Amerikának már nem érdeke Ukrajna további felfegyverzése – mondja a Newsweek szerkesztője

2023. május 25. 15:01

„A magyar jobboldal vissza tudta foglalni az intézményeket. Ez az első dolog, amit az amerikai konzervatívoknak meg kell érteniük” – vallja Josh Hammer. A Newsweek amerikai lap véleményrovatának szerkesztőjével a CPAC Hungary konferencián beszélgettünk, amit az Alapjogokért Központ szervezett.

2023. május 25. 15:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Josh Hammer 1989-ben született. Az Edmund Burke Foundation tudományos munkatársa és az Internet Accountability Project tanácsadója. Politikai, jogi és kulturális kérdésekben rendszeresen író esszéista, alkotmányjogász. A Newsweek véleményrovatának szerkesztője, a magazin The Josh Hammer Show, valamint az Edmund Burke Foundation NatCon Squad című podcastjének házigazdája. Korábbi, vele készült interjúinkat itt olvashatják.

***

Hogyan látja jelenleg az amerikai külpolitikát az ukrajnai háborúval kapcsolatban?

Szerintem az amerikai külpolitika őrültség. Először talán volt valami érve Amerikának, hogy támogassa Ukrajnát, sőt felfegyverezze őket. De az az érv alapvetően csak akkor állt fenn, amíg Zelenszkij esetleg megbuktatható volt. Természetesen Zelenszkij messze nem tökéletes, de közte és egy Lukasenka-stílusú bábu között inkább Zelenszkijt választanám. De ez akkor volt, amikor úgy tűnt, hogy Oroszország beveszi Kijevet. Nem azt mondom, hogy most Kijev valamilyen paradicsom lenne, de a legtöbb harc már majdnem egy éve Ukrajna keleti részén folyik. Tehát a kérdés az, hogy egy amerikaiként miért kellene aggódnom ezért? Miért érdekelne, hogy Oroszország vagy Ukrajna foglal el egy kis falut, amely etnikailag feloszlik ukránokra és oroszokra, és messze az ország keleti részén fekszik? Ez egyszerűen nem túl értelmes. Ha Lengyelország vagy Románia szeretné eltérően meghatározni a pozícióját, az rendben van. Az teljesen az ő joguk. De mivel, ismétlem, amerikai vagyok, más megközelítést alkalmazok. Ha, Isten ments, a NATO beavatkozna a konfliktusba, amerikai katonák élete forogna kockán. Ez komoly aggodalomra ad okot.

Sajnos az Egyesült Államokban a republikánusok nagyon megoszlanak ebben a kérdésben, míg a demokraták határozott támogatói.

Ami kissé ironikus egyébként, mert a demokraták régen a háborúkkal kapcsolatban inkább szkeptikusok voltak, de most végre találtak egy olyan háborút, amit mindannyian szeretnek. Eléggé csalódott vagyok az Egyesült Államok külpolitikájában az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban.

Azt gondolja, hogy valós a nukleáris háború vagy harmadik világháború fenyegetése?

Azt gondolom, hogy elég komolyan kell venni. Nem mondom, hogy nem tudok aludni tőle, de a nukleáris háború vagy harmadik világháború fenyegetése valóságos veszélyt jelent, amit komolyan kell venni.

Putyin nem jó ember. Már jelezte, hogy hajlandó lenne nukleáris fegyvereket használni.

Nem az én feladatom eldönteni, hogy komolyan gondolta-e, de legalább a lehetőséget komolyan kell vennünk. Ez egy olyan ember, aki komolyan hiszi, hogy Fehéroroszország, Ukrajna, Grúzia, azaz az egykori Szovjetunió államai valójában részei a hazájának. Nem tudom, milyen lépéseket tenne ennek elérésére, de tudom, hogy csak felelős államférfiak és tárgyalóasztal mellett találhatnak megoldást, nem pedig az eszkalációval járó lépéseken keresztül, amelyek visszafordíthatatlan következményekhez vezethetnek. Putyinnal mint instabil szereplővel állunk szemben. Nem hiszem, hogy az Egyesült Államok vagy akár a NATO érdeke minden egyes méternyi ukrán területhez ragaszkodni. Egy megoldás lehet, hogy a megosztott falvakban lehetőséget adnak szavazásra, vagy létrehoznak egyfajta biztonsági zónát.

Milyennek látja a sajtószabadság helyzetét jelenleg az Egyesült Államokban?

Mi, a Newsweeknél dolgozók különbözünk, de az Egyesült Államokban az intézményes média túlnyomó többsége, legyen az újság, mint például a New York Times, a Washington Post; vagy a TV-hálózatok, mint a CBS, az ABC, az NBC, vagy a rádiók szintén túlnyomó többségben baloldali ideológiával rendelkeznek és a Demokrata Párt támogatói finanszírozzák, akiknek meghatározott céljaik vannak. Ebben semmi kétség nincs.

Mit gondol az Izraelben zajló tüntetésekről? Netanjahu fia azt mondja, hogy Soros finanszírozza azokat.

Nagyon támogatom az izraeli igazságügyi reformokat. Hátteremet tekintve jogász vagyok, alkotmányjogász, számomra az alkotmányos hatalommegosztás alapvető dolog. Az izraeli Legfelsőbb Bíróság rendkívüli hatalommal rendelkezik, és szerintem ez iszonyatosan rossz helyzet. Ami pedig Soros konkrét szerepét illeti ezekben a tüntetésekben, nehéz megmondani. Soros sok nem kormányzati szervezetet támogat Izraelben. Nagyon ellenséges Izraellel szemben, annak ellenére, hogy technikailag zsidó. De mit is jelent ez pontosan? Nem hiszem, hogy különösebben vallásos zsidó lenne.

Határozottan gyűlöli Izraelt. Gyűlöli az Egyesült Államokat is.

Sőt, Soros György úgy általában egy undorító ember. Azt tudni kell, hogy az Egyesült Államokban van egy nagyszerű rabbi, Dov Fisher, aki kiváló cikket írt a New York Post számára egy kicsivel több mint egy éve, és azt mondja, hogy nem antiszemitizmus Soros kritizálása, hanem egyenesen micvá (zsidó vallási parancs – a szerk.), mert a politikái olyan pusztítóak, különösen a liberális ügyészek támogatása kapcsán. Az Egyesült Államokban az anarchia, a káosz és a bűnözés az ilyen ügyészek sikertelenségéből fakad. A rablások, az erőszak az utcákon, ezek mind abból a tényből erednek, hogy nem történik megfelelő jogi fellépés. A helyzet valóban teljesen kontrollálhatatlanná válik számos amerikai nagyvárosban. Ezt kritizálni nem antiszemitizmus. Visszatérve a kérdésre, nem csak Sorosnak tapad vér a kezéhez Izrael kapcsán. Az amerikai külügy is kapcsolatba lett hozva azokkal az NGO-kal, akik most színes forradalmat terveznek Izraelben.

Zsidóként milyennek látja a magyarországi antiszemitizmus kérdését? Igazak a vádak?

Tavaly már jártam itt, bejártam a zsidónegyedet, nagyon tetszett. Herzlnek itt volt a bár micvája a Dohány utcai zsinagógában, itt járni tehát nagy élmény volt. Kaptam kóser gulyáslevest, láttam az ortodox éttermeket. Tudom, hogy az itteni zsidóság története tragikus. Ezért

jó volt látni, hogy a zsidó élet virágzik. 

Mit gondol Orbán Viktor politikájáról?

Nagy rajongója vagyok Orbánnak. Nem járnék ennyit Magyarországra, ha nem gondolnám, hogy ez az ország csodálatos lenne és hogy sok dolgot jól csinált az elmúlt kb. 15 évben. Magyarország kicsi ország, ellentétben az USA-val, és etnikailag egyszínű. Nálunk szövetségi rendszer van, nagyon eltérő jogi szokásokkal és kultúrával. De attól még van pár nagy lecke, amit itt megtanulhatunk, és átvehetünk. Tetszik, hogy van egy vezető, aki nyíltan beszél azokról a dolgokról, amelyek fontosak egy valóban konzervatív embernek.

Ezek Isten, a nemzet, a határok, a család, a hagyomány. És erről beszél Orbán.

Említette Izraelt, és nem véletlen, hogy Orbán és Netanjahu barátok lettek az évek alatt. Tudom, hogy Magyarország nem tökéletes. De nincsen tökéletes ország. Az én hazám sem az. Tehát nagyon tetszik, ami itt zajlik. És főleg az tetszik, hogy a magyar jobboldal vissza tudta foglalni az intézményeket, mert most erről szól a játék. Ez az első dolog, amit az amerikai konzervatívoknak meg kell érteniük. És nincs még egy olyan ember ma a világon, aki jobban elérte volna ezt a gyakorlatban, mint Orbán.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2023. május 25. 20:36
"Tetszik, hogy van egy vezető, aki nyíltan beszél azokról a dolgokról, amelyek fontosak egy valóban konzervatív embernek." Egy jelentéktelen ország a világpolitikába már beírta magát a történelembe. Ausztria. Most lesz egy másik.
MZperXXL
2023. május 25. 19:23
"...nem jó ember. Már jelezte, hogy hajlandó lenne nukleáris fegyvereket használni." A saját elnökükről mi a véleményük, aki már ténylegesen használt is atomfegyvert, kétszer is?
Palatin
2023. május 25. 18:02
Zselenszkij, de egész Ukrajna is addig és annyit ér a Nyugatnak, ameddig és amennyi bajt tudnak okozni az oroszoknak. Az ukránok Európa számára a "rosszabbik" oroszok. Erre a tanulságra való rádöbbenés Nyugaton még várat magára. Az unió nagyon jól meglenne Ukrajna nélkül. Az USA-val szövetkezve az ukránok alá akarták ásni Oroszország biztonságát. De ök készek nemcsak testvérnépüket az oroszokat elárulni, hanem bárkit, még azokat is akik önzetlenül támogatták öket. Azok közé tartoznak, akikben nem lehet, nem szabad megbízni. Európának alaposan meg fog gyülni a baja az ukránokkal, akár gyöznek akár veszítenek. Az természetesen "jó" a Nyugatnak, hogy Ukrajna szutyongatja az oroszokat. De ha ennek egyszer vége lesz, mit fog kezdeni Európa ezzel a bizony nem éppen kedves és aranyos országgal, néppel? Nyugaton az ellopott fegyverekkel ukrán maffiák fognak garázdálkodni, az Unióban,- ha felveszik öket -, örökös baj lesz velük a követelödzéseik miatt. Majd ök fogják megmondani, kit kell kirúgnia az unióból és kérik a fizetséget azért, mert "megmentették" Európát. Ha veszítenek, akkor meg állandóna koldulni fognak. Ha a lengyelekkel összefognak, akkora eröt fognak képviselni, mint Németország. Európa igazi lejtmenete majd a háború után fog igazán kiteljesedni. Amerika harapófogójában, olcsó orosz energiahordozók nélkül, ukrán követelésekkel, garázdaságokkal kell majd szembe nézni.
káli
2023. május 25. 17:58
Brühühü
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!