Ez az, amitől a leginkább szenvednek a fiatalok

2023. február 22. 10:45

Továbbra is érzékelhetőek a fiatalok körében a koronavírus-járvány hatásai: a baráti társaságok hiánya mellett nemzedékük legégetőbb problémájának a bizonytalanságot, céltalanságot és az anyagi nehézségeket tartják – derült ki az Ifjúságkutató Intézet friss elemzéséből.

2023. február 22. 10:45
null

Az elmúlt évtizedekben jelentős változáson esett át a fiatalok által fontosnak tekintett problémák sorrendje. A változás lényegét az adja, hogy az olyan konkrét problémák, mint az anyagi nehézségek vagy a munkanélküliség jelentősége csökkent, míg az olyan kevésbé megfogható problémák, mint

a bizonytalanság, illetve a céltalanság jelentősebb szerepet kaptak.

Ez derül ki az Ifjúságkutató Intézet ezer fős, magyarországi 15–29 évesek körében végzett felméréséből készült részletes vizsgálatából, amit a Kívánj tizet! – A magyarországi fiatalok nemzedéki önreflexiója és jövőképe című kötetben végeztek el. Arra a kérdésre, hogy mi az ifjúság legégetőbb problémája ma Magyarországon, a megkérdezettek 28 százaléka azt válaszolta, hogy a bizonytalanság és a kiszámíthatatlan jövő. A második helyre az anyagi nehézségek, elszegényedés és a szegénység került, míg a harmadik legégetőbb problémának a céltalanságot tartják a fiatalok. A bizonytalanság és az anyagi nehézségek hangsúlyosabbá válását elsősorban a szomszédunkban zajló háború és az ahhoz kapcsolódó gazdasági nehézségek magyarázhatják, amelyeknek hatását már a tavalyi évben érzékelhettük a fiatalok gondolkodását alakító témák vizsgálata kapcsán. Az Ifjúságkutató Intézet a parlamenti választásokat követően végzett vizsgálatából kiderült, hogy a fiatalok két legfontosabb beszédtémája az áremelkedés és az orosz-ukrán háború voltak.

A kérdőívből a kortárscsoportok válsága olvasható ki, a fiatalok ugyanis a negyedik legjelentősebb nemzedéki problémát a baráti társaságok, közösségek hiányában érzékelték, a megkérdezettek tizede szerint ez a nemzedékük legégetőbb problémája. A baráti társaságok, közösségek hiánya a korábbi években nem szerepelt ilyen előkelő helyen a problématérképben, megjelenését a kutatók egyértelműen a járvány következményeként, a felértékelődő személyes találkozásokhoz kapcsolódóan azonosították. Az Ifjúságkutató Intézet friss felmérése azt mutatja, hogy a pandémiát követően nem álltak helyre a korábbi viszonyok, azaz a fiatalok tartósnak érzékelik a közösségek hiányát.

Érdekesség, hogy míg 2008-ban négyből egy fiatal a legégetőbb nemzedéki problémának a munkanélküliséget, elhelyezkedési nehézségeket tartotta, addig mostanra ez a probléma vesztett a jelentőségéből a szemükben, ma már csupán a 15–29 évesek 3 százaléka tartja ezt a legnagyobb gondnak.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. február 22. 18:33
kedves fiatalok...talán mondjuk BESZÉLGETNI,ismerkedni kellene és nem azt a kibaszott kütyüt nyomogatni 0-24-ben...érdekes,a mi generációnknak nem voltak ilyen problémájuk(igaz nem volt semmiféle világháló,max pókháló:)
Zsoel
2023. február 22. 12:53
Bizonytalanság, anyagi nehézségek... Marha jó! Akkor mit szóljon például egy olyan családapa, aki négy embert (kisgyerek, újszülött, feleség plusz saját maguk) tart el, miközben Damoklész kardjaként lóg a feje felett az elbocsáttatás veszélye meg a bankkölcsön? Kicsit nehezebb helyzetben van, mint egy szülei által tokolt 16 éves kölyök.
Ricsibmf
2023. február 22. 12:00
Reprezentatív volt-e a minta? Erről nincs szó!
Kisfrocs
2023. február 22. 11:50
IRIGYKEDÉS ÉS GYüLÖLET .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!