Nem fog egyhamar talpra állni az ukrán turizmus

2023. március 31. 15:15

Amíg tovább tombol a háború, addig biztosan nem fognak jelentős számban külföldi turisták érkezni Ukrajnába, a belföldi idegenforgalom ad egyedül reményt az ország harcok által nem érintett részein.

2023. március 31. 15:15
null

A háború Ukrajnát megfosztotta egyik fontos bevételi forrásától, a turizmustól is. Kijev azonban úgy látja, hogy a turizmus újjászületése kulcsfontosságú szerepet fog játszani az ország háború utáni újjáépítésében. És bár a tavaly február óta tomboló háború még messze nem ért véget, Ukrajna „már dolgozik" a turizmus népszerűsítését célzó terveken.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének adatai szerint 2010-ig Ukrajna évente közel 20 millió külföldi turistát vonzott, főként Oroszországból és Kelet-Európából.

Ezzel Európa nyolcadik leglátogatottabb országa volt.

Ez a szám azonban 2014-ben mintegy 12 millióra zuhant, miután Moszkva annektálta az ukrajnai Krím félszigetet, amely az ország egyik legnépszerűbb turisztikai régiója volt addig. Tavaly február óta pedig teljesen összeomlott Ukrajna turisztikai szektora.

Kárpátalján, amely terület még nagyrészt nem érintett az orosz támadások által, például még mindig vannak belföldi turisták. De nincsenek külföldi turisták – bár a Kijev és a nyugati Lvov városán áthaladó nemzetközi küldöttségek, újságírók és az NGO-k személyzetének folyamatos áramlása többé-kevésbé életben tudja tartani az ottani szállodákat.

Újra fellendül a kijevi turizmus?

Másik terület, amely az elmúlt időszakban némi fellendülést mutatott a turizmuson belül az a főváros, Kijev idegenforgalma. Tavaly a Magyar Nemzet írt róla, hogy egyre több belföldi turista indul az ukrán fővárosba, amióta a harcok eltávolodtak a várostól. A környékbeli harcok miatt azonban még látszódnak a háború nyomai: kiállított harcjármű roncsok, a homokzsákok és barikádok a kormányzati épületek körül pedig még most is állnak, így a katasztrófa turisták körében is népszerű lett a város, ahogy korábban a Csernobili atomerőmű és a körülötte lévő zárt zóna is vonzotta egyaránt a külföldi és a belföldi turistákat is.

Nagyon népszerű program a városnézés Kijevben

Kijevben a legnépszerűbb programok egyértelműen a városnéző kirándulások, amelyek során akár privát idegenvezető mutatja meg a turistáknak a kijevi kulturális életet, valamint a kijevi látnivalókat. Azokon a területeken, amelyek viszont közel fekszenek a fronthoz nem ez a helyzet, mint Odessza esetében, amely Ukrajna legszebb városai között volt számontartva. A válság előtt az idegenforgalom Ukrajna gazdaságának 2,0 százalékát tette ki, és az ágazat helyreállítása korántsem lesz egyszerű, mivel jelentős beruházásokat igényel.

A harcok befejezése előtt azért sem lehet arra számítania, a turizmus fellendülésére, mivel addig aligha fog megnyílni az ország légtere, így a külföldi turisták is nehezen tudnak bejutni az országba.

Mi lehet Ukrajna új imázsa? 

A háborút követően Ukrajna egyik fő célja lesz, hogy „megmutassa a mostani háborúnak és az orosz háborús bűnök következményeit”. A két ország közötti ellenségeskedés miatt Ukrajna minden bizonnyal évtizedekig elbúcsúzhat az orosz turistáktól is. A háborút követően Kijev tervei szerint az országimázs középpontjába fogják emelni azt a képet, amelyik azt festi lesz az országról, hogy „Ukrajna egy bátor nép hazája, amely a végsőkig harcol.”

Nyitókép: JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2023. április 01. 09:37
-zsoltkom- "Nem fog egyhamar talpra állni az ukrán turizmus" A magyar meg még inkább nem... pedig itt egészben van a látnivaló. Még a kínai is meggondolja, hogy ilyen Orbánnal fényképezkedjen... rontaná az országa üzleti esélyeit. Orbánt, mint a leprást kerüli Európa. Szinte csak Orbán-államkötvénnyel tudják elodázni a magyar turizmus összeomlását. Orbán a 11. csapás Magyarországra. Szerencsére Orbán is véges életű. Orbán bibliai megfelelője Lót és a lányai erkölcse (baszik mindenkivel a magyarság kihalását elkerülendő) ... de Orbán pechjére Isten horkolva alszik. Vagyis Orbán választott eszköze a céljához önző önmegvalósítás... rajta kívül senki nem láttamozta. Stadionok lesznek, de ezt csak az itt lakók nézegetik tartósan fogyva bár és megtörten, mert közben inkább 1000 forint és több egy kiló puffasztott kenyér. És hát inkább kenyér és ilyen, mint L. Simon László Magyar Nemzeti Múzeum... vagy Vidnyánszky Attila Nemzeti Színház. (Az orbáni lét szatirikus igazsága, hogy még tűzifa vagy gáz vagy fenntartásra pénz sincsen, hogy az év minden szakában a turizmus minden ágát lehessen élvezni. Az élvezést azt elkezdi és befejezi Ráhel... direkt kapta hozzá a szakképzést, mindenki lábán állva.)
krampus
2023. április 01. 09:02
Ki az a hulye, aki odamegy, s mar a hataron lelejmoljak a hatarorok. Majd amint beer (s ferfi), imadkozhat, hogy ne vigyek ki a frontra. Ezek a fosranok ugyanilyen hulladekok voltak 1988-ban is. Akkor voltam ott utoljara turistakent, megallitottak az autonkat, elkertek az okmanyokat, majd a katona elindult veluk be az erdobe. Meg jo, hogy volt egy magyar ajku kiskatona, akinek mondta nagyapam hogy hozza mar vissza tole a papirokat, mert nem tudunk semmit csinalni utlevel, jogsi, autopapirok nelkul. Fizetni kellett az ukran hulladeknak , hogy visszaadja. Tolem aztan nuklearis bombat is rajuk baxhatnak, nem lesz kar ertuk!
Vakfolt
2023. április 01. 08:21
"A háborút követően Ukrajna egyik fő célja lesz, hogy „megmutassa a mostani háborúnak és az orosz háborús bűnök következményeit”." Ezért elutaznék a világ végére is! Ja, nem.
Takarító
2023. április 01. 04:28
Majd ha bevonul az USA-EU-Nato haddtest lesz ott elég turista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!