Éljen a király! De él-e még a brit birodalmi közösség?

2023. május 04. 19:00

A brit gyarmatbirodalom maradványa, a Nemzetközösség 56 állama közül 15 még olyan monarchia, amely saját uralkodójának ismeri el a brit királyt. III. Károly tehát 15 ország koronázott uralkodója lesz szombaton, de nagy kérdés, hogy meddig – több állam ugyanis a köztársasággá válás útjára lépne.

2023. május 04. 19:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az egykori brit gyarmatbirodalom függetlenedett államainak önkéntes közössége, a Brit Nemzetközösség (British Commonwealth of Nations) 1926-ban alakult meg, hivatalos neve 1949 óta pedig a brit jelző nélkül használatos (Commonwealth of Nations), jelezve, hogy a társult államok szabadok és egyenrangúak.

Laza együttműködésen alapuló és laza közös intézményrendszerre épülő politikai szövetség ez,

amelynek célja egyrészt az egymással bonyolított szabad kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok olajozott feltételeinek biztosítása, másrészt a brit hagyományokból származó képviseleti demokrácia és alkotmányos berendezkedés, az emberi jogok és az egyéni szabadságjogok tiszteletének promotálása.

A Nemzetközösség vezetője a brit király, az 56 tagállam közös ügyeit intéző Nemzetközösségi Titkárság székhelye London, a tagállamok egymástól teljesen független, szuverén államok, amelyek szabad társulás keretében kapcsolódnak egymáshoz.

Az 56 tag közül 15 állam olyan monarchia, amely saját önálló politikai berendezkedésén túl a brit királyt fogadja el uralkodójának (ezek az úgynevezett „nemzetközösségi királyságok” (Commonwealth realm)); 5 ország olyan monarchia, amely saját királyi uralkodóházzal rendelkezik (Brunei, Eswatini (a régi Szváziföld), Lesotho, Malajzia és Tonga); a többi 36 ország államformája pedig köztársaság (például Ciprus, Szingapúr, India vagy a Dél-Afrikai Köztársaság).  

Az 56 állam azt jelenti, hogy a világ minden negyedik állama a szövetség része. A Nemzetközösségnek

összesen 2,4 milliárd lakosa van, vagyis területén él a világ lakosságának közel egyharmada

(olyan népes államok is tagok, mint India, Banglades vagy Nigéria). Területe 31 millió négyzetkilométer, ami a világ szárazföldjeinek 21 százalékát teszi ki (hiszen olyan hatalmas területű országok is tagok, mint például Kanada vagy Ausztrália); és a világ minden földrészén fekszik tagállama.

A Nemzetközösség tagállamai  (forrás: wikipedia)
A Nemzetközösség tagállamai (forrás: wikipedia)

A „nemzetközösségi királyságok” pünkösdi királyságok?

III. Károly a Nemzetközösség feje címen túl az 56 tagállam közül tehát 15-ben az adott ország saját államfője, uralkodója is. Ezen államok az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, a Bahama-szigetek, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, a Salamon-szigetek és Tuvalu.

A közös uralkodó személye, a perszonálunió miatt ezen államok szorosabb államjogi viszonyban vannak az Egyesült Királysággal, ők alkotják a Nemzetközösség magját.

Mégis, az ő körükben is tapasztalható az a tendencia, hogy államformabeli különállással is demonstrálni kívánják teljes, jelképszerűen felmutatható függetlenségüket, vagyis

felhagyva a monarchikus berendezkedéssel, köztársasággá alakuljanak, saját, választott elnökkel.

Legutóbb a karibi szigetállam, Barbados változtatta államformáját köztársasággá 2021-ben.

A Karib-térség más nemzetközösségi államai közül csak Belize van abban az alkotmányos helyzetben, hogy nemzetgyűlése határozhat az államforma megválasztásának ügyében, a többi országban ilyen kezdeményezés esetén kötelezően népszavazást kell tartani a kérdésről. Saint Lucián, a Bahama-szigeteken, Jamaicában és Saint Kitts és Nevisen egy egyszerű többség elegendő lenne a referendumon, míg Antigua és Barbudán, Grenadán és Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken már csak a voksolók kétharmada tudná eldönteni a kérdést. Ez utóbbi szigetállamban 2009-ben tartottak is egy népszavazást, de nem lett meg a szükséges többség, így II. Erzsébetet nem tudták lecserélni egy helyi köztársasági elnökre.

III. Károly aláírja a Nemzetközösség új alapokmányát a szervezet éves ünnepségén a Buckingham palotában 2023. március 13-án   (forrás: Daniel LEAL / POOL / AFP)
III. Károly aláírja a Nemzetközösség új alapokmányát a szervezet éves ünnepségén a Buckingham palotában 2023. március 13-án (forrás: Daniel LEAL / POOL / AFP)

A BBC tudósítója Saint Kitts és Nevis szigetein azt tudta meg, hogy ez a kérdés élénk vita a közbeszédben, viszont nincs napirenden a politika világában – a függetlenségét négy évtizede elnyert szigetállamban a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállás érdekli leginkább a helyieket, nem az alkotmányos berendezkedés.

A régióban Jamaica szigetén élénk politikai vita zajlik a köztársasági kérdésről, Antigua és Barbudán pedig három éven belül szeretnének egy referendumot tartani.

Megmarad-e III. Károly koronáján Ausztrália és Kanada ékköve?

A kis államoknál izgalmasabb és nagyobb súlyú kérdés azonban az, hogy a „nemzetközösségi királyságok” két nagy állama, Ausztrália és Kanada hogyan áll ehhez az ügyhöz.

A BBC Sydney-ben élő tudósítója szerint

Ausztráliában III. Károly londoni koronázása semmilyen izgalmat nem vált ki,

az ausztrálok teljesen irrelevánsnak érzik ezt az eseményt annak ellenére, hogy a brit király szombattól hivatalosan egyúttal az ő megkoronázott uralkodójuk is. Elgondolkodtató összefüggés, hogy a brit trónörökösök esküvői, illetve II. Erzsébet királynő temetése a távoli szigetállamban is nagy érdeklődésre számot tartó, kiemelt médiaesemények voltak.

A furcsa ellentmondásnak nemcsak az az oka, hogy III. Károly népszerűsége jelentősen alulmúlja királyi édesanyja statisztikáit, hanem inkább az, hogy a köztársasági eszme egyre elfogadottabb és támogatottabb az ausztrál társadalom különböző köreiben.

Negyed évszázada, 1999 novemberében népszavazást tartottak az országban az államforma megváltoztatásáról, de a köztársasági mozgalom kezdeményezése elbukott. Szakértők szerint viszont

ha most megismételnék a referendumot, a mai ausztrál közgondolkodás alapján meglenne a többség.

Az ausztrálok többsége szeretne felszámolni minden olyan történelmi hagyományt, amely a brit gyökerekhez (ráadásul a gyarmati múlthoz) köti, és szeretne felerősíteni minden modern kezdeményezést, amely az önálló ausztrál identitáshoz köthető.

III. Károly brit király a Nemzetközösség Napján beszélget a tagállami küldöttekkel a Buckingham palotában 2023. március 13-án   (forrás: Daniel LEAL / POOL / AFP)
III. Károly brit király a Nemzetközösség Napján beszélget a tagállami küldöttekkel a Buckingham palotában 2023. március 13-án (forrás: Daniel LEAL / POOL / AFP)

A népszavazás megrendezése előtt azonban több akadály tornyosul: a kormány először a bennszülöttek státuszát szeretné rendezni az alkotmányban, míg az államforma ügyében, illetve a leendő köztársasági elnök közvetett vagy közvetlen megválasztásának kérdésében elvarratlan viták vannak a közéletben. Ráadásul az ausztrál jogszabályok szerint népszavazás esetén a voksolók többségének igennel kellene szavaznia, és a hat szövetségi államból négyben az igeneknek kellene győznie, hogy érvényes és eredményes legyen a voks –

a friss felmérések azonban azt mutatják: nem biztos, hogy ez a többség meglenne.

Kanadában hasonló a közömbösség a londoni koronázási ünnepséget illetően. Mivel az államfő szerepe ceremoniális, közjogi befolyása nincs Kanadában, a személye a meghatározó, súlyának mértéke a felé irányuló szimpátia – a kanadaiak szerették II. Erzsébetet, de kevéssé tudnak mit kezdeni III. Károllyal. Közvélemény-kutatások szerint a kanadai választópolgárok körében is nő a köztársasági berendezkedést támogatók aránya, egy áprilisi felmérés azt mutatta ki, hogy a válaszadók többsége már nem támogatja, hogy Kanada az alkotmányos monarchia hagyományát folytassa.

A brit állami gyökerekhez és a monarchikus hagyományokhoz való viszonyról szóló vitát éppen II. Erzsébet halála és az utódlás gerjesztette fel:

a kanadaiak ezt egy jelképes korszakhatárnak érzik,

amikor az uralkodóváltással egyúttal el kellene döntenie Kanadának, milyen jövőbeli viszonyt akar ápolni az Egyesült Királysággal a közös uralkodó okán. A francia történelmi hagyományokkal bíró Quebec tartomány gyűlése tavaly év végén egy olyan határozatot fogadott el, amely felmenti a képviselőket a brit (kanadai) uralkodó iránti lojalitás alól.

Habár ezek a jelek mind arra utalnak, hogy Kanadában elindult az erről szóló közéleti vita, szakértők figyelmeztetnek: nagyon nehéz lesz az elmozdulás, ugyanis a kanadai jogrend szerint mind a parlamenti alsóháznak, mind a szenátusnak el kell fogadnia a többségi határozatot, illetve az állam mind a tíz tartományának egyhangúan támogatnia kell a döntést ahhoz, hogy az ország államformáját megváltoztathassák. Ez pedig jelenleg egy lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

A köztársasági államforma választása azonban nem jelenti automatikusan a Nemzetközösségből való kilépést,

csak a brit királyi családtól való elválást. Írország példája azonban 1948 óta precedensértékkel bír: az írek a köztársasággá válást követően elhagyták a Nemzetközösséget is, majd később, 2003-ban így tett Zimbabwe is.

 

Nyitókép: Képeslap III. Károly portréfotójával a londoni utcán 2023. április 20-án   (forrás: Daniel LEAL / AFP)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mmnn
2023. május 06. 13:02
Lám az idő mindent elfelejtet a buta néppel. Annak idején Diana halála után Karcsika azt mondta, hogy nem fog újranősülni, mert tiszteletben tartja volt felesége emlékét. Aztán amikor elvette a rottweilert, azt kommunikálta a királyi ház, hogy ok elvette Kamillát, de királyné nem lesz. Aztán csak az lett, ezt is lenyomták a nép torkán. Karcsika "szavahihetősége" ennyi.
Mmnn
2023. május 06. 12:53
Lám az idő mindent elfelejtet a buta néppel. Annak idején Diana halála után Karcsika azt mondta, hogy nem fog újranősülni, mert tiszteletben tartja volt felesége emlékét. Aztán amikor elvette a rottweilert, azt kommunikálta a királyi ház, hogy ok elvette Kamillát, de királyné nem lesz. Aztán csak az lett, ezt is lenyomták a nép torkán. Karcsika "szavahihetősége" ennyi.
Igazszó
2023. május 05. 08:23
A közösség csak olyan mint az a "királya", amelyik házas asszonnyal csalta a hites feleségét, a trónörökösei anyját. Szart se ér.
Kybon
2023. május 05. 06:02
Bohóckodás az egész. Egy makákóképű öreg fazon végre megkapja a nyalókáját. A többi unatkozó meg jóképet vág az esethez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!