Az Europol szélsőséges anarchista szervezetnek nyilvánított több migrációs NGO-t

2023. június 24. 13:06

Az ügyben egy baloldali EP-képviselő is megszólalt. Cornelia Ernst szerint a baloldali álláspontok stigmatizálása zajlik, ezek extrémistaként való felcímkézése.

2023. június 24. 13:06
null

A terrorizmus és a szélsőségesség továbbra is komoly fenyegetést jelent a közbiztonságra az Európai Unióban – olvasható az EuropolTE-SAT jelentésében. Az Europol feladata, hogy támogassa a tagállami hatóságokat a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben, biztonságosabb Európa kiépítésében és a jelenlegi fenyegetésekkel kapcsolatos hírszerzési információk megszerzésében.

A terrorizmus helyzetéről és tendenciáiról szóló jelentés (TE-SAT) kulcsfontosságú eleme ennek a munkának. A jelentés helyzetáttekintés, amely számadatokat és fejleményeket mutat be az EU-n belüli terrorizmussal kapcsolatban. Az Europol évente közzéteszi a TE-SAT-ot, mely egyedülálló betekintést nyújt a kontinenst fenyegető szervezetekről azáltal, hogy összeállítja az uniós tagállamok és az Europol saját megállapításai alapján az elmúlt 12 hónapban megjelenő tendenciákat. Célja, hogy tájékoztassa a politikai döntéshozókat, a bűnüldöző szervek munkatársait és a szélesebb nyilvánosságot

a terrorizmus legújabb fejleményeiről és a szélsőséges ideológiákról, amelyek befolyásolhatják a terrorizmust.

A legfrissebb jelentésből az derül ki, hogy baloldali és anarchista terrorista csoportok közé sorol több migrációs NGO-t is az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés legfontosabb intézménye. A szervezet 2023. június 19-én kiadott terrorizmusról szóló helyzetértékelési jelentése a baloldali és anarchista szervezetek által jelentett terrorfenyegetésről szóló fejezetében több migrációval összefüggésbe hozható NGO-t is nevesít. Ilyen például a No Border mozgalom, amelyet az Europol a baloldali és extrémista szervezetekhez sorolt.

A Határok nélkül hálózat (angolul No Border Network) olyan civil szervezetekből álló nemzetközi,  szélsőbaloldali szervezet, mely Nyugat-Közép- és Kelet-Európában található, független csoportok szövetségéből áll. A szervezet támogatja az országok közti migrációt, illetve az emberek, országok közti szabad mozgás elvét, valamint ellenzi a migráció ellenőrzését, korlátozását. A korlátozások ellen különféle akciókat szervez. A Határok nélkül hálózat tevékenységei körébe tartozik a nemzetközi határokon létesült táborok tevékenységeinek koordinálása, tiltakozó akciók, kampányok szervezése. A hálózat 1999-ben jött létre, a weboldala szerint 2000 óta üzemel. A szervezet állítása szerint 11 városban létezik helyi csoportjuk.

Baloldali EP-képviseló vette védelmébe a szervezetet

A szervezet komoly ellenségként tekint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségre is (Frontex). Ez eredményezte az Abolish Frontex nevű kampány megindítását. Az Europol-jelentés kitér a határvédelem eltörlését is célzó „No Border Camp 2022” nevű holland fesztiválra is. Az uniós hatóság szerint a 2022 augusztusában Rotterdamban megtartott nemzetközi eseményre Európa számos pontjáról érkeztek szélsőséges személyek, hogy a Frontex eltörlését célzó megbeszéléseken és kerekasztal-beszélgetéseken vegyenek részt.

A jelentés közzétételét követően az érintett NGO-k közleményben emeltek szót az Europol megállapításai ellen, mondván, az „EU rendőrsége” kriminalizálja a Frontex-ellenes kampányt és a No Border mozgalmat abból a célból, hogy előkészítse az aktivisták erőszakos elnyomását.

Az ügyben egy baloldali EP-képviselő is megszólalt. Cornelia Ernst szerint

a baloldali álláspontok stigmatizálása zajlik, ezek extrémistaként történő felcímkézése.

***

Nyitófotó: Mandiner-archív

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2023. július 14. 12:07
Ennél sokkal erőteljesebb lépésekre van szükség. A bolsevizmus gonosz, embertelen eszme. A képviselőit a terrorizmus támogatóinak kell tekinteni, és alávaló, bűnös tevékenységüket világszerte be kell tiltani.
Obsitos Technikus
2023. június 25. 21:29
Cornelia Ernst nem "baloldali", hanem egy DDR-feminokomcsi komisszár. "Nach dem Abitur 1974 und dem Eintritt in die SED 1976 machte Ernst 1979 den Abschluss als Diplom-Paedagogin. 1979 bis 1980 war sie FDJ-Instrukteurin in der Sektion Geschichte der Paedagogischen Hochschule Leipzig. Sie wurde 1983 mit der Arbeit Zur Geschichte des Internationalen Frauentages in der Übergangsperiode vom Kapitalismus zum Sozialismus auf dem Gebiet der DDR an der Universitaet Leipzig promoviert und war bis 1991 Lehrerbildnerin am Institut für Lehrerbildung in Grossenhain."
Maciapu
2023. június 25. 13:58
Kevés! Az orosz ügynöktörvényt azonnal az összes EU-s tagországba, kötelezően előírva. Valahogy úgy, ahogy a migránsok szétosztását is intézték.
bagira
2023. június 25. 09:34
NGo terrorista csoport , Ámerikára jellemző terrorista csoportokat is háttértámogatásba részesíti , így tudja a háborút élezni minél több ember elpusztuljon , két ellentétes nézeteket egymás ellen összeugraszt , háttérben röhög.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!