Olasz öltönyök, megközelíthetetlen first lady és az elmaradt Vogue címlap – így öltözik a Trump házaspár

2023. április 22. 20:58

Bár nagy múltú és professzionális öltönyház darabjait viseli, Donald Trump mégsem az eleganciájáról híresült el. Felesége, Melania Trump ugyan él-hal a divatért, de first ladyként több alkalommal is botrányt keltett a nem megfelelően megválasztott darabjaival. Kovásznai Andreával a jövőre esedékes választáson újrainduló korábbi elnök és felesége stílusát elemeztük a Kifutóban!

2023. április 22. 20:58
null

Kovásznai Andrea és Szalai Laura írása

„Donald Trump megválasztása nemcsak a politikában, hanem a divatiparban is felbolydulást okozott” – idézi fel lapunknak Kovásznai Andrea stílustanácsadó. Mint mondja, Tom Ford dizájner például kijelentette, hogy ő nem hajlandó öltöztetni majd a leendő elnököt, mondván, az általa képviselt ideológia nem egyeztethető össze a márkája által képviselt szellemiséggel.

Minden kicsit hosszú

„Tény, hogy stílus szempontból nagy volt a kontraszt Trump elődje és közte, Barack Obama magasra tette a lécet kifogástalan eleganciájával. Kétségtelen, nem volt nehéz dolga, hiszen előnyös testalkata ezt lehetővé is tett” – mutat rá. Kovásznai Andrea elmondja,

„Bár rendkívül elegáns öltönyökről van szó, rajta inkább úgy néz ki egy-egy darab, mint ha rádobták volna. Minden túlméretezett rajta: hosszú az öltöny ujja, a nadrág sosem addig ér, mint kellene. A fényes, vörös nyakkendői is túl hosszúak, szinte az ágyékáig érnek le; a  zakóját sosem gombolja be, a hasa alatt hordott nadrág pedig az egész testalkatát kiegyensúlyozatlanná teszi”– folytatja az elemzést a stílustanácsadó.

Szerinte eközben Trump sokat ad a látszatra, a külsőségek fontosak számára. „Elképzelhető, hogy kifejezetten Trump rendeli magának a furcsán szabott öltönyöket és ő ragaszkodik a kissé 80-as évekbeli stílushoz. A divatiparban elnöksége alatt többen azt mondták, hogy nincs ízlése, ezért követi el ezeket a durva öltözködési hibákat” – hívja fel a figyelmet, hozzátéve: érdemes lenne az öltözködésre is stratégiaként tekintenie, amivel tovább erősíthetné a közéleti jelenlétét. 

Kovásznai Andrea jellegzetes Trump-ismertetőjegyként említi a pumukli-szerű, sárgás hajviseletet, s szerinte „a napbarnított bőr meglehetősen mesterséges külsőt kölcsönzött neki”. „Utóbbi is a hiúság jele, s elnökként azt a benyomást keltette, mint ha minden alkalommal egy többhetes Karib-tengeri utazásról érkezett volna meg” – teszi hozzá.

Saját tervező, diszkriminatív hozzáállás

Rátérve az ex-first ladyre, Kovásznai Andrea rámutat: a 2017-es elnöki beiktatás óta Melania Trump divatjelenségnek számított, és stílusa a teljes cikluson át a közbeszéd tárgya volt. „Modellből lett az Egyesült Államok first lady-je, így a divatvilág már biztonságos terepnek számított számára. Férje hivatali ideje alatt minden egyes megjelenését árgus szemekkel figyelték. Hol imádták, hol pedig megrökönyödtek a ruhaválasztásán. A divatiparban fellángolt diszkriminációnak ő is áldozatul esett: számos divattervező közölte, hogy nem hajlandó a first ladyt öltöztetni” – idézi fel a szakértő.

Példaként említi az ő esetében is Tom Fordot, valamint Marc Jacobsot, akik férje rasszista, szexista, idegengyűlölő kijelentéseire hivatkoztak, de

Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője is elzárkózott, s nem engedte, hogy Melania Trump a legendás lap címlapjára kerüljön.

Szemléltetésképpen: ugyanez Michelle Obama esetében a nyolc év alatt háromszor is megtörtént, Jill Biden pár hónappal a férje beiktatását követően már a címlapon köszönt vissza, nem beszélve Kamala Harrisről, aki már az elnökválasztási kampányban szerepelt a Vogue címlapján.

„Ezt az elutasítást Melania Trump a mai napig nehezményezi. Ugyanakkor nem mindenki volt ilyen elutasító a first lady-vel: saját tervezője volt Herve Pierre francia-amerikai tervező személyében, aki korábban a Carolnia Herrera divatház művészeti igazgatójaként dolgozott, és a mai napig saját márkája van Atelier Caito néven. Ő segített megkomponálni a korábbi first lady megjelenését a hivatalos eseményekre, ami mindig az egyes országok kultúrájának, sajátosságainak  valamint az adott helyszín környezetének figyelembevételével történt meg. Rengeteg ruhát tervezett neki, és egyébként öltöztette korábban Hillary Clintont, Laura Busht és Michelle Obamát is. Ez is igazolja, hogy Pierre-t nem zavarta, hogy Trump feleségéről van szó, ő nem válogatott, demokratákat és republikánusokat egyaránt öltöztetett. Rajta kívül számos tervező állt ki amellett, hogy nem foglalkoznak azzal a ténnyel, hogy Trump feleségéről van szó: a Dior, a Chanel, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Carolina Herrera, Zac Posen mind hajlandóak voltak őt öltöztetni” – fogalmaz a szakértő.

Tapintatlanság miatti támadások

A nagynevű tervezők támogatása ellenére Melania Trumpnak néhány alkalommal sikerült mellé nyúlni a ruhaválasztásával és magára haragítani az amerikai közvéleményt. Az egyik elhíresült eset volt, amikor migráns gyerekeket egy khaki, Zara kabátban látogatta meg, aminek hátán a következő felirat szerepelt:  I really don’t care, do you? (Engem tényleg nem érdekel, és téged?).

Az eset kapcsán a tervezőjét is megkérdezték, hogyan értékeli az outfitet, aki jelezte: nem tudott arról, hogy Melania Trump ezt a kabátot tervezi viselni, és elsőre azt hitte, hogy photoshopról van szó. Egy másik alkalommal egy hurrikán túlélőit látogatta meg férjével, aminek során egy 12 centiméter magas sarkú Louboutin cipőt viselt. „Azzal vádolták, hogy semennyi jóérzés nincs benne, és látszik, hogy nem akar leereszkedni a polgárokhoz, mindig a tökéletes megjelenésre törekszik” – idézi fel.

Kovásznai Andrea elmondása szerint

Melania Trump többnyire időtlen vonalvezetésű ruhákat hordott, emiatt a sajtóban néha Jackie Kennedyhez hasonlították.

Ugyanakkor ő négy év alatt leginkább a „megközelíthetetlen” first lady benyomását keltette, és sok amerikai nem tudott azonosulni ezzel az imázzsal. „Titokzatos, rejtélyes, távolságtartó nőnek tartották, aki nem találta meg a saját hangját a férje mellett. Nem tudott akkora hatást elérni,  mint mondjuk Jackie Kennedy annak idején” – teszi hozzá. Szerinte ennek tulajdonítható, hogy Melania Trump gyakran túlöltözött volt, megjelenése nem volt egységes, finom, kiszámítható – látszott, hogy ami rajta van, az hivalkodó és drága, próbálta kifejezni magát a ruháin keresztül, de mégis, mint ha „néma” maradt volna.

Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg pool/Stefani Reynolds

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mati
2023. április 23. 21:25
!))Ha Obamáné stílusa tetszik a stylistnak akkor már nincs is miről beszélni. A Vogue címlap ügye felháborító!! Egy first ladyt letiltani a címlapról aki pedig méghozzá nagyon is odavaló, az maga a negatív diszkrimináció!! A híres toleráns USA'ban.
Odone Ricci
2023. április 23. 09:24
Trumpról lehet kigyót-békát írni és szlovén feleségéről is. Ugyanez nem mondható el Obámáról, akit végig istenített a pc média Angelával, Ursulával és Macronnal együtt. Őket kritizálni vagy kigúnyolni TILOS. Obámát mindig mosolygós, csinos, elegánsnak ismertük meg, mindenben sikeres volt és tökéletesen kormányozta országát, a Fehér Ház parkjában BIOkertészetük is volt. Hasonlóan neje és két lánya. A mosoly országa volt akkoriban Amerika, egyből Béke-Nobeldíjra volt érdemes. Mi a siker titka? Nem a divat, valami más.
files32
2023. április 23. 06:47
Azt IS meg kéne írni, hogy Melaniát ki "kényezteti" nemileg, mert nem a kacsa az tuti.
NewHorizon
2023. április 23. 04:20
Gondolom a következő alanya ennek a beható divatelemző sorozatnak a jelenlegi first lady, Jill Biden lesz, aki eddig legtöbb alkalommal abroszra és konyharuhára emlékeztető ruházatokban fejezte ki tiszteletét a világ előtt, ennek - a jelenleg általa elfoglalt -magas rangú státusznak. Nem kell kihagyni a kócos haját sem, mint aki éppen az ágyból ugrott ki. Mondjuk lehet, hogy ennek az a magyarázata, hogy a vén, behülyült férje pár percre felmászik egy színpadi pódiumra és alig, hogy befejezte, elvonulnak szabadságra, így felesleges neki is kiöltözködni! Na, és a következő divat icon (vagy áldozat, kinek mi az ízlése), Michelle Obama: Nehéz eldönteni, hogy a férfinak született, női ruhákban villogó Michelle Obama (valódi nevén Michael, közhasználati becenevén 'Big Mike') mire akart menni ezzel a sárga paplanhuzattal és csillogó/villogó 4000 dolláros Balenciaga csizmákkal (az a Balenciaga, amely cég pár hónapja bajba keveredett, pedofília népszerűsítése gyanújával), hogy óriás-banánnak, vagy pedig drag-queen-nek akart mutatkozni. Az apróka Sarah Jessica Parker majdnem, hogy a köldökéig sem ér. Viszont a média egyből elájult Big Mike kifinomult divat ízlésétől! Képek a cikkben, magyar fordítás: https://www-glamour-com.translate.goog/story/michelle-obama-balenciaga-glitter-boots?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=wapp (eredeti cikk) https://www.glamour.com/story/michelle-obama-balenciaga-glitter-boots A mainstream média segítségével persze teljesen el van tussolva Big Mike kiléte ami elég érthetetlen, adva az Obamák és a libsi sajtó méltányát a transzgender, LMBTQ és hasonló kissebségek felé. Se Obama, sem a férje nem hajlandók mivoltukat nyilvánosan elismerni. Minden esetre nyilvánvaló, hogy a közvélemény tisztában van a valósággal, mert Big Mike ezt az üzenetet alaposan megkapta a twitter-világtól a férfi-testvérének küldött születésnapi üzenete alatt. A videó készítője, amiben egy pár twitter üzenet listáz, a témához illően bejátssza az Aerosmith 'Dude looks like a lady' számát, belekeverve egy kis disco zenét is. (A bevezető mondat szövege: "That, that dude looks like a lady" – Az, az a srác úgy néz ki, mint egy hölgy.) Megfizethetetlen! Bitchute videó: https://www.bitchute.com/video/SamXla3Ci0ce/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!