Német lap: Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert félnek az oroszoktól

2023. március 27. 11:46

Washington el akarja kerülni az eszkalációt, ezért inkább silányabb minőségű fegyverekkel látják csak el Kijevet egy amerikai szakértő szerint.

2023. március 27. 11:46
null

„Miért küld selejtes fegyverzetet Amerika az ukránoknak?” – ezzel a felütéssel indul a Deutsche Welle cikke, amelyben azt írják: noha az amerikaiak a közelmúltban jelentettek be újabb fegyverszállítmányokat az ukránoknak, és azt is ígérték, hogy a szállítási időt minimalizálják, ám mint kiderült: öregebb Abrams-modelleket fognak kapni az ukránok, a szegényített uránt tartalmazó páncélzatot például leszerelik a tankokról. Hasonlóan a tarackok is silányabb minőségűek, nincsenek ellátva GPS-el, enélkül pedig pontatlanabbul lehet csak velük lőni, a HIMARS-oknak pedig alacsonyabb a lőtávolsága. 

A European Council On Foreign Relations egyik vezető tisztviselője erről azt mondta a német lapnak, hogy ezek a tankok még így is fejlettebbek, mint az oroszok harckocsijai, ugyanilyen modelleket használnak Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, és Irakban. Magyarázata szerint azért szerencsésebb rosszabb minőségű fegyverekkel ellátni az ukránokat, mert

ha ezek a fegyverek hátramaradnának, és az oroszok kezébe kerülnek, akkor nem is tudják őket tanulmányozni. 

Stephen Blank, a Foreign Policy Research Institute vezető munkatársa az egész jelenség azzal is magyarázható, hogy Washington „tart Oroszországtól, és attól, hogy eszkalálódik a háború”.

Nyitókép: Hidenori Nagai / Yomiuri / AFP 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. március 27. 18:50
Az ukrajnai háború egy tipikus amerikai projekt. A valamikori délkelet-ázsiai és a közelkeleti brutális tombolásaikhoz hasonlítható. Európának ezt azonnal és széles körben fel kellett volna ismernie. Az nyugat-euópiai vezetök maguk nem olyan ostobák, hogy ezt nem ismerték volna fel. Scholz is pontosan tudja, hogy az ö gázvezetékeit az amcsik, vagy az ö szervezésükben valakik robbantották fel. Ha ezt nem tudná, akkor butasággal lennen vádolható. Csakhogy a nyugat-európai vezetök erösen be vannak csatolva az amerika vezette nagy élösködö pénzügyi-gazdasági komplexumba, és ök személyesen profitálnak az amerikai bizniszböl. Személyesen igen, de Európa maga ebböl csak vesztesként jön ki. Minden válság, az USA-t erösíti. Európát ezek a válságok nemcsak gyengítik, de egyúttal Amerikától egyre inkább függö helyzetbe hozzák. Ma már Európa Amerika szatelitje, istállómestere. Könnyü dolguk volt, mert már régen rájöttek, hogy elég csak Németország nyakán tartani a kést, azzal egész Európa behódol. A franciák érzik ezt, de ma már ök gyengék ahhoz, hogy valamit is kezdeményezzenek. A németek meg úgy vannak vele, hogy lemondtak már arról, hogy Európát valami "szebb jövöbe" vezessék, elvannak ök elég jól még akkor is, ha az ameriakaik zenéjére kell táncolniuk. Tudják ök, hogy Amerikának se egy nagyon erös, se egy nagyon gyenge Németország nem érdeke. és Európában még mindig ök lesznek a vezérürük, bármi történjen is. Ezek után nagy baromság lenne, ha az európaiak úgy isten igazából bele adnának mindent az ukrajnai háborúba. Remélhetöleg ezt egyre több európai állam felismeri.
Orbanegynagygeci
2023. március 27. 18:44
Gyerekek az orkoktól orbánon kívül senki nem fél! Félti a dagadt belét a novicsokis teától.
zuriktodor
2023. március 27. 18:34
Nyilván nem adják oda a legjobb cuccaikat. Javarészt mindenki "lomtalanít", a semminél minden jobb alapon, ez azért érthető. Egyszer láttam egy dokumentumfilmet arról, hogyan tartják karban a sivatagi műveleteket megjárt tankjaikat az amerikaiak. Elég komoly apparátusuk van erre. Szétkapják az egészet, óriási vegyszeres medencékbe merítik a testet, homokszóró kamrában meg is tisztítják festés előtt, hogy az esetleges repedéseket és szerkezeti hibákat feltárják, cserélik a lövegtornyot, a teljes műszaki berendezést, a hajtóműveket és a hajtásláncot pedig generálozzák stb. Csak így, rendszerszinten van értelme üzemben tartani ezeket a méregdrága eszközöket. Ami onnan az ukránokhoz kerül, az jó esetben kuka. Egy tank nem csak attól jó, hogy jók a harci képességei, hanem a mögötte álló üzembentartó-és újrahasznosító kapacitás is része a rendszerbentartásnak és ezek együtt adják a hatékonyságot, így lehet biztosítani, hogy az adott fegyvernemből mennyiség is álljon rendelkezésre. Ukrajnában persze most minden jó, de számolnak azzal is, ami keveset pörög a nyugati nyilvánosságban, hogy az odaküldött eszközöket már akkor megtámadják, amikor azok úton vannak a műveleti területre, bizonyos arányban ezek elpusztulnak, vagy használatra alkalmatlanná válnak. Ugyanez igaz a nyugaton kiképzett személyzetre is. A kiképzett super-userek helyben kiképeznek újabb harcoló-és karbantartó egységeket, mielőtt használni kezdik az eszközöket. Már korábban is megjelentek cikkek arról, hogy ezeket az eszközöket az ukránok a nagy szükség miatt túlhasználják és gyorsan amortizálódnak. Az oroszok ebből a szempontból is előnyben vannak, hiszen vannak saját gyártó-és karbantartó kapacitásaik. De ők is rommá hajtják a vasakat. Sok videó kering az üresen hagyott orosz tankok drónról dobott gyújtógránáttal való kiégetéséről, ez sem véletlen, így próbálják az orosz újrahasznosítás hatékonyságát csökkenteni. A lényeg az, hogy a sokféle ukránoknak küldött rendszer egyutas holmi.
amca
2023. március 27. 16:28
Betegre nevetem magam. 1ső dolog ,eladjuk a szahart is ,és én vok a filantróp,schwartzgyuri, a democsok, pedig betegre keresem magam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!