Miért fontos Bahmut megtartása az ukránoknak?

2023. május 10. 12:42

A donbaszi várost teljesen szétlőtték az egy éve tartó harcokban, mégis az utolsó házig tartják az ukránok. Stratégiai szerepe van; az, ami Szeverodonyeck szerepe volt a tavaly késő nyári ukrán ellentámadás során: lekötni az orosz erőket.

2023. május 10. 12:42
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Bahmut 90 százaléka az orosz hadsereg kezén van, az ukrán védők a város nyugati részén már csak egy negyedet védenek, de minden kapacitásukkal tartják utolsó állásaikat, küzdenek az orosz bekerítés ellen.

A negyedben harcoló ukrán gyalogságot támogató tüzérség folyamatosan figyeli drónok segítségével az egységek mozgását – ha orosz mozgást látnak, azonnal célzott lövéseket adnak le – írja a BBC helyszíni tudósítója. Éppen ezért nehéz ez az utcai harc, házról házra, súlyos veszteségek árán tudnak előretörni az orosz katonák. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője szerint május 8-án 130 métert (!) tudtak az orosz egységek előrehaladni, és

az ukrán hadsereg a városban csak 2,5 négyzetkilométernyi területet tart ellenőrzése alatt.

Bahmut egy modern kori vérszivattyú, egy éve zajlik az állóháború, adatok szerint 20-30 ezer orosz katona vesztette életét, illetve sebesült meg a harcokban, az anyagi, harceszközbeli veszteség is tetemes. Ukrán oldalon hasonló a statisztika. A várost lakhatatlanná bombázták, egyetlen érintetlen negyede sem maradt, a lakosság túlnyomó része már régen elmenekült a harcok elől, a régi 70 ezres populációból mintegy négyezren maradtak, és tartózkodnak jelenleg segélyhelyeken.

Ukrán és orosz ellenőrzésű területek Bahmutban május 9-én   (forrás: Institute for the Study of War)
Ukrán és orosz ellenőrzésű területek Bahmutban május 9-én (forrás: Institute for the Study of War)

Mindkét fél számára óriási szimbolikus értéke van az esetleges bahmuti győzelemnek, és emiatt vállalnak a város valós jelentőségén jóval túlmutató áldozatokat: az orosz hadsereg a tavaly nyár végi ukrán ellentámadás leülte után, vagyis év eleje óta indított előretöréseiben egyetlen jelentős várost nem tudott elfoglalni, Bahmut lenne a nagy trófea.

Az ukrán oldalon a város megtartása az ellenállás sikerének látványos demonstrációja,

Volodimir Zelenszkij elnök szavaival: az ukrán harci morál erődítménye; minél tovább tart az oroszoknak elfoglalni a várost, annál jobban amortizálódik az orosz hadsereg hatékonyságának már megkopott imázsa.

Bahmutot május 9-ig, a Győzelem napjáig el kellett volna foglalniuk, hogy Putyin elnök ünnepi beszédében be tudjon számolni arról, hogy ez is orosz várossá vált – ahogy tette egy évvel ezelőtt Mariupollal. A városban harcoló Wagner csoport az ukrán hadsereg szerint azonban alig kap orosz tüzérségi támogatást, második világháborús módszerű, felelőtlen emberveszteséggel járó gyalogsági rohamokkal operálnak, néhány napja Jevgenyij Prigozsin pedig azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kapnak lőszerutánpótlást, elhagyják a várost – végül kapott ígéreteket, a harcok folytatódnak, de az ügy mégis rávilágít arra, hogy még a prioritásként kezelt Bahmutnál sem bír elegendő harcászati támogatást adni Moszkva a saját egységeinek.

Nemcsak szimbolikus jelentősége van azonban a Bahmut fölötti ellenőrzés megszerzésének:

a város a donbaszi frontvonal egyik védvonalán fekszik, akármelyik fél tud itt áttörni, eggyel beljebb kerül.

De: a 2014 óta a területen zajló jegelt, mégis parázsló konfliktusban három védvonalat is kiépítettek az ukránok, és az elmúlt egy évben a keletre fekvő, orosz megszállás alatt lévő donbaszi régióban is kiépültek a párhuzamos állások – akárki is veszi be a várost, a folytatás szintén véres lesz. A Szlovjanszk-Kramatorszk ukrán védvonal nagyon erős nyugat felé, ahogy a donbaszi területeken a következő lépcsőnél is masszív orosz lövészárok-tankcsapda-rendszer várja az ukránokat. Ugyanakkor Bahmut bevételével mindkét védvonal elérhető közelségbe kerülne a másik haderő tüzérsége számára, és ez önmagában vészjósló előrejelzés.

Bahmut szerepe az ukrán katona stratégiában szakértők szerint az lehet, mint 2022 nyarán Szeverodonyeck helyzete volt: az ukrán erők itt keményen ellenálltak, a végsőkig tartották a várost, lekötve ezzel az orosz erőket, sőt, újabb és újabb erőket kellett idevezényelniük az oroszoknak az áttöréshez. Ezzel megnyílt a tér északon, ahol az ukrán főerő Harkivnál váratlan ellentámadást indított, majd három hónap alatt az oroszok által megszállt ukrajnai területek negyven százalékát sikerült visszafoglalniuk.

Ezt a csodát akarja megismételni az ukrán hadsereg,

Bahmut szerepe az lehet, hogy itt égessék, merítsék ki az orosz erőket, míg egy nem várt területen hajtsanak végre gyors arcvonal-áttörést,

utána pedig egy beékelődést hozzanak létre két orosz terület között. Ez az ukrán csapatmozgások és az orosz megelőző intézkedések (a lakosság kitelepítése egy tucat településről) alapján Zaporizzsja környékén várható. Az ukrán hadsereg 1300 harcjárművel és 230 nyugati tankkal rendelkezik, ezzel a harcászati képességgel a frissen kiképzett alakulatok jelentős offenzívát lehetnek képesek végrehajtani – kérdés, hogy másodszor képesek lesznek-e meglepetést okozni a mennyiségi fölényben lévő orosz hadseregnek.

--

--

Nyitókép:  Kimerevített kép egy videófelvételből, amely egy drónról készült a lebombázott Bahmutról 2023. február 27-én  (forrás: AFPTV / AFP)

Összesen 333 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mamarizsa
2023. május 10. 21:48
Hihetetlen, megint felfedezték lyukon a csövet... Minden épeszű tudta, hogy ezert tartják az ukrán hősök Bahmutot, azépen eldarálták a eagnert, meg a szeptemberi ruszki mozgósítást... Putyinnak muszáj lett bevennie bármi áron, mert az oroszok szeretik a szimbólumokat, ez a gyengeségük, es az ukránok zseniálisak. Szarból várat tudnak építeni, ahogy a románok szeméttelepből lassan akkora országot, mint a Magyar Királyság volt. Kinéz nekik Moldova, a magyaroknak meg az utolsó csatlós szerep. Ugye milyen iamerős? Ha újra a pökhenfik, a dölyfök vannak hatalmon, mint akkor, az eredménz is ugyanaz lesz.
csulak
2023. május 10. 19:12
az oroszok helyett mar reg a NATO peldajat alkalmaznam Bahmut ukran kezben levo reszen. szonyegbombazast es a problema megoldodik hamar. a Nato ezt a taktikat alkalmazta Irakban, Libiaban , sziriaban...mukodik, tessek masolni
amca
2023. május 10. 17:30
Cak szólnék az állibsi, moschlék csörcsil féléknek. 1915, anno, csörcsil repül... Csanakkale ugye... hiiihihihihi. Tehát, nem Muhi Nem Mohács Nem Blitz. Nem Eger Nem Szigetvár. Mondjuk inkább a 7 éves háború vagy a Rákóczi szabadságharc.. 7 év.. Medlennij Polako Langsam Slowly
hunnia
2023. május 10. 17:25
Én értem,hogy miért nehéz a győzelem, de nem értem miért olyan nehéz a város bekeritése, ha már egy honapja mednem bekerítették ooket, és csak egy út van nyirva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!