Kiállítás nyílik a sokgyermekes fotográfus családjának megsegítésére

2023. február 24. 15:40

A 42 éves korában elhunyt Móricz-Sabján Simon emlékére nyílik kiállítás hétfőn a budapesti Einspach Fine Art & Photography galériában. A kiállító művészek és a kurátorok a fotóriporter családját támogatják a felajánlott képekből befolyó összeggel.

2023. február 24. 15:40
null
Farkas Anita

A december végén tragikus balesetben elhunyt Móricz-Sabján Simon négy gyermek édesapja volt. Kollégái a február 27-én este hatkor nyíló és március 4-éig látogatható kiállítással nem csupán a kiváló, sokszorosan díjazott fotóriporter, dokumentarista fotográfus emlékét szeretnék őrizni, de segíteni is szeretnének a családjának egy-egy fontos képük felajánlásával, amelyeket bárki megvásárolhat.

Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa, 2016 végétől a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa volt. Emellett

sorra készítette elsősorban az emberre és környezetére koncentráló sorozatait,

mások mellett a falusi fociról, az Y házakról, a 2015-ös menekültválságról, egy nyolctagú Csongrád megyei család mindennapjairól, a Covid időszakáról, a vidéki Magyarországról. Hihetetlen munkabírásába és végtelen energiájába belefért a közösségteremtés is: Szabó Bernadett-tel és Bácsi Róberttel együtt létrehozta Pictorial Collective csoportot, amelynek „létrejöttét az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva dolgozhatnak”. 

Gazdag pályafutása során számtalan szakmai elismerésben részesült, 43 alkalommal nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, ebből háromszor a MÚOSZ Nagydíját, hatszor Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat. Fotográfiái számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek, köztük három önálló kiállításon a Magyar Fotográfusok Házában, csoportos tárlatokon a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Várkert Bazárban, illetve többek között  Barcelonában, Denverben, Milánóban, Tbilisziben és Varsóban.

Erről úgy nyilatkozott:

Amikor elkezdtem, még nem volt tudatos, hogy az Alföld engem úgy vonz, mint egy mágnes. Az ember ahogy idősödik, elkezd visszatérni a gyökereihez, apaként pedig úgy gondolom, az, hogy valaki hol nő fel és hol tölti a gyermekkorát, egy életre meghatározza. Ezért is szeretek hosszú távú anyagokon dolgozni, mert mélyen szeretek foglalkozni az adott közösség változásaival, miközben mint alkotó ember én magam is változom. (…) Rengeteg olyan visszajelzést kaptam, hogy az illetőre a képeimet nézve rátörtek a régi emlékek, és rengeteg gyermekkori érzés kezdett benne kavarogni. Az alkotói tevékenység lényege, hogy az érzéseinket tovább tudjuk adni, ezt viszont tényleg csak őszintén, örömből lehet csinálni.

A hétfőn nyíló tárlaton csaknem 90 fotográfus munkái lesznek láthatók, többek közt Barakonyi Szabolcs, Keleti Éva, Mohai Balázs, Csontó Lajos, Csoszó Gabriella, Hajdú D. András, Gáti György, Korniss Péter, Kovalszky Dániel, Lugosi LUGO László, Mónus Márton, Mandur László, Urbán Tamás, Révész Tamás, és Vető János képei.

 

Nyitókép: Mohai Balázs fotója, Móricz-Sabján Simon Facebook-oldala

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecmec
2023. február 27. 08:26
Háttér nélkül is ...több mint valószínű nem a család kezdeményezte hanem a környezete....halottról jót vagy semmit!
Marianer
2023. február 25. 06:51
Akik itt átkozódnak, el mernék mondani ugyanezeket a mondatokat szemtől szemben a négy árvának is?
lurker
2023. február 24. 16:24
Négy gyermeket eltartani fotózásból? nem csoda, hogy nem maradt örökség utána. ezek a libsik már csak ilyenek. csak a saját "vágyak". csak hogy 4 gyermeknél megszűnnek a saját vágyak, és el kell menni szépen dolgozni.
critical man
2023. február 24. 16:10
Én is erre gondoltam. A népszabóság előfizetői gurítsanak egy-egy százast. Más kérdés, mitől murdelt balesetben meg, drog vagy egyéb? A halálos gázolást okozó Népszabó vezér után vicces jóvátételt tett a Jóisten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!