Mirek Topolánek volt cseh miniszterelnökkel, valamint Sebastian Kurz volt osztrák kancellárral.

Míg a többiek alapvetően a biztonsági kihívások mellett a térségi együttműködés lehetőségeiről és kihívásairól beszéltek, 

a volt kormányfő kihasználta a lehetőséget, hogy leszögezze, nincs köze a jelenlegi magyar berendezkedéshez, majd a nemzetközi eseményen instant politikai kirohanást intézzen a magyar kormánnyal szemben, felmondva a szokásos ellenzéki vádakat.

Bajnai felmondta az ellenzéki szöveget

Szerinte hazánk visszafordult a rendszerváltozással megkezdett útról, a kormánynak „jól kidolgozott, hosszútávú terve van arra, hogy a népesség nagy részét ismét az állami újraelosztástól tegyék függővé”, ez pedig a politikusoknak ad hatalmat. Aztán az unásig ismert ellenzéki szlogen következett: hazánkban „pártállami rendszer” épül ki, a siker kritériuma pedig megint a rendszerhez való hűség lett, a piaci verseny helyett is a rezsimmel ápolt kapcsolat a fontos.

Kitért arra is, a kormány azon dolgozik, hogy a társadalom ki akarjon lépni az Európai Unióból, ami egyelőre nem sikerült. „Időbeli terv nincs, stratégia viszont van, mert a mai állapotában a magyar rezsim nem kompatibilis az Európain Unióval” – magyarázta a volt szocialista miniszterelnök, aki 2014-ben hiába próbált némi külföldi támogatással visszakerülni a kormányrúdhoz. Az expolitikus azóta Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely mellett is feltűnt támogatólag, de előkerült a Vársoháza-botrány környékén is.

Ezt is ajánljuk a témában

A fórumon szóba került természetesen a populizmus is. Bajnai szerint az a baj vele, hogy népszerű, az nyer, akié a legtöbb szavazat, és mindenki szavazata ugyanannyit ér

– így a 444 tudósítása.

Ezzel szemben például Kurz kifejtette, a migrációs válság volt az első olyan alkalom volt, amikor a térségünk országainak egyértelmű álláspontja volt, ami a nyugati országok, vagy Brüsszelétől határozottan eltért. Sokan gondolják úgy a közép-kelet-európai régióban, hogy az EU-ban elveszíthetik a kulturális identitásukat, a nyugat-balkáni országok országok EU-tagsága kapcsán kevés perspektívát tudunk nekik mutatni, így – bár gazdaságilag pozitív – politikailag hullámzó a régió sztorija – fejtegette.

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekesség, hogy a cikk szerint a résztvevők lényegében egyetértettek abban, hogy a háború alatt nem életszerű Ukrajna csatlakozása az EU-hoz.

 

 

 

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tegnap
2024. szeptember 04. 12:15
Skywalker_bp 2024. szeptember 04. 09:59 Te poloska seggdugasza, ki akar egy levegőt szívni Bajnaival vagy a többi globalista okádékkal ? Te is a poloska telefosott gatyájából fröcskölsz.
Tegnap
2024. szeptember 04. 12:10
Az EU mostani útján hamarosan a pokolba jut. Jó lenne visszamenni a gazdasági közösséghez, de a mai globalista hatalom inkább felrobbantja a világot. Legalábbis megpróbálja.
kovsa2
2024. szeptember 04. 11:38
"mert a mai állapotában a magyar rezsim nem kompatibilis az Európain Unióval” Valóban, az Unió a mai állapotában nem vonzó hely, nem kompatibilis a magyar Uniós elképzelésekkel. De kétesélyes a dolog. Megreformáljuk az EU-t, újra vonzó, gazdaságilag fejlődő hellyé tesszük. Vagy, rábeszéljük a szerbeket, hogy együtt vizsgáljuk meg a csatlakozás lehetőségét a BRICS-hez, miután Töröko. csatlakozott, mert fog.
manitowoc
2024. szeptember 04. 10:11
KacsiDani: (Bajnai Gordon) "a Gyurcsány-kormányokban volt miniszter, majd egy évig, KÖZVETLEN VÁLASZTÓI FELHATALMAZÁS NÉLKÜL 2009 és 2010 között Magyarország miniszterelnöke." Mondd, KacsiDani, van/volt magyar miniszterelnök, aki közvetlen választói felhatalmazással lett kormányfő? Na... na? Na ugye, hogy nincs/nem volt. De akkor ezt miért rovod fel ennek a Bajnainak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!