MCC-vita: maga Amerika zárja le a neoliberális korszakot?

2023. február 20. 15:31

Veszélyben a közös piac, Európa kárára gyarapszik Amerika, az EU pedig kiszorul a világgazdaság fő alakítói közül. De mit lép a magyar kormány? Erről volt szó az MCC konferenciáján.

2023. február 20. 15:31
null
Veszprémy László Bernát

Az MCC Közgazdasági Iskolája legújabb konferenciájának témája a válság hatása volt a vállalkozásokra – a konferencián felszólalt Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára. 

Mint elmondta: a magyar gazdaságpolitikát ma jelenleg elsősorban az amerikai inflációcsökkentési törvény (Inflation Reduction Act of 2022, IRA) foglalkoztatja. Az elmúlt hetekben minden ezen csomag köré összpontosult: értékelni kellett, milyen hatása lehet régiónkra és Magyarországra. Azt is értékelni kellett, hogy az egyes országok hogyan terveznek válaszolni erre. A magyar fél is érintett az erről szóló brüsszeli tárgyalásokban – jegyezte meg Lóga.

Az államtitkár szerint ez egy teljesen új modell, az amerikai beavatkozásban nem keresleti, hanem kínálati beavatkozás történik, Trump útját folytatják. Nem adócsökkentésekkel operál, hanem kínálati támogatást és kedvezményes hiteleket ad. A legjobb példa a Tesla, aki ilyet akar venni az USA-ban, óriási kedvezményt kap, amit egy összegben ad át az amerikai kormányzat. Protekcionista jellegű, a jelszava „made in the USA”.

Ez is Trump irányvonalának folytatása, csak finomhangolva.

A vállalatok számára mindez egy kérdőjel. Azok a cégek, akik dinamikusan álltak rá egy transzformációra, illetve olyan iparágban működnek, hogy érvényesíteni tudják a zöld kedvezményeket, amerikai befektetésben gondolkodnak. Az USA-ban jobban érzik magukat ezek a cégek, egyrészt a fenti törvény miatt, másrészt mert az események menete a „business as usual” jelleget mutatja, húszéves beruházásokat lehet bizalommal eszközölni. Bízhatnak benne, hogy ha leváltják a regnáló elnököt, nem lesz nagy fordulat. 

Értelemszerűen mindez azt okozza, hogy az európai gazdaság globális versenyképessége veszélyben van. Nem csak a háború és az energiaválság hatására, de a szankciós politika miatt is sérültek a keleti kapcsolatok. Nem lehet már azokat a piacokat közvetlenül elérni, mint korábban. Közvetve persze el lehet érni, Törökországon és Kínán keresztül, de ennek megvan az ára – jelezte Lóga.

Az amerikai IRA törvény egy új korszellem jele, egy korszakhatár.

A gazdaságpolitikában lezárult a neoliberális rend,

a háborús protekcionizmus, a kereskedelmi blokkosodás ideje jön el. Új KGST-szellemiség alakul ki, elsősorban a klímapolitikai védelem kapcsán jön be a merkantilizmus, és újrarendeződnek az értékláncok.

A top 100 globális vállalatból évről-évre szorul ki Európa, 2017-ben a globális vállalatok 27%-a volt európai, ez a szám mára 17%. Az olvadás radikálisan gyorsulhat az IRA következtében – figyelmeztetett az államtitkár.

Az európai vállalatok kárára Észak-Amerika szerez előnyt, ez így volt az IRA előtt, most csak még erősebben. Egyre kisebb tehát Európa hozzájárulása a globális gazdaság teljesítményében. További gond, hogy amellett, hogy kereskedelmi háború robbant ki, sajnos Európában a tagállamok közötti kohézió is sérült. A tagállamok is egymásra licitálnak, hogy ki tud nagyobb támogatást adni a vállalataik számára.

Még nem kapta fel a mainstream média, de valójában

a közös, egységes piac, ami az EU nagy vívmánya, veszélyben van.

Mi történik? Van egy külső hatás, egy amerikai beavatkozás, amire az EU nem tud jó választ adni, mert mindenki a saját szempontjai alapján értékeli a szituációt. Az összes német és francia állami támogatás, amit folyósítottak az EU-ban, 80%-ban ebben a két országban kerül monetizálásra. Ez elképesztő szám Lóga szerint, ezek szerint ők tudják megmozgatni ezeket a forrásokat úgy, hogy támogassák az ottani székhelyű vállalatokat. 

A tagállami szintű támogatási versenyben a versenyjog szabályozás tud sérülni. Ha van egy ország, amely EU-tag, és nem vezette be az eurót, az ma biztosan nehezebb helyzetben vág neki az állami támogatási szabályozásnak, ha kedvezményes hitelt szeretne lehetővé tenni a vállalatok számára. Ez már önmagában felveti, hogy az egységes közös piac csak nevében az, valójában nincsenek egyenlő versenyfeltételek.

Az államtitkár szerint Magyarországnak hidat kell képeznie,

az országot újraiparosítják, ugyanakkor vannak hátrányaink is, például gyorsítani kell az energetikai és a digitalizációs átalakulást. Nagy köveket mozgatunk meg, sok energetikai beruházás lesz, ha pont kerül a támogatások ügyének végére. A geopolitikai szerep a járműgyártásban szembetűnő, ma ott tartunk, hogy az elektromos autókhoz használt akkumulátorokat szinte kizárólag Ázsiában állítják elő, ezért fontos a debreceni beruházás – zárta előadását Lóga Máté. 

Fotó: Unsplash

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. február 20. 20:15
MCC a fidesz foci-maxi iskolája..
Akitlosz
2023. február 20. 17:20
"az EU pedig kiszorul a világgazdaság fő alakítói közül. De mit lép a magyar kormány? Erről volt szó az MCC konferenciáján." Hogyhogy mit? Hát megvédi és megmenti Európát. A kisujjában van.
Box Hill
2023. február 20. 16:49
A klasszikus gyarmatosításnak vége: Hivatalosan is véget ért a francia katonai jelenlét Burkina Fasóban - közölte a nyugat-afrikai ország vezérkara vasárnap - írja az MTI. Új gyarmatosító módszereketkell kitalálni. Például a nemzetközi eladósítást háborúk útján.
Karvaly
2023. február 20. 16:11
"A gazdaságpolitikában lezárult a neoliberális rend, a háborús protekcionizmus, a kereskedelmi blokkosodás ideje jön el." Ne is lássunk összefüggést aközött, hogy a világpiacon az USA, az EU-n belül pedig a régi tagállamok addig ragaszkodtak a szabad versenyhez, amíg előnyben voltak, és nem kellett védeniük a saját piacukat, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!