Védjeggyé vált frizura, óvatos öltözködés – így látja a kormányszóvivő stílusát a szakértő

2023. május 09. 21:00

Tudatosan próbálja képviselni a férfi hatalmi öltöny jelentette józanságot, ám egy nőies csavart is ad a megjelenésének, ami kifejezetten pozitív. Mégis több bátorságra lenne szükség az öltözködésben – Kovásznai Andreával Szentkirályi Alexandra stílusát elemeztük a Kifutóban.

2023. május 09. 21:00
null

Kovásznai Andrea és Szalai Laura írása

„Sokszor elmondom, hogy nehéz megtalálni a női politikusoknak az egyensúlyt: egyfelől a média, másfelől a választók részéről elvárás, hogy tisztességesen nézzenek ki, ne viseljenek túl drága márkákat, ne merüljenek bele a divatba és a stílusba, emiatt pedig sok esetben sajnos felülkerekedik a megfelelési kényszer. Miközben általánosságban igaz, hogy a politikusok egyre inkább tisztában vannak azzal, mit üzennek a stílusukkal, az is egyértelmű számukra, hogy a megjelenés nem árnyékolhatja be a politikát, ezért extrém módon óvatosak. Szentkirályi Alexandra esetében is azt látom, hogy

ami „öregít” az összképen” – fogalmaz lapunknak Kovásznai Andrea stílustanácsadó. Utóbbi kapcsán példaként említi, hogy ha egy szoknya nem jól szabott, hanem hatalmas és rakott, vagy túl sötétek és komor színűek a ruhadarabok, az képes öregíteni viselőjét.Férfias megjelenés, nőies csavarral

A tanácsadó úgy véli, hogy a kormányszóvivő a férfias hatalom és a női érzékenység egyensúlyát keresi a megjelenésében. „Látszik, hogy Szentkirályi Alexandra tudatosan próbálja képviselni a férfi hatalmi öltöny jelentette józanságot, ám egy nőies csavart is ad a megjelenésének, ami kifejezetten pozitív. Nagyon tetszik, hogy nem akarja elrejteni a hosszú, szép haját:

és frizurája egyfajta koronaként zárja le az összképét – ez egyben védjegye is lett” – mutat rá.

Túlzott óvatosság

Kovásznai Andrea szerint általánosságban a bázis színek, óvatos minta- és színhasználat, és inkább klasszikus darabok viselése jellemzi Szentkirályi Alexandra megjelenését. „Szerintem az egyik legfontosabb szempont egy politikus öltözködésénél, hogy a ruhák ne álljanak a tényleges mondanivaló és a közvetíteni kívánt üzenet közé. Egy kis határozottságot és kontrasztosságot javasolnék a kormányszóvivőnek, hogy többször legyen bátrabb; legyen beazonosítható a stílusa által, és ne akarjon eltűnni fakó vagy túl sötét színek mögé. Amennyiben a nők a politikában azt szeretnék, hogy nők lehessenek – márpedig ezt látnám szívesen –, a ruhájuknak is szüksége van arra az erőre, amit férfi kollégáiknak biztosít az öltönyük” – mutat rá, hozzátéve: amikor a politikus egy számára gyenge színt visel, az egyenlő a gyenge kommunikációval.

A stílustanácsadó hangsúlyozza, a kormányszóvivő soha nem visel mélyen kivágott ruhát, és bár úgy véli, hogy nem szabad „túljátszani” a nőiességet, valamilyen mértékben jelen kell lennie. „Az öltözködés és a politikai ideológia kéz a kézben jár, ezért az összkép picit visszafogottabb a kelleténél az esetében. De ennél mindenképpen több lehetőséget látok a megjelenésében” – hangsúlyozza.  

Előnyös nőies darabok

Kovásznai Andrea szerint a kormányszóvivő számára kifejezetten előnyösek a nőies ruhák, övvel a derékon, a karcsúsított blézerek, az ingruha és a csipkeblúz. Összességében úgy látja, csupán egy stílusfrissítésre lenne szükség, amivel összhangot lehetne teremteni Szentkirályi Alexandra szerepe és stílusa között. „Egy szakember segítségével az öltözködésében néhol tetten érhető bizonytalanságot orvosolni lehetne, hogy a ruhák és viselője között megszűnjön a távolság. Egy kiszámítható, kellemesen megkomponált megjelenés hozzátartozik a politikus erősségeihez” – fogalmaz.

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. május 10. 17:37
egy nagyon helyes nő!
Coupdetat
2023. május 10. 06:37
A szerencsétlen bukott főpolgihát - ami szintén csak adomány volt - betették 10. negyedrangú szóvivőnek. A saját munkájából 1 héten belül éhen halna ... védjegye az élősködés.
DonCiccio
2023. május 10. 06:14
Ezek a ,,divatszakértők" tutira buzik
balbako_
2023. május 10. 05:15
Egyszerűen egy nagyon csinos, értelmes nő, akinek minden ruha jól áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!