Amerikának nem szabadna foglalkoznia kelet-ukrajnai területekkel

2022. október 11. 11:41

Nem kell azzal foglalkoznunk, hogy egy vitatott szláv alrégiót Moszkvából vagy Kijevből irányítanak.

2022. október 11. 11:41
Josh Hammer
Newsweek

„Ezeken a hasábokon a háború első napjától kezdve állítottuk, hogy 1: Ukrajna, akárcsak Oroszország, mélyen korrupt és oligarchikus ország, és Zelenszkij egy erősen manipulatív politikus; de 2: számos hibája ellenére, mint a davosi-NGO-s globalista osztály tagja, Zelenszkij hatalmon maradása mégis kívánatosabb, mint a világos alternatíva, egy fehérorosz stílusú, Lukasenko-féle Moszkva-bábu. De Oroszország, néhány közeli fellángolásól eltekintve, visszahúzódott Kijevből és környékéről májusban. Másként mondva elég világos, hogy Zelenszkij nem megy sehová, és a kormánya is marad a helyén. Kijev sorsa biztonságban van.

Ezen a ponton a háború – és Oroszország esetében a közelmúltbeli (látszólagos) annexiók – Ukrajna négy, messzi keleti régiójában zajlik, és kisebb mértékben a Krímben. Ezek azok a vitatott területek, amelyeket a Biden-kormány és a »nyugati liberális demokráciák« fajtája olyan létfontosságúnak ítélnek Ukrajna és a »nyugati integritása« szempontjából, hogy a visszafoglalásuk, úgy látszik, minden katonai, gazdasági és humanitárius erőfeszítést megér – akár az oroszok és a NATO közötti nyílt atomháború szívszorító kísértetét is.

Ami még rosszabb ezek a vitatott kel kapcsolatban, az az, hogy például a tekintélyes Gallup felmérései szerint 2014 óta – amikor Putyin először bevonult a Krímbe – a krímiek 73,9 százaléka úgy gondolta, hogy az Oroszországhoz való csatlakozás javít az életminőségükön (csak 5,5 százalék nem gondolta így). Donbasz számos enklávéja, akárcsak Luhanszk és Donyeck, etnikailag igencsak megosztott az oroszok és ukránok között; Luhanszkban például szinte 50-50 százalékban lakik a két nemzetiség.

Legyünk annyira világosak, amennyire csak lehet: az átlag amerikai nem foglalkozik, és nem kell, hogy foglalkozzon azzal, hogy egy etnikailag megosztott, stratégiailag lényegtelen, történelmileg vitatott, kelet-ukrajnai szláv alrégiót – vagy kettőt – Kijevből vagy Moszkvából irányítanak.” 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. október 11. 19:38
"Amerikának nem szabadna foglalkoznia kelet-ukrajnai területekkel" - az oroszoknak sem, csecsenek sem és a fehér-oroszoknak sem.
Krupp Skya
2022. október 11. 16:23
Amerika csak akkor tud harmadik világháborút veszíteni ha beavatkozik.
nempolitizálok
2022. október 11. 14:24
Ez egy amerikai véleménye, de amerikát nem amerikaiak irányítják, ők legfeljebb eszközök. Azért egy amerikai sem gondolhatja komolyan, hogy egy demens, maga alá szaró elnök és agy 60-as IQ-al rendelkező alelnök a hatalom valódi birtokosai.
Nasi12
2022. október 11. 14:16
Amerikát nem az "átlag amerikai" irányítja. Azt tényleg nem érdekli az ék Európa és oroszország között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!