Vezető elemző a GDP-bővülésről: Spanyolország és Csehország megelőzhető

2023. február 04. 10:09

Közel másfél százalékponttal közeledhetett Magyarország az uniós átlaghoz a 2022-es adatok alapján.

2023. február 04. 10:09
null

A Világgazdaság arról ír, hogy folytatódhatott a 2017 óta tartó intenzív felzárkózásunk a fejlett nyugati tagországokhoz, és bár Ausztria messze van, Spanyolország elérése realitás. Közel másfél százalékponttal közeledhetett Magyarország az uniós átlaghoz – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

Hozzátette: „A 2021-es rekordnövekedés után, 2022-ben is kiugró GDP-bővülést produkált a magyar gazdaság, így

az uniós országok átlagában, ezzel tehát folytatódhatott a felzárkózás”.

A szakember idén látványos javulásra nem számít, írják, jövőre viszont kezdődhet a további felzárkózás, a magyar fejlettségi mutató megközelítheti az uniós átlag 80 százalékát. Hazánk növekedése szerinte 2024-ben visszatér 4-4,5 százalék környékére, és ez a dinamika 2025-ben is fennmaradhat, többek között a debreceni BMW-gyár üzembe helyezésének is köszönhetően.

Idén Suppan Gergely szerint a recessziót egyre nagyobb eséllyel kerülhetjük el, 0,8 százalékos GDP-bővülésre számít, ám ezt később felfelé javíthatja, ha az energiaárak tartósan csökkennek. Sőt, nem tartja kizártnak, hogy az elemzői várakozásokkal ellentétben az idei első negyedévben meglepetést szerez a magyar gazdaság, és fél év után véget ér a technikai értelemben vett recesszió, írja a VG.

Magyarország tavaly megelőzte Portugáliát, Románia mögöttünk

A vásárlóerő-paritáson számított magyar GDP tavalyelőtt 2 százalékponttal került közelebb az uniós átlaghoz, a 2020-as 74 százalék után tavaly már a 76 százalékát tette ki, amivel sikerült megelőzni az 1986 óta uniós tagállamnak számító Portugáliát, sőt, egy hellyel előreléptünk a GDP-rangsorban, ahol

közvetlenül Lengyelország mögött helyezkedünk el.

Románia mögöttünk, de előrébb helyezkedik el Szlovákiánál és Horvátországnál is.

A következő célpont Spanyolország és Csehország

Suppan hangsúlyozta: „A magyar felzárkózás esetében fontos látni, hogy nagyon lassan, vontatottan indult, a 2008-tól 2017-ig tartó első szakaszában alig volt érdemi konvergencia (az uniós átlag 64 százalékáról 69-re nőtt), ám 2017 és 2022 között már határozottan intenzívebb időszak következett, ekkor

Erre a tempóra pedig szükség lesz a jövőben, ha a kormány komolyan gondolja, hogy 2030-ra fel kell zárkóznia a magyar gazdaságnak a fejlett nyugati országokhoz. Ha Ausztriát nem is érjük utol ebben az évtizedben, de Szlovénia, Spanyolország vagy Csehország mai fejlettsége már sokkal inkább elérhetőnek tűnik.”

Suppan Gergely korábban úgy számolt, hogy a 85-90 százalékos szintig juthat el Magyarország 2030-ig, jelenleg az említett tagállamok is itt tartózkodnak, írja a lap.

Nyitókép: Késztermék ellenőrzés az üzemrész fényfolyosójában az esztergomi Suzuki-gyárban (MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. február 04. 19:12
Mondjuk, ha véletlenül újra a baloldal kerülne hatalomra, akkor baszhatjuk az egészet...
nakatomi
2023. február 04. 15:04
Itt elvileg egzakt számokról van szó. Ennyi volt, ennyi lett. Vagyis ennyivel növekedett. Nem értem, hogy mi indokolja, hogy a szakértő mégis folyamatosan feltételes módban beszél róla? "Közel másfél százalékponttal közeledHETett Magyarország az uniós átlaghoz. a két évvel ezelőtti 76,1 százalékról 77,5 százalékra emelkedHETett a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP az uniós országok átlagában, ezzel tehát folytatódHATott a felzárkózás."
Steffe
2023. február 04. 15:04
Ha ezt a táblázatot nézzük, akkor látszik, hogy nem miden papsajt. Valójában az olcsó kamatoknak és a nagyon jó nemzetközi makrogazdasági helyzetnek köszönhetően az elmúlt 10 évben az egész régió nagyot ment előre...korántsem csak mi. Sőt... Régiós országok egy főre eső GDP adata, Magyarországéhoz képest, a magyar adatot 1-nek tekintve. Forrás: Eurostat, KSH 2004 2020 Csehország 1,30 1,40 Szlovákia 0,80 1,18 Lengyelország 0,67 0,90 Litvánia 0,60 1,18 Lettország 0,70 1,07 Észtország 0,90 1,45 Horvátország 0,90 0,90 Bulgária 0,30 0,60 Románia 0,36 0,80
Kup Lung
2023. február 04. 14:22
A gazdaság (szerencsére) egészséges. Az árnyoldala a dolgoknak h. az EU-n belül nálunk a legmagasabb a külföldi GDP hozzáadott érték. Nagyobb mint 50%! Nem véletlen h. a BMW gyárára vetíti megint a növekedésünk zálogát az elemző. Nagyon érzékletes h. mikor leáll egy-egy nagy gyár(Audi.Merci) máris érezhetően csökken a rész GDP adatunk. A többi feltörekvőnél is persze magas ez az arány, kb. 38-48% közötti. Egy fejlett országnál meg 15-30% közötti csak. A sokat emlegetett Ausztria kb.27%. De már egy Franciao-ban. csak 16% a külföldiek hozzáadott értéke. ---- Mindez azért érdekes adat (=egészségtelen a magas arány) mert a függőségünk csak fokozódik. Hisz a külföldiek jóval kevesebb céggel és jóval kevesebb emberrel termelik itt a GDP több mint felét. És egyben azt is jelzi h. az általuk termelt GDP növekményt nyilván nem az emberek között osztják szét. Tehát a másik probléma egyből adott : a fizetésünk (a jólétünk) biza nem emelkedik a GDP-vel arányosan. Hanem jóval lassabban. ---- Tartok tőle az az eset fog beállni h. felzárkózunk majd egy főre jutó GDP-ben (mindegy is mikor) az EU átlaghoz (na nem az osztrákokhoz) de mégis rosszabban élünk mint akikhez ezen adat alapján egyáltalán felzárkózunk. (Lásd már most is a görög esetet pedig elég rosszul állnak elvileg) ---- Márpedig mint többször elhangzott kormányzati szereplőktől az EU 5 legélhetőbb országa is lennék 2030-ra. Igaz a "legélhetőbb" fogalmát nehéz egzact módon definiálni , nem is tették meg. Majd megmagyarázzák h. értették. Ehhez semmi kétségem nincs h. megtudják magyarázni. ----
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!