Máshol börtön járna azért, amit Hadházyék csináltak

2023. március 14. 16:50

Nagy-Britanniában hat hónap, Amerikában egy év börtönt, Franciaországban pedig pénzbüntetést is kockáztat, aki így jár el.

2023. március 14. 16:50
null

Ma délelőtt a Momentum parlamenti frakciójával közösen kordont bontott a miniszterelnöki hivatalként szolgáló Karmelita kolostornál Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. A képviselők hét követelésüket szerettek volna kifüggeszteni a kolostor falára. A rendőrség a kordonbontást nem akadályozta meg, a követelések kifüggesztését viszont igen.

A most lebontott kordonon az ellenzéki sajtó régóta köszörüli a nyelvét. A kordont másfél éve építésbiztonsági okokból állították fel a várbeli építkezések idejére. Az ellenzéki sajtó kritikája pedig az, hogy a kordon meggátolja újságíróikat azon gyakorlatukban, hogy a miniszterelnökhöz érkező politikusokat (vagy a hivatalába érkező miniszterelnököt) spontán mikrofonvégre kapják, amikor azok épp kiszállnak autójukból.

A miniszterelnöki hivatalba érkező politikusok szabad vegzálása ugyanakkor

nem bevett demokratikus alapjog a nyugati világban.

Nagy-Britanniában a miniszterelnöki rezidenciának otthont adó Downing Street mindkét oldalról vaskapuval van lezárva; az oda érkező politikusok a vaskapun belül szállnak ki autójukból, a sajtó számára tehát nem elérhetők. A hivatal területe a királyi birtokokkal egyetemben 2007 óta védett terület a brit jogban, aki bemerészkedik, fél év börtönt kockáztat.

Az Egyesült Államokban az elnök hivatala, a Fehér Ház körül

széles terület van bekerítve, az ide érkező politikusokhoz szintén nincs semmiféle hozzáférése a sajtónak.

A Fehér Ház területére való illetéktelen behatolás – miután az úgynevezett korlátozott ingatlan – egy év börtönnel büntethető.

Bécsben az Egyesült Államokban 2021. január 6-án lezajló capitoliumi ostromot követően vetődött fel a középületek védelmének kérdése. Akkor a Wiener Zeitung megírta, „a közszolgálatra használt zárt területekre” való betolakodás birtokháborításnak minősül, és három év börtön jár érte.

Franciaországban az elmúlt tíz évben két alkalommal is történt illetéktelen behatolás az elnöki hivatalként szolgáló Élysée-palotába. A palotának az utcáról legfeljebb a külső falait lehet megsimogatni, az érkező politikusok még autójukban megvárják, amíg kinyitják nekik a belső udvarra vezető vaskaput, s érkezésükkor a sajtó számára szintén elérhetetlenek.

Aki utánuk megy, egy év börtönt és 15 ezer eurós pénzbírságot kockáztat.

(Nyitott kérdés, mekkora veszélyt jelent ez a gyakorlat a brit, amerikai, osztrák, illetve francia demokráciára...)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 257 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. március 17. 10:19
" A kordont másfél éve építésbiztonsági okokból állították fel a várbeli építkezések idejére. Az ellenzéki sajtó kritikája pedig az, hogy a kordon meggátolja újságíróikat azon gyakorlatukban, hogy a miniszterelnökhöz érkező politikusokat (vagy a hivatalába érkező miniszterelnököt) spontán mikrofonvégre kapják, amikor azok épp kiszállnak autójukból. A miniszterelnöki hivatalba érkező politikusok szabad vegzálása ugyanakkor nem bevett demokratikus alapjog a nyugati világban." De nekem akkor is a piros lapát keeeeeeelll! Brühühűűűűű ááááááééééééááááá!!
flesh ripper
2023. március 15. 08:20
Ez a hullaházy annyira undorító, hogy még eltaposni is visszahőkölne tőle, minden normális ízlésű ember. Ki akarna beletaposni a nyüves lágyszarba? Hát, ez a hullaházy ezt használja ki, ez az egyetlen előnye.
pipa89
2023. március 15. 08:01
Elmondani nem tudom, hogy mennyire megvetem ezt a ripacsot! Egy lakótelepi csótányt is többre tartok, mint ezt a mihaszna, kártékony pojácát.
Zokni
2023. március 15. 07:30
Kedves Szerző! ,,Máshol..” - írja. Nálunk is. A parlamenti kordonbontásnál szintén. Oszt elmaradt. Érdekes, h nem jutott eszébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!