Horn Gyula-sétány: szakértőt kérdeztünk, ellenszegülhetnek-e Karácsonyék a kormányhivatalnak

2023. március 27. 13:00

A Főváros ragaszkodik az elnevezéshez, ám a közgyűlés jogszerűen nem hagyhatja figyelmen kívül a határozatot – hívta fel a figyelmet Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője. Ha a testület mégis így tenne, a kormányhivatal bírósági pert indíthat a jogellenes határozat megsemmisítése érdekében, illetve kezdeményezheti a helyi önkormányzatnak a központi költségvetés terhére nyújtott támogatások felülvizsgálatát.

2023. március 27. 13:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

***

„Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak” – nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Karácsony Gergely annak kapcsán mondta ezt, hogy a Fővárosi Kormányhivatal döntése értelmében harminc napon belül át kellenek nevezni a Horn Gyula-sétányt.

A határozat szerint ugyanis a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény nyomán közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, avagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

Mint ismert: a baloldali vezetésű XIII. kerületi önkormányzat még 2022 májusában kezdeményezte, hogy közterületet nevezzenek el a néhai politikusról, akiről köztudott, hogy 1956. novemberétől ’57 júniusáig a karhatalmi egységekhez csatlakozva részt vett a forradalom leverésében. Nem sokkal később döntött a Fővárosi Közgyűlés, a sétány azóta Magyarország harmadik miniszterelnökének nevét viseli.  

XIII. kerület: Ez kisstílű politikai vita

A határozatra reagálva a XIII. kerület is kifejezte ellenérzését: „Sajnáljuk, hogy kisstílű politikai vita lett egy közterület elnevezéséből. Egy nemzetközileg elismert és Magyarországon legitim módon megválasztott miniszterelnök érdemesített arra, hogy közterületet nevezzenek el róla.”

A főpolgármester-helyettes szerint ugyanakkor a kormányhivatal úgynevezett törvényességi észrevételt tett, így

a közgyűlés számára nem kötelező megváltoztatni a Horn Gyuláról elnevezett közterület nevét.

A közgyűlés – folytatta – harminc napon belül megtárgyalja a kérdést, ha pedig fenntartja azt az álláspontját, amit előzőleg már két alkalommal megszavazott, akkor marad a Horn Gyula sétány elnevezés a XIII. kerületben. Kiss Ambrus elmondása szerint Sára Botondnak ebben az esetben lehetősége lesz bírósághoz fordulni, ahogyan az máskor már előfordult. „Aztán majd kiderül, a bíróság hogyan ítéli meg az ügyet” – véli a politikus.

Nem hagyta szó nélkül a történteket az MSZP sem, íme a válaszuk:

A „közös magyar múlt csonkításának" tartja az MSZP, hogy nem lesz Horn Gyula sétány

Horn Gyula temetésén megjelentek az 1990 utáni időszak államfői, miniszterelnökei, egyházi vezetői. Aligha azért, hogy egy hazaárulót kísérjenek utolsó útjára - olvasható az MSZP közleményében.

 

Megkérdeztük a szakértőt

A Mandinernek Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője elmondta, az Alaptörvény és az önkormányzati törvény a kormány hatáskörébe utalja az önkormányzatok törvényességi felügyeletét, melyet a kormány a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokon keresztül lát el. Ez azt jelenti, hogy a kormányhivatalnak – a főpolgármester-helyettes jogilag téves nyilatkozatával ellentétben – igenis van olyan jogköre, amelyben kvázi felülbírálhat bizonyos önkormányzati döntéseket abban az esetben, ha azok törvénybe ütköznek – részletezte a szakértő.

Az önkormányzati törvény világosan tiltja, hogy olyan személyről nevezzenek el közterületet, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Az, hogy Horn Gyula e rendelkezés alá tartozik, nem kétséges, hiszen ezt a Magyar Tudományos Akadémia is megállapította egy korábbi szakvéleményében” – folytatta Szikra.

Rámutatott: tekintettel a korábbi MTA-megállapításra, a jelen ügyben már nincs szükség ismételten kikérni az Akadémia állásfoglalását. A törvény szerint ugyanis ezt csak akkor kell megtenni, ha az önkormányzat döntése során kétség merül fel. Mivel azonban a korábbi állásfoglalás miatt egyértelmű a helyzet, az MTA külön állásfoglalása nélkül is törvénybe ütközik az, ha Horn Gyuláról neveznek el egy közterületet, illetve, ha azt fenntartják – foglalta össze Szikra.

Cseles megoldás után akadémiai állásfoglalás

Ami az MTA állásfoglalását illeti, abban azért van némi „csavar”. Megírtuk: Nagy Imre lakiteleki ügyvéd és társai szemét csípte az elnevezés, ezért cselhez folyamodtak. A törvény szerint közterület elnevezésével kapcsolatban kérelmezőként csak az adott önkormányzat léphet fel, márpedig ez ebben az esetben elmaradt, sem a Főváros, sem a XIII. Kerület nem élt ezzel a lehetőséggel.

Más a helyzet azonban a civil szervezeteknél, s innen jött az ötlet – Nagy Imre ismerősétől, Felföldi Zoltántól –, hogy hozzanak létre egy alapítványt Horn Gyula emlékére. Tudták ugyanis, hogy civilként a névhasználat  engedélyezése ügyében az Akadémiához kell fordulniuk. Miután megkapták az elutasító állásfoglalást, ezzel a „koherenciazavarral” megkeresték a Kormányhivatalt. „Ha egyszer ugyanazon tényállás alapján egy civil szervezetnek nem adják meg a névhasználati jogot, akkor – már ha következetes a jogalkalmazó –, közterület sem viselheti ugyanezen személy nevét” – hívta fel a figyelmet lapunknak az ügyvéd.

Szikra Levente szerint tehát

a kormányhivatal Alaptörvényben és törvényben meghatározott jogkörét gyakorolta a törvényességi felhívás kibocsátásakor,

a Fővárosi Önkormányzat pedig jogszerűen ezt nem hagyhatja figyelmen kívül, legalább meg kell tárgyalnia a közgyűlésben. Ha a képviselők nem értenek egyet a felhívással, az egyet nem értésről a testületnek külön határoznia kell. „Megjegyzem ugyanakkor, ennek sok értelmét nem látom, mert a jogi helyzet egyértelmű, a kormányhivatal felhívása pedig jogszerű” – mondta.

Vannak eszközei a főispánnak, például bírósághoz fordulhat

Ami a továbbiakat illeti: ha a Fővárosi Közgyűlés határidőben nem tenne eleget a sétány átnevezésére vonatkozó jogi kötelezettségének, akkor a kormányhivatal további jogkörökkel és eszközökkel is rendelkezik. Többek között bírósági pert indíthat a jogellenes határozat megsemmisítése érdekében, illetve kezdeményezheti a helyi önkormányzatnak a központi költségvetés terhére nyújtott támogatások felülvizsgálatát. Emellett joga van a főjegyző elleni fegyelmi eljárás kezdeményezésére is, akinek kötelessége lett volna jelezni a Közgyűlés számára a döntés jogellenességét – mutatott rá az elemző.

„A jogi helyzet egyértelműségén túl komoly politikai kérdések is felmerülnek ebben az ügyben. Vajon miért ragaszkodnak a baloldalon ennyire egy vállalhatatlan múltú kommunista politikus emlékének őrzéséhez, és miért vállalják még a törvénysértést is az elnevezés védelme érdekében?” – vetette fel az Alapjogokért Központ munkatársa.

Nyitókép: Horn Gyula-festmény Molnár Zsolt MSZP-s pártigazgató irodájának falán (Ficsor Márton/Mandiner)

***

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. március 27. 15:10
Dani,az ATV-n nagyon megszopatott a két zsidógyerek,sehol sem voltál..:)
orygabor
2023. március 27. 15:05
A komcsi főpolgihelyettes komoly lángész: a törvényességi észrevétel nem azt jelenti, hogy jaj, de szemfüles volt, észrevette, hanem azt, hogy törvénytelen. Ha ez mond valamit egy tetves bolsinak.
polárüveg
2023. március 27. 15:01
A Fővárosi Önkormányzat szabadságharca abban fejeződik ki, hogy az 1956-os magyar szabadságharc leverésében fegyveresen részt vevőnek akar emléket állítani. Ez a kifordultnak tűnő magatartás mindent világosan megmutat. Ugyanis ez alapján nehéz elhinni, hogy a magyar nép elnyomói, bármikor aktiválható lövetői nincsenek már a pályán. Propagandistáikkal együtt. Nemzetközi támogatóikkal együtt. Akkor ezen stílus alapján Apró sugárút? Esetleg Gyurcsány körtér? (Gyurcsány úr is volt miniszterelnök, és nemzetközi ismertségre is szert tett. "Nem volt lövetés!" by Heller Ágnes)
beobachter1
2023. március 27. 14:58
Könyörgöm Krassó bácsi! Gyere vissza és rendezd le ennek a tömeggyilkosnak a tábláját! Közben osszál ki pár péklapátos pofont a Városházán! Túlságosan elszemtelenedett a globalista csőcselék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!