Mindenki egyenlő, de az NGO-k egyenlőbbek

2023. július 14. 07:12

Az EP legújabb javaslata alapján a Soros-féle és más NGO-k és mások is szabadabban igyekezhetnének feltörni a „zárt társadalmakat”, és még perbe sem lehetne fogni őket.

2023. július 14. 07:12
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Van egy bevett alapelv, a törvény előtti egyenlőség. Van egy baloldali alapelv, miszerint: egyenlőség mindenek felett. Ha nem vagy hajlandó férfinevén szólítani a magát nőnek képzelő férfit, megsérted ezt a mindenek felett álló egyenlőséget. Ha kiemelkedsz teljesítményeddel, vagyonoddal, akkor is megsérted. 

A progresszió alapelve és mániája a formális egyenlőségen túl a „valódi” egyenlőség, minél több területen. 

Angolul ezt nem „equalitynek” nevezik (az a formális egyenlőség), hanem „equitynek”. Eme valódi egyenlőség nevében üldözik a szólásszabadságot és a vallásszabadságot, azok ugyanis csak a diszkriminatív gyakorlatok elfedésére szolgálnak, sőt mi több, platformot biztosítanak azoknak – szól a progresszív érvelés.

Szerintük a világ tele van igazolhatatlan privilégiumokkal, privilegizáltak a fehérek, a heterók, a férfiak, a keresztények (?), a kapitalisták, és így tovább. Ha hierarchiája van a privilégiumoknak, akkor az elnyomásnak is van, elnyomottak a nem fehérek (kivéve az ázsiaiakat), a nem heterók, a nők, a muszlimok, de leginkább a fekete muszlim transznők. Ezt hívják interszekcionalitásnak: amikor egymásra vetítik az állítólag privilégiumokat, amiket élvezel vagy épp állítólagos hátrányokat, amiket elszenvedsz. Mindennek a kissé kocka megközelítésnek a célja, hogy a privilégiumokat elvegye, a hátrányokat pedig megszüntesse.

Erre jön az Európai Parlament, és hoz egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében 

a tényfeltáró újságírók, jogvédő civil szervezetek, NGO-k, aktivisták minden jogi felelősségre vonástól mentesülhetnek, ha arra hivatkoznak a bíróság előtt, hogy sérül a közéleti részvételük.

Mint Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője a Mandinernek elmondta, az egész a nyolcvanas évek Amerikájában gyökerezik, ahol azokat az eseteket akarták körülírni, amikor valaki visszaél a perindítás lehetőségével, és rosszindulatból perek garmadát akasztja valakinek a nyakába. Ezt úgy hívják, hogy „strategic lawsuit against public participation” (SLAPP), azaz stratégiai pereskedés a közéleti részvétel ellen. Ez olyasmikre értendő, mint amikor egy vállalat folyamatosan pereli a kétes ügyeivel foglalkozó újságírókat, aktivistákat, és eléri, hogy ne nagyon akarjanak ujjat húzni vele. Itthon a Média Pluralizmus Monitor Magyarországról szóló legutóbbi jelentése állítja, hogy vannak ilyesmik hazánkban, bár ezt bizonyítani nem tudják (a magyar jog nem is ismeri a fogalmat). Azt viszont, hogy „SLAPP” történt, úgyszintén bírósági per segítségével lehet megállapítani azon országokban, ahol van erre törvény.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Akárhogy is, az Európai Parlament ebből az ötletből kiindulva kitalálta, hogy gyakorlatilag önbemondásos alapon fel akarja menteni az aktivistákat, NGO-kat, újságírókat a perelhetőség alól. A szélsőbalos EP ezzel több mindent szolgálna: a törvény fölé helyezné saját propagandaseregét és politikai hátországát, valamint tenne egy nagy lépést az európai szuperállam felé, és gyengítené a tagállamokat.

Kétségünk ugyanis ne legyen, ezután a Soros-féle és más NGO-k és mások is 

szabadabban igyekezhetnének feltörni a „zárt társadalmakat”, és még perbe sem lehetne fogni őket.

Úgy látszik, a túltolt egyenlőség azt jelenti, amit George Orwell is írt az Állatfarmban: mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek. Eme egyenlőbbek, mivel az egyenlősítésért és felszabadításért dolgoznak, privilégiumokkal ruháztatnak fel, hogy szabadabban végezzék munkájukat – és persze jutalomként is. Ők a felvilágosult értelmiségiek, ők a forradalmi élcsapat, fáradságos munkájukért jár annyi, hogy ne legyenek perelhetőek. Az EP, úgy tűnik, az emberek helyett tényleg a kommunizmus új változatát képviseli.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképünk illusztráció: JOHN THYS / AFP

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. július 16. 09:59
Vonyítsatok! Agyhalott fasz szopó fideszes kutyák! Mikor jön az Eus pénz köcsögök? Ja, semmikor! Büszkék lehettek a futó bolond gazdátokra, ismét nagyot villantott!
Reszelő Aladár
2023. július 16. 08:50
Szerintem mot kezdjen el mindenki saját gendert megállapítani magának és alapítson mindenki egy saját NGO-t. Tudja csak meg a világ, jogy Magyarország annyira progresszív, hogy itt több 100ezer gender létezik és mindenki büntetlen, ha önmagára NGO-ként tekint.
fideszaking
2023. július 15. 04:43
Ha jol tudom, már törvénybe is iktatta ezt Honunk kormánya. Bárkiröl lehet bármit irni, és még perelni sem lehet. Talán azért, mert a jobbos propaganda annyi pert veszitett hazugságok állitásával? Igen, igen, igen. Igazábol ti most magatokrol irtatok. És arrol, hogy ti hogy müködtök. Zseniális, ahogy másra mutogattok, hogy ti tünjetek jofiuknak. Kik ellen us veszitettetek már pert? Hagy l'ássuk a neveket, és a pereket! Bevállalom Brother? Ugyan! Hatalmasak vagytok! Hatalmas nagy rakás ekszkremenciák!
110100100
2023. július 14. 10:06
Így a harmadik cikk után igazán leírhatná ez a kibaszott mandiner azt is hogy mi a konkrét javaslat, mert eddig Szilvay meg valami másik újságíró elbeszélése alapján annyit tudunk róla, hogy szerintük ez azt jelenti, hogy nem lehet perelni a jogvédő szervezeteket. Viszont ha jól sejtem nem az az egy mondat van benne, hogy "A jogvédő szervezeteket nem lehet perelni." Többek között azért létezik a szakmátok, hogy ne nekem kelljen a kibaszott uniós javaslatokat böngésznem, de ti még arra se vagytok képesek, hogy a javaslatot belinkeljétek, vagy legalább leírjátok a számát. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy ti elolvastátok egyáltalán? Vagy az egyik okos valahol ezt hallotta, megírta, a másik öt meg behivatkozza a cikkét forrásként? Annyi támpontot sikerült adni, hogy egy uniós "törvényjavaslat. Törvényjavaslat geci. Uniós irányelvek, rendeletek, határozatok és ajánlások léteznek, mindegyik más kötőerővel, kedves közéleti témákban jártas újságíró. Ez most melyikre vonatkozó javaslat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!