„Édes és áldott haza” – újra fel kell ébresztenünk magunkban a mennyország iránti vágyakozást

2023. június 15. 15:16

John Saward kivételesen magas színvonalú könyve éppen ebben segíthet bennünket – ha elfogadjuk.

2023. június 15. 15:16
null

A mennyország manapság kevéssé mozgatja meg az ember képzeletét (legyen szó bár vallásos, hívő emberről). Gyakran úgy közelítünk hozzá, mint puszta teológiai koncepcióhoz, amely nem mond semmit rólunk, nem ad hozzá semmit az életünkhöz. Hajlamosak vagyunk elfelejteni (vagy magunk előtt letagadni), hogy ez a „hely” mennyire fontos, éppen nekünk – lévén nemcsak „Isten országa”, hanem a valódi hazánk is, ahol emberi létünk egyedül beteljesedhet. Ahol a mulandó örök lesz, a tökéletlen tökéletes, és a szenvedés, ami elválaszthatatlan a földi élettől, véget ér. 

John Saward első magyar nyelven megjelent könyve leginkább ebben segít bennünket: hogy újra célként tudjunk gondolni a mennyországra, higgyünk a lehetőségében (valóságában), és értelmünkkel, akaratunkkal közeledni tudjunk hozzá.

A neves kortárs teológus kísérletet tesz arra, hogy átfogóan bemutassa a katolikus egyház mennyországra vonatkozó hagyományos tanítását. Elmélkedésének keretét Enguerrand Quarton egy 1453-ban festett oltárképe adja (az erről készített fotót a magyar kiadás képmellékletként tartalmazza), valamint a szent atyák és a skolasztikus teológusok, különösen Aquinói Szent Tamás és Karthauzi Dénes művei.

Saward számos idézet, magyarázat és példa segítségével vezeti végig az olvasót a mennyország teológiáján – a nehéz téma ellenére meglehetősen közérthető módon, egyaránt elkerülve a személyes érzelgősséget vagy a száraz tudományosságot. Bár teológiáról van szó,

a könyv áttételesen a hazaszeretet és a „jó élet” mibenlétére, végső alapjára is rámutat –

hiszen a földi és az égi haza, a földi és az égi boldogság, a földi és az égi szabadság nem választható el egymástól. Ez Saward egyik alapvető üzenete hozzánk:

Kedves magyar olvasók, nemes hazátok és drága Angliám szentjei éppen azért cselekedtek nagy jót a földön, mert lelki szemeiket a Legfőbb jóra, vagyis Istenre irányították, s a vele és szentjeivel való örök életre. A hit fényében az evilági életet a maga megfelelő arányaiban látták, és így okosan és igazságosan, lelkierővel és mértékletesen használták fel mulandó javait. »Először Isten országát és az ő igazságosságát keresték«, bízva abban, hogy saját és népük szükségletei beteljesülnek Isten Gondviselése által.

Először Isten országát és az ő igazságosságát keresték”

A könyv bemutatójára – Alácsi Ervin János fordító, valamint a kötet szerkesztői, Laki Zoltán és Kocsi Lajos közreműködésével – június 21-én szerdán 18.00 órától kerül sor a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében.

A könyvről részletesen itt olvashat: https://www.sursum.hu/saward

***

A legtöbb embert nem érdekli, ami a földi életen túl van, még ha névlegesen hisz is Istenben - Laki Zoltán a Mandinernek

Vajon elképzelhető, hogy végső nagyságrendben minden vallás „ugyanarról szól"? Mikor indult el „a munka hanyatlása"? Léteznek még manapság szellemileg értékelhető munkafajták? Mi a szerepe a halálon való gyakori és intenzív elmélkedésnek? Szolipszista volt Hamvas Béla? A Sursum Kiadó vezetőjével beszélgettünk. Nagyinterjúnk.

(A nyitóképen Enguerrand Quarton festményének részlete látható)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2023. június 16. 08:47
Ja. A Isten gondviselése meg kis betű. Ha úgy írná, hogy Gondviselő, jó lenne, mert ez is Isten egy neve. (Jhvh Jire)
kissjani
2023. június 16. 08:42
Szerintem itt nem feltétlenül a 'fizikai' Mennyország létezéséről van szó. Inkább arról, hogy lebeg egy cél a szemed előtt, és ahhoz igazítod az életed. Ez ad egy keretet, tartalmat, tartást. Segít, hogy ne csak a szimpla fizikai létet (az is fontos!) lásd maga előtt, hanem a lelket, a spiritualitást is. Személy szerint nekem az élet szakralitás nélkül elviselhetetlenül sivár lenne! Itt persze nem feltétlenül a templomban végzett szertartásokra gondolok. Egy tinédzser kori beszélgetés jut eszembe mindig, ami nem a keresztény hitről zajlott, de ide illik. A barátom azt mondta, nem tudom hogy igaz-e, vagy, hogy létezik-e, de ebben akarok HINNI, és így élni!
Kormánypárti2
2023. június 15. 21:54
A faszom a menyországba! Itt kell megakadályozni hogy szarháziak poklot csináljanak!
Teréz A Piréz
2023. június 15. 18:27
A testvérem elé vörös szőnyeget terített az Úr Isten a Mennyországba vezető útján az utolsó földi héten. Tudom, láttam, minden percét együtt tölthettük, és ennél nagyobb kegyelmi ajándékot el sem tudok képzelni, minthogy Vele lehettem a "becsekkolásig". Azóta számomra a Mennyek Országa sokkal valóságosbb hely, mint az Amerikai Egyesült Államok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!