Amerika vs. Európa, Toroczkai László-Jámbor András-vita, kis-Trianonok a felvidéken és KAP  – megjelent a Mandiner hetilap!

2023. április 20. 12:36

Lesz-e tavaszi ellentámadás Ukrajnában? Milyen gazdasági kilátásokra számíthatunk 2024-ben? Interjú Koltay Andrással, Rossi eredményei és Sütis Móni írása – itt a Mandiner hetilap!

2023. április 20. 12:36

Az újabb kitiltási „nukleáris csapás” elmaradt, ám az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége azért megtalálja a nyomásgyakorlás eszközeit. Sajtón keresztüli bírálatok, indulatokat kiváltó szédervacsora és 1956-ot felhozó plakátkampány – összeállításunkban David Pressmanék legújabb húzásairól olvashatnak, akárcsak arról, hogy miért mehetett neki Emmanuel Macron Amerikának.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Constantinovits Milán írja: a 2010 óta tudatosan építgetett önálló külpolitikai karakter elnyerte végleges alakját, hazánk a külpolitikai és külgazdasági realitásokat maximálisan kihasználva képviseli nemzetstratégiai érdekeit.

Közélet 

Volt-e bármi köze a Szikra Mozgalomnak a februári antifatámadásokhoz? Terrorszervezetté kell-e nyilvánítani a nyugati mozgalmat? Össze lehet-e hasonlítani a vörös csillagot a horogkereszttel? Közélet rovatunkban Jámbor András, az Országgyűlés Párbeszéd-frakciójának tagja és Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke vitázott.

Összeállításunkban utánajártunk, hogy milyen nagyszabású hídépítő beruházások zajlanak az országban.

„Az Európai Parlament jelentése politikai dokumentum, ott szakmai érveknek nincs helyük” – mondja Koltay András. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökével irányított vizsgálódásról, az online platformokon torzuló nyilvánosságról és a hagyományos értékrend elleni támadásokról beszélgettünk.

Szalai Zoltán főszerkesztőnk Daniel Yergin: Változó világtérkép című könyvét ajánlja.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója írja a műtárgyak rongálása kapcsán: „a módszeres vandalizmusnak az égvilágon semmi köze a környezetvédelemhez”.

Külhon & Külföld

Komáromot lefokoznák, a magyarok lakta területeket továbbdarabolnák az új szlovák közigazgatási koncepció szerint. Technokrata rendezkedés vagy soviniszta húzás? Külhon rovatunkban jártunk utána.

Meg tudja ismételni az ukrán hadsereg az őszi váratlan hadműveletét, amelyben a megszállt területek negyven százalékát vissza tudta foglalni? Külföld rovatunkban szakértőket kérdeztünk a várható háborús fejleményekről.

Ugrósdy Márton külpolitikai szakértő írásában az európai stratégiai autonómiáról olvashatnak.

Makronóm & Sport

A Makronóm Intézet legfrissebb makrogazdasági előrejelzése szerint jövőre vissza fog térni a dinamikus gazdasági növekedés, az infláció pedig mérséklődik, ez év végén egy számjegyű lehet. A pozitív kilátásokat azonban beárnyékolják az orosz–ukrán háború és a szankciók negatív hatásai – a részletekről a makronómban olvashatnak.

Öt éve irányítja a válogatottat Marco Rossi – sport rovatunkban az eredményeit tettük mérlegre.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Peter Conrad: Mythomania című írását ajánlja, aki állítja: a mítoszok már nem csupán egy aspektusát adják a közösségeink életének, hanem eggyé váltak a valósággal

Gasztró rovatunkban Kövérné Kalmár Mónika, vagyis Sütis Móni debütál írásával a cukrász kisasszony álmáról.

„Elfeledett gyerekként nőttem fel, és minden, ami történt velem, jó és rossz is, ennek az állapotnak a következménye” – mondja Kovács András Péter humorista, akivel élet rovatunkban olvashatnak interjút arról, hogyan határozta meg az életét, személyiségét apja alkoholizmusa.

A héten a Gulácsy Lajos munkássága előtt tisztelgő kiállítást ajánljuk, a tárcát Győrffy Ákos írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Skrabski Fruzsina írja: szükség van az értelmes beszélgetésre – mert nemcsak gazdasága, hanem lelkiállapota is van egy országnak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galsó Atya
2023. április 20. 13:49
Jámbor Andrással vitatkozni olyan, mint sajtreszelővel rejszolni: Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!