Nem hajlandó átnevezni a főváros a Horn Gyula sétányt

2023. március 27. 11:11

„Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak” – így reagált Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

2023. március 27. 11:11
null

A Mandiner korábban megírta, hogy a Kormányhivatal határozottan arra hívta fel a Fővárosi Önkormányzatot, hogy változtassa meg a Horn Gyula sétány nevét.

„Sajnáljuk, hogy kisstílű politikai vita lett egy közterület elnevezéséből. Egy nemzetközileg elismert és Magyarországon legitim módon

– a XIII. kerületi önkormányzat a Népszava kérdésére így reagált arra, hogy Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal főispánja (Józsefváros volt fideszes polgármestere) szerint harminc napon belül át kell keresztelni a Horn Gyuláról elnevezett sétányt.

A lap hozzátette, hogy a fővárosi közgyűlés tavaly nyáron hozzájárult ahhoz, hogy Angyalföldön sétány viselje a volt MSZP-s miniszterelnök nevét. „Tudjuk, volt olyan, hogy Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt. Amikor utcát (sétányt) nevezünk el róla, amellett is hitet teszünk, hogy a megvallott bűnöket meg lehet bocsátani” – érvelt a szavazáskor Karácsony Gergely főpolgármester. A fővárosban kisebbségben lévő Fidesz képviselői nem támogatták a javaslatot.

A Népszava hozzátette, Sára Botond a kormányhivatal vezetőjeként arra kérte a fővárosi közgyűlést, hogy tárgyalja újra a kérdést. A közgyűlés idén januárban másodszor is jóváhagyta, hogy közterület viselje Horn Gyula nevét. A minap azonban Sára Botond már konkrétan arra szólította fel a közgyűlést, hogy harminc napon belül változtassa meg az elnevezést.

– emelte ki a lapnak nyilatkozva Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A közgyűlés harminc napon belül megtárgyalja a kérdést. Amennyiben fenntartja ezt az álláspontját, akkor „Sára Botondnak ebben az esetben lehetősége lesz bírósághoz fordulni, ahogyan az máskor már előfordult. Aztán majd kiderül, a bíróság hogyan ítéli meg az ügyet” – foglalta össze a véleményét a főpolgármester-helyettes.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. március 28. 19:33
MSZP: ALJASUL TÁMADJÁK HORNT, A NAGY ÁLLAMFÉRFIT – DÖMÖTÖR CSABA ÜTŐS VÁLASZT ADOTT https://demokrata.hu/magyarorszag/mszp-aljasul-tamadjak-hornt-a-nagy-allamferfit-domotor-csaba-utos-valaszt-adott-661027/
írmag
2023. március 27. 20:43
Nem sétány hanem, ha kell naponta leragaszthatóan SÁTÁN. Mindenki jól jár és csorba se esik semmin.
cinkegolyó
2023. március 27. 18:23
Lenne egy megoldás. Kutyákat ott sétáltatni, hajléktalanokat oda költöztetni. Jól ki lenne dekorálva, szagosítva az utca, méltó lenne a nevére.
bagira
2023. március 27. 17:55
Tán csak nem Brüsszelből leszóltak legnagyobb eus érték a kommunista. Kommunistát mentegetik érzékenyek , persze a kommunista-nácik kormányzása alatt akasztott hozzátartozói kirabolt megkínzott embereknek nem szabad érzékenyeknek lenni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!