Somkuti: Gyanús ez a drón, ami elvileg Putyint támadta

2023. május 04. 13:35

Önmerénylet, hogy Putyin elrendelhesse a totális mozgósítást? Vagy ukrán „figyelmeztető lövés”, hogy senki ne akarjon Moszkvába menni a győzelem napi felvonulás? Cikkünk végén szavazás!

2023. május 04. 13:35
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Emlékezetes, mint arról lapunk is beszámolt, az oroszok állítása szerint dróntámadás érte a Kremlt.

A támadást

  • Moszkva kitervelt terrortámadásnak minősítette a történteket, aminek célja Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolása volt;
  • az ukránok szerint viszont az oroszok csinálták, megrendezett támadás volt, hogy „megmagyarázhassák, miért gyilkolnak civileket.”

Lapunk Somkuti Bálint szakértő szerzőnket és az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatóját kérdezi, ki és miért állhat a támadás mögött, illetve hogyan lehet azt egyáltalán technikailag kivitelezni.

Sok múlik a technikán

A biztonságpolitikai szakértő rögtön leszögezi: többfajta irányítása lehet egy drónnak, a GPS-szel és a rádióhullámos irányításúakkal ellentétben az autonóm vezérléssel bíró drónokat nem lehet megzavarni, így a hagyományos légvédelem tudná csak leszedni. Mindenesetre úgy véli,

Hozzáteszi: egy modern drónnak ez a 400-500 kilométer nem jelent távolságot, de lehettek belopózó diverzánsok is, akik közelebbről tudták indítani az eszközt, akár 150-200 kilométerre Moszkvától.

„Az látszik a felvételen, hogy ez nem egy kicsi drón, 2-3 méteres szárnyfesztávolsággal” – mondja.

Célkeresztben a moszkvai parádé?

Az oroszokat igen kellemetlenül érinthetik a történtek a május 9-i győzelem napi felvonulás előtt, ahová több külföldi vezető politikust is várnak; így az ukrán oldal célja lehetett volna akár ezzel egyfajta erődemonstráció és üzenet: senki sincs biztonságban, aki az oroszokat támogatja.

Ugyanakkor „simán lehetett önmerénylet is” – véli Somkuti. Méghozzá akkor, ha az orosz fél eszkalálni akar, akár úgy, hogy innentől kezdve legitimnek tekinti ukrán politikai vezetők elleni merényleteket, hiszen mutogathatnak az esetre, mondván, nem ők kezdték. Akár pedig úgy, hogy

május 9-én a felvonuláson Putyin bejelenti a totális háborút és a teljes mozgósítást.

Emellett a verzió mellett áll a tény, hogy a drón a felvételek szerint előbb robbant fel, minthogy becsapódott volna, ezzel csökkentve a keletkező károk mértékét, a lángokról viszont csak órákkal később készültek gyanús felvételek – mondja Somkuti.

Ott volt Putyin?

A beszédesnek tűnő információk egy jelentős része azonban nem segít az eligazodásban: hogy Putyin nem nagyon tartózkodik este a Kremlben, azt nem csak az orosz szolgálatok tudják, hanem az ukránok is, így önmagában ez nem bizonyíték semmi mellett, ahogy az sem, hogy ketten tartózkodtak a kupolában.

Az sem, hogy a támadásnak nagyobb lett a füstje, mint a lángja, akárki is követte el, nem biztos, hogy érdeke volt nagyobb pusztítást csinálni.

„Tudjuk, hogy az ukránok mit mondtak Putyin esetleges halála kapcsán, de nem tudjuk, tényleg levadásznák-e, vagy ez csak a háborús propaganda része; mindenesetre egy atomhatalom vezetőjét nagyon komolyan védik. Voltaképpen nem tartom valószínűnek, hogy a két fél belemenne egy »ki vadássza le előbb a másik főnökét« című játékba, mert az durva eszkalációt jelentene, ha pedig küszöbön áll az ukrán ellentámadás, különösen kontraproduktív lenne”.

A középületek tetején már ott vannak a katonai légelhárítás eszközei – mutat rá.

Közben a drón típusát sem lehet azonosítani, de ha lehetne, az se vinne közelebb a valósághoz feltétlenól:

„kínai vagy orosz drónja is lehet bárkinek” – sommázza a szakértő.

Megint más kérdés, mi történt volna, ha a merénylők tényleg Putyin életére törnek, és végül sikerrel járnak.

Nyitóképen a támadás látható; forrás: képkivágás a videóból

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2023. május 04. 17:05
Nos...! Oroszország ezek nélkül a szánalmas kis akciók nélkül is bármikor kilőhetnék Zelejt és a bandáját! Én arra gyanakszom, hogy mivel van Oroszországban is olyanok akik megbasznák az anyjukat 5 kopejkáért (Magyarországon balliberális csőcseléknek szokás nevezni őket), vélhetően ők szórakoznak...! Ukrajna elhatárolódik, amit megmondom őszintén, most az egyszer el is hiszek nekik (Zelenszkijnek csak a titkos bunkerből van nagy pofája, egy ilyen akció utasításba adásához nincs elég vér még az amúgy zongorázásra használt pucájában sem...)! Nem gondolom, hogy ukrán szabotőrök megtudnák anélkül közelíteni Moszkvát, hogy ne lőnék ki a két fülük közül a bucijukat az oroszok!
DigBick
2023. május 04. 15:43
Ilyen apró kárért, kár volt érte. Érdekes, a fronton a t72 oda vesznek, itt se a zászló se a cserépnek nem lett baja. Vagy elhullatta a robbanószert, vagy valami nagyon bűzlik. De szerintem csak bűzlik.
fogas paduc
2023. május 04. 15:35
Igazából az egész háború szemfényvesztés. Az oroszok saját magukkal harcolnak, hogy jól feküdjenek az usa-nál
sagirdilsiz
2023. május 04. 15:29
1987. május 28-án világszenzációt keltett, hogy a 19 éves nyugatnémet Mathias Rust kisrepülőgépével akadálytalanul repült be a szovjet légtérbe, majd Moszkva szívében, a Vörös tér mellett szállt le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!