Józan részegség: megjelent Szilvay Gergely népzenés interjúkötete

2023. február 01. 15:12

Józan részegség címmel megjelent főmunkatársunk legújabb kötete, melyben a táncházmozgalom tagjaival, főként népzenészekkel és néptáncosokkal készült interjúi olvashatóak.

2023. február 01. 15:12
null

Új kötettel jelentkezett a Mandiner főmunkatársa, Szilvay Gergely. A szerző ötödik könyve a táncházmozgalom különféle szereplőivel 2014 óta készült interjúit gyűjti egybe, melyek túlnyomó többsége a Mandineren jelent meg. A kiadó a L’Harmattan. A kötet apropója az, hogy a táncházmozgalom 2022-ben ünnepelte ötvenedik születésnapját.

Mint a Józan részegség című gyűjteményes kötet fülszövege fogalmaz: a mozgalomnak „zenésze és táncosa talán van elég, de krónikása alig. Szilvay Gergely, aki gyermekkora óta néptáncol, 2014-ben kezdett el szisztematikusan interjúkat készíteni a táncházmozgalom muzsikusaival, táncosaival és más szereplőivel – koreográfusokkal, viseletkészítőkkel, népmesemondókkal. Ezeket az interjúkat gyűjti egybe ez a kötet, ami a mozgalom előző, ötödik évtizede lenyomatának is tekinthető. Nem "rajongói" interjúkról van szó, a kötet elsősorban nem pályaíveket mutat be; a szerző a megkérdezettek gondolataira kíváncsi, habár persze az izgalmas történetek sem maradtak ki a beszélgetésekből. Az előző évtizedekben alig született néhány hasonló kötet, ami így a szakma számára forrásértékű lehet, bár elsődlegesen az érdeklődő olvasók számára készült.

Szilvay Gergely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészettudományi karán végzett történelem-kommunikáció szakon. Ugyanitt doktorált politikaelméletből. Kis kora óta néptáncol, 2016-17-ben a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként a New York-i Magyar Ház önkéntese volt, ahol többek közt néptáncot tanított. 2019-ben elvégezte a Hagyományok Háza Magyar népmese – Hagyományos mesemondás tanfolyamát. Ez az ötödik kötete.

 

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Draco Paladin
2023. február 01. 15:46
Ez is lett annyira jó, mint a Philip aranybullája? Mert akkor vennék párat budiparpírnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!