Stoltenberg: Ukrajna jogos helye a NATO-ban van

2023. április 20. 19:41

A főtitkár először tett – előre nem bejelentett – látogatást az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta az ukrán fővárosban.

2023. április 20. 19:41
null

Ukrajna jogos helye a NATO-ban van – jelentette ki Jens Stoltenberg csütörtökön Kijevben tett látogatásán. A főtitkár először tett - előre nem bejelentett - látogatást az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta az ukrán fővárosban. Stoltenberg a Szent Mihály-kolostor külső falánál tisztelgett az elesett ukrán katonák emléke előtt, és megtekintette egy kilőtt orosz páncélos kiállított roncsát a főváros központjában.

– mondta Stoltenberg a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Stoltenberg az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatását is megígérte, és elmondta, hogy eddig a NATO-szövetségesek már több tízezer ukrán katonát képeztek ki és 65 milliárd eurós (24 500 milliárd forint) katonai segítséget nyújtottak az országnak.

A NATO első embere úgy fogalmazott, nem tudni, mikor ér véget ez a háború, de a mérgező orosz agressziót meg kell állítani. Stoltenberg a hónap elején úgy fogalmazott, a NATO Ukrajna mellett fog állni, ameddig szükséges, egyúttal meghívta Zelenszkij elnököt a katonai szövetség július 11-12-én a litván fővárosban rendezendő csúcsértekezletére.

Zelenszkij kifejezte háláját a meghívásért, véleménye szerint a csúcstalálkozó történelmi jelentőségű lehet. Ukrajna a NATO-szövetségben látja a jövőjét, és tavaly szeptemberben bejelentette, hogy gyorsított tagságra pályázik, miután Oroszország annektálta az általa részben elfoglalt négy ukrajnai régiót.

(MTI)

Nyitókép: Dimitar DILKOFF / AFP

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. április 21. 17:23
Sehol sincs semmi keresnivalója!
Mirákulóziai Mikmuk
2023. április 21. 13:42
Stoltenberg: a szövetség valamennyi tagja beleegyezett, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz Erről mit tudtok? Orbán beleegyezett?
orygabor
2023. április 21. 10:26
Egy kis nitroglicerin még a tűzre, hadd szóljon!
Phm045
2023. április 21. 08:56
Azt a hamburgerszag seggnyaló kúrva anyád.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!