Szakértő: Európa katonai szempontból egy fogatlan oroszlán

2023. április 24. 06:00

Kínát fenyegetve hadihajókat küldeni a tajvani szorosba olyan lenne, mintha egy kung-fu mesternek egy átlagember a középső ujját mutatná – mondta a Mandinernek Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő ezt Josep Borell uniós biztos legújabb ötlete kapcsán nyilatkozta, ám szóba került az ukrán erők dnyeperi átkelése és a bahmuti vérszivattyú állapota is.

2023. április 24. 06:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

***

Bahmutnál az oroszok annyit értek el, hogy lényegében az utolsó összeköttetési útvonalakat már „tűzzel ellenőrzik”, vagyis közvetlenül, akár kézifegyverrel tudnak tüzelni bármire, ami mozog – vont mérleget a Mandinernek nyilatkozva Somkuti Bálint az elmúlt napok harci fejleményei kapcsán. A biztonságpolitikai szakértő az orosz-ukrán háború, illetve a konkrét helyszín kapcsán kifejtette,

az ukrán erők számára nagyon nehéz, szinte lehetetlen csapatokat kivonni, utánpótlást biztosítani, a maradékot pedig az oroszok most könnyen be tudják keríteni Bahmutnál.

Kísért a verduni vérszivattyú példája

Jelenleg úgy tűnik, ez egy újabb kisebb orosz siker, afelé mutat, hogy egyre kevesebb van hátra a település teljes elfoglalásig – mondta. Felidézte: az ukránok emelték szinte egzisztenciális kérdéssé Bahmut helyzetét, ami így paradox módon azért lett fontos, mert „fontosnak tartották” Kijevben. Kicsit az első világháborús verduni csata, a hírhedt vérszivattyú lehet rá példa, ami szintén nem volt katonailag annyira meghatározó, mégis jelkép lett belőle.

Miért nem adták fel eddig az ukránok, ha már ennyire szorult helyzetbe kerületek a katonáik? – vetettük fel. A szakértő szerint csak tapogatózni lehet. A hírek szerint már különleges műveleti katonákat vetnek be az ukránok, ami elkeseredett lépésnek számít. Ám lehet, időt akarnak nyerni, sok videót láttunk, de hogy pontosan mi zajlik, nem tudni. Morálisan rossz lehet Bahmut eleste, ám messze ható következményei aligha lesznek. Nehéz azonban erről beszélni, mert nincs információ az ukrán sereg belső viszonyairól. Mindenesetre Zelenszkij és Klicskó is jár Bahmutban, ezzel növelték a tétet, így ha esetleg ebből valamikor egy ellentámadás lesz, mondhatják Kijevben, megérte szinte az utolsó emberig kitartani.

 

Az ukrán erők állítólagos dnyeperi átkelését illeti, Somkuti rámutatott: a történtekről beszámoló ISW egyértelműen ukránpárti, így ez egyelőre propagandafogásnak tűnik, más források ugyanis nem számoltak be a fejleményről. Például a Prigozsin Wagner-vezérhez hasonló orosz bloggerek sem, akik amúgy mindig szeretik a Putyin-adminisztráció orra alá dörgölni a kudarcokat. Nem kizárt, hogy csupán egy ukrán szabotázs-kommandó szállt partra egy két part közti szigeten, ami bőven lehet ugyan egy nagyobb támadás előszele, ám egyelőre inkább csak egy diverzáns akciónak tűnik. „Bármi lehet még belőle, valami folyamatban van, senki nem tudhatja” – fejtegette Somkuti.

Nyomás van Kijeven, hogy támadjon

A szakértő szerint komoly külpolitikai nyomás van Kijeven, hogy támadjanak, ám a tavaly elért erőfölény most nem látszik.

A Nyugat ezt nem érti, azt hiszik, miután a villámháború befuccsolt, az oroszok már csak a kármentésen dolgoznak. Pedig Putyin most alighanem kifárasztásra, a Nyugat és Ukrajna kifárasztására játszik. Az ukrán erőforrások kifogyó félben vannak, hiába küldenek egyre többen fegyvert és pénzt” – magyarázta.

Somkuti aláhúzta: a Nyugat olyan háborúba hajszolta magát, amit nem tud megnyerni, patthelyzet alakult ki, ami vélhetően úgy fog kiteljesedni, hogy az oroszok teszik tovább a dolgukat, míg az ukránok nem fognak tudni továbblépni. Ráadásul az országuk is elpusztul eközben. Előbb vagy utóbb a túlerő fog győzni, ez „nem nekünk kedvez”.

 

Jó ötlet európai hadihajókat küldeni a tajvani szoroshoz?

A szakértőt megkérdeztük arról is, hogy Josep Borell, az Európai Bizottság külügyi biztosa szerint európai hadihajóknak kellene járőröznie a Tajvani-szorosban, ezzel is garantálva Tajvan biztonságát. „Egyes hírek szerint a német tengeralattjárók közül talán egy sem működik, a franciák sem állnak sokkal jobban.

Kínát fenyegetve hadihajókat küldeni a térségbe olyan lenne, mintha egy kung-fu mesternek egy átlagember a középső ujját mutatná” – érzékeltette a helyzetet Somkuti.

Nyitóképünk illusztráció, amerikai hadihajó a tajvani szorosnál: OMAR-KAREEM POWELL / US NAVY / AFP

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DigBick
2023. április 24. 15:32
Ukránok átszálltak a Dnyeper folyón.
bonafidesupraman
2023. április 24. 14:19
Én mind a négy középsőujjamet felmutatom a kungfú törpének...
Akitlosz
2023. április 24. 13:28
"Európa" nem lesz és nem is lehet semmiféle világpolitikai tényező, ameddig amerikai uralom alatt áll. Saját katonai szervezetet kellene létrehozni és megtiltani az EU tagállamoknak, hogy NATO tagok legyenek. Ehhez persze gyáva az EU. Az Osztrák-Magyar Monarchia kijelölte egy működőképes közös állam határait és módszereit. Közös államfő, külügy, hadügy és pénzügy, ezen túl meg saját kormányok a saját fővárosban. Az EU semmilyen formában nem követi ezt a sikeres modellt, nem is sikeres.
Akitlosz
2023. április 24. 13:23
"Fontos lenne beismerni: az oroszoknak nem az a céljuk, hogy elfoglalják Ukrajnát, hanem az, hogy tönkretegyék. " Nem is Ukrajnát kellene elfoglalniuk, hanem "csak" az ukrajnai orosz területeket, Harkovot, Odesszát. S ettől nagyon messze vannak. A négy Oroszországhoz csatolt megye közül sem sikerült még elfoglalni egyet sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!