Városháza-ügy: Bajnai is jutalékos rendszerről beszél egy hangfelvételen

2021. november 23. 11:01

A volt kormányfő tanácsokkal segítette a befektetőket egy, a Városháza eladásáról is szóló egyeztetésen.

2021. november 23. 11:01
null

Újabb videóval jelentkezett az Anonymus. Ezen Bajnai Gordon egykori miniszterelnök jutalékos rendszerről beszél a Városháza eladása kapcsán. A nyár végi üzleti megbeszélésen a volt kormányfő mellett ott volt Gansperger Gyula, illetve egy ismeretlen, a befektetők képviseletében eljáró férfi.

„Legalább két probléma van, menedzsment szempontból. Tehát ugye ez egy hatpárti koalíció, ami egy adottság. Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen” – fogalmazott Bajnai, ismertetve: „amint híre megy egy ilyen dolognak, (...) egy ilyen koalícióban meg vannak a cápák”. Az egykori miniszterelnök szerint

– nyomatékosította a baloldali politikus, üzletember.

Karácsony főtanácsadója navigálhat

A Városháza sorsáról szóló egyeztetéseken szóba került Tordai Csaba neve. Ő jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója és a Bajnai-kabinet egykori államtitkára volt. A vélhetően a befektetők képviseletében eljáró férfi közölte: jó, hogy a „Tordai úr akkor ebben segít”, de jó lenne, ha Tordai „moderálná a többit”.

Tehát hogy ne az legyen, hogy még 74-en megjelennek az asztalnál, aztán mindegyik mellett még egy Tordai úr.

Azt megint csak nem szeretnénk, hogy akkor nekünk hatfelé kelljen – nem tudom én – beszélgetni” – jegyezte meg a férfi, mire az egykori kormányfő azt felelte: „Ezt az igényt megértem, nem tudom, hogy a Tordai úr erre képes lesz-e.”

Amikor először került szóba Bajnai neve a Városháza-gate nyomán, az egykori miniszterelnök a következőképpen reagált közösségi oldalán: Gansperger Gyula azzal kereste meg, hogy vállalkozása a leggazdagabb magyarországi befektető család által irányított cégcsoporttal működik együtt ipari infrastruktúra és ingatlanfejlesztési projektekben, és hogy e cégcsoport egyik fő tulajdonosa szeretne bemutatkozni nekem személyesen és kérte, hogy vegyek részt egy rövid találkozón. A meghívást elfogadtam. Ezen a meetingen felmerült a Városháza „fejlesztésének” ügye – ismerte be a korábbi kormányfő –, ám a befektetők által felvázolt projektek során „világossá vált” számukra, hogy ebben nem tudnak közreműködni. Bajnai hangsúlyozta, az ügyben nincs befolyása, közvetítői szerepe. „Az én helyzetértékelésem szerint egy ilyen szimbolikus jelentőségű épületet érintő beruházás a jelenlegi irracionális politikai környezetben mindenképpen politikai támadások kereszttüzébe kerülne” – írta Bajnai.

–, ám a befektetők által felvázolt projektek során „világossá vált” számukra, hogy ebben nem tudnak közreműködni. Bajnai hangsúlyozta, az ügyben nincs befolyása, közvetítői szerepe.  – írta Bajnai.

Van szándék a Városháza eladására

Egy korábban kiszivárgott hangfelvételen a baloldali politikus többek között arról beszélt, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék a fővárosi önkormányzatot, a fennmaradó részeken pedig hotelt, lakásokat vagy akár irodaépületet is létre lehetne hozni. Bajnai külföldi befektetők bevonásának szükségességét is megemlítette, mivel a magyar vállalkozóknak nincs „megfelelő képessége".

Azon a felvételen a volt baloldali kormányfő Ganspergerről is beszélt, régi harcostársának nevezve őt, akivel együtt küzdött a barikádokon, s kapcsolatukat úgy írta le, hogy az többről szól, mint barátság.

Kulcsfontosságú Gansperger személye

A Mediaworks Hírcentrum keddi beszámolója kifejti: Gansperger tevékenyen részt vett a Városháza eladásának előkészítésében; egy alkalommal ő maga írta le aprólékosan a fővárosban működő jutalékos rendszert. Gansperger a szisztémáról elmondta, hogy Berki Zsolt „frontol", az ő testvére, Józsi is benne van a „buliban”. Berki József a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott. A baloldali üzletember kitért arra is, hogy a „jutalékot" Berki Zsoltnak és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek kell eljuttatni. Tordai „nem pénzezik", ő a szerződéseket láttamozza, mielőtt azokat Karácsony aláírja. Tordait úgy mutatja be Gansperger, mint Bajnai emberét.

Ami eddig megjelent a sajtóban a Városháza-ügyről:

  • A Berki Zsolt vezette Northern Rock Kft. a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-vel kötött megbízási szerződést az eladásra.

  • Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője eladási terveket emlegetett az egyik felvételen, megnevezve a Városháza értékesíteni kívánt részének hektárban megadott területét. A vezérigazgató mások mellett Gansperger Gyula és Berki Zsolt társaságában befektetőkkel egyeztetett a fővárosi ingatlanról, az egyeztetésről készült felvételt Anonymus juttatta el több szerkesztőséghez.
  • Egy nyilvánosságra került hanganyagon Gansperger a Városháza tervezett eladásával összefüggésben ismertette azt a jutalékos rendszert, amelyen keresztül korrupciós eljárással már több fővárosi ingatlant is értékesítettek fű alatt.
  • Egy másik felvételen Bajnai részletekbe menően ecsetelte, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék az önkormányzatot.
  • A Nemzeti Nyomozó Iroda elrendelte a nyomozást annak a fővárosi ingatlannak az értékesítése miatt, amelynek ügyében Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést korábban, és amelyre a Városháza tervezett eladásával kapcsolatos sajtóhírek nyomán derült fény.

***

Bajnai tagad, szerinte bűncselekményt követtek el ellene

A volt kormányfő 2022 novemberében egy Facebook-bejegyzésben rágalomhadjáratot emlegetett az Anonymus-felvételek kapcsán, és egy rendőrségi nyomozást felfüggesztő határozatra hivatkozva azt írta, bűncselekményt követtek el sérelmükre.

Nyitókép: Facebook 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mars-lakó
2021. november 23. 22:24
Alvarez
2021. november 23. 19:58
Azért az is beszédes, hogy Bajnai még nem jelent meg az ATV-ben, pedig 1000%, hogy hívták. Tudniillik, ez már védhetetlen. Alig várom a következő napokat, főleg a pénteket...
DFK
2021. november 23. 14:07
Ezért felelni fog mindenki, aki a nyakunba ültette ezeket a gazembereket.
okoskodó fórumlakó
2021. november 23. 14:01
Négy óra telt el, de a Telexen egy hang sincs az ügyről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!