Brit történész: Európa akkor lesz nagyhatalom, ha elviseli, hogy koporsóban jönnek haza a lányai és fiai egy idegen országból

2023. február 22. 10:31

Mark Galeotti szerint az egy éve tartó orosz-ukrán háborúnak érdekes hatása, hogy Amerika ismét Európára figyel.

2023. február 22. 10:31
null

Mark Galeotti brit történész a Mayak Intelligence vezetőjeként kormányoknak és nagyvállalatoknak ad tanácsokat, emellett pedig számos könyvet írt biztonságpolitikai témában. A 444-nek adott interjújában a történész úgy fogalmazott, hogy sokan ki akarnának törni Európában az amerikai védőernyő alól, azonban a jelenlegi háborúban szerinte, amire az EU képes volt, az nem túl meggyőző.

Ezt azzal indokolta, hogy „nemcsak arról van szó, hogy mennyit költünk, hanem arról is, hogy mekkora áldozatokra állunk készen”. Szavai szerint az „igazi tesztje a katonai hatalommá válásnak az, hogy

elviseljük-e, hogy a lányaink és a fiaink koporsóba zárva térnek haza egy idegen országból”.

Véleménye szerint az nem áldozat, ha megrendeléseket kapnak a hadiipari vállalatok, véleménye szerint amíg a felszerelést Európa nem akarja használni, katonailag nem lesz nagyhatalom. Galeotti úgy folytatta, hogy a háború érdekes hatása, hogy Amerika ismét Európára figyel, pedig egy ideje már Ázsia állt a figyelme fókuszában, és a britek kilépése az EU-ból tovább gyengítette a szövetséget,

„hiszen mégiscsak egy komoly hadsereggel, és a világ egyik legjobb hírszerzésével rendelkező tagállama távozott”.

Úgy fogalmazott, azzal, hogy visszatértek az amerikaiak, levette az európaiak válláról a terhet, hogy megpróbálják elérni, hogy képesek legyenek az önvédelemre. Szerint Európa csak a kereskedelmi szabályozás terén marad nagyhatalom.

***

Nyitókép: Facebook

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. augusztus 15. 16:42
Lehet megdögleni az USAért. Lehet itt hagyni a jólétet !
amca
2023. február 26. 10:43
Látom brit barom ,miután 500 év alatt megöltél 35 000 000 000 embert,35 000 000 km négyzeten semmit se tanultál. Európa 1 nagy fax. meg kell nézni A horvát háborút.. A bosnyákot A szerbet A rigómezőt Csak nézett a júróp ,mint Jenő a moziban.
roccobaba
2023. február 23. 09:35
Ez legjobb titkosszolgálat, aki kiderítette, hogy Szaddamnak vegyifegyverei vannak? Amit sosem sikerült bizonyítani. Erről ennyit.
Intar
2023. február 22. 22:15
Én ezt a barmot látnám szívesen koporsóba csomagolva. Bár ha az árokszélen falnák fel a hiénák, az is megtenné.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!