Indul a vatikáni békemisszió Ukrajnába

2023. június 05. 12:41

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, akit Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki.

2023. június 05. 12:41
null

Zuppi bíboros feladata, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését – jelentette be a Vatikán hétfői közleményében. A közlés szerint a kezdeményezés fő célja az ukrán vezetés álláspontjának alapos megismerése azzal kapcsolatban, hogy

milyen módon képzelik el igazságos béke elérését és érhetik el a feszültség csökkentését.

Ferenc pápa vasárnap ismét a béke mellett állt ki és a háború ellen emelt szót, amikor először adott interjút a RAI1 televíziós csatorna stúdiójában.

– jelezte az egyházfő. 

Az ukrajnai válság 2022 februári kezdete óta Ferenc pápa és a Vatikán felajánlotta közvetítő segítségét, de erőfeszítéseik mindeddig eredménytelek voltak. Zuppit a pápa 2019-ben nevezte ki bíborossá, és a tavalyi olasz püspöki konferencián választották meg a püspöki kar elnökének. A pápa megbízottjaként hétfőn és kedden tartózkodik majd az ukrán fővárosban. Matteo Zuppi a római székhelyű Szent Egyed (Sant'Egidio) közösségből származik, amely a béke és igazságosság szószólója, és 1992-ben sikeres közvetítése révén vetettek véget a mintegy egy millió halálos áldozatot követelő mozambiki polgárháborúnak.

(MTI)

Nyitókép: Filippo Monteforte/ AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik