Német lap: Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert félnek az oroszoktól

2023. március 27. 11:46

Washington el akarja kerülni az eszkalációt, ezért inkább silányabb minőségű fegyverekkel látják csak el Kijevet egy amerikai szakértő szerint.

2023. március 27. 11:46
null

„Miért küld selejtes fegyverzetet Amerika az ukránoknak?” – ezzel a felütéssel indul a Deutsche Welle cikke, amelyben azt írják: noha az amerikaiak a közelmúltban jelentettek be újabb fegyverszállítmányokat az ukránoknak, és azt is ígérték, hogy a szállítási időt minimalizálják, ám mint kiderült: öregebb Abrams-modelleket fognak kapni az ukránok, a szegényített uránt tartalmazó páncélzatot például leszerelik a tankokról. Hasonlóan a tarackok is silányabb minőségűek, nincsenek ellátva GPS-el, enélkül pedig pontatlanabbul lehet csak velük lőni, a HIMARS-oknak pedig alacsonyabb a lőtávolsága. 

A European Council On Foreign Relations egyik vezető tisztviselője erről azt mondta a német lapnak, hogy ezek a tankok még így is fejlettebbek, mint az oroszok harckocsijai, ugyanilyen modelleket használnak Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, és Irakban. Magyarázata szerint azért szerencsésebb rosszabb minőségű fegyverekkel ellátni az ukránokat, mert

ha ezek a fegyverek hátramaradnának, és az oroszok kezébe kerülnek, akkor nem is tudják őket tanulmányozni. 

Stephen Blank, a Foreign Policy Research Institute vezető munkatársa az egész jelenség azzal is magyarázható, hogy Washington „tart Oroszországtól, és attól, hogy eszkalálódik a háború”.

Nyitókép: Hidenori Nagai / Yomiuri / AFP 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik