A magyar kormány nem vétózza az EU fegyverpénzes támogatását Ukrajnának

2023. január 23. 18:20

Szijjártó Péter Brüsszelben arról is beszélt, hogy „a szankciók zsákutcába vitték az Európai Uniót”.

2023. január 23. 18:20
null

A zsákutcát jelentő szankciók és a több száz millió eurós fegyverszállítások helyett az Európai Uniónak inkább az ukrajnai béketeremtésre kellene összpontosítania – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy

az Európai Bizottság már dolgozik az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomagon,

és a javaslat előrehaladott állapotban van, azt a tagállamok többsége is támogatja.

Kiemelte, hogy a találkozó elején bejelentkezett az ukrán diplomácia vezetője is, aki az orosz nukleáris szektor szankcionálására szólított fel, és ennek az EU-n belül is van bizonyos támogatottsága.

„Sikertelen kísérlet volt” Oroszország szankcionálása

„Mi, magyarok alapvetően vitatjuk a szankciók eredményességét. Ha a szankcióknak az volt az eredeti célja, hogy megállítsuk a háborút, akkor az elmúlt lassan egy év világos bizonyítéka volt annak, hogy ez sikertelen kísérlet volt. A szankciók zsákutcába vitték az Európai Uniót,

– közölte.

„A nemzeti energiaellátás tekintetében nincsen kompromisszum” 

Majd elmondta, hogy Magyarország energiaellátása szempontjából az atomenergia nélkülözhetetlen, a paksi blokkok az ország villamos energiatermelésének harmadát biztosítják, a bővítésről pedig kilenc évvel ezelőtt írták alá a szerződéseket.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján jól látható, hogy

az az ország van biztonságban az energiaellátás szempontjából, amely a maga által elfogyasztott energia jelentős részét maga elő tudja állítani.

„Teljesen evidens és senki számára nem okoz meglepetést, hogy Magyarország nem fog támogatni semmi olyan intézkedést, amely az Oroszországgal való nukleáris együttműködést bármilyen módon korlátozná” – szögezte le.

„A nemzeti energiaellátás tekintetében nincsen kompromisszum” – tette hozzá.

Majd aláhúzta:

és jó lenne, ha az Európai Unió nem rohanna tovább befele abba a zsákutcába, amibe belefordult akkor, amikor elkezdte a szankciós politikát végrehajtani”.

Hazugság a vétóról szóló híresztelés

A miniszter végül újságírói kérdésekre válaszolva hazugságnak nevezte az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására szánt EU-források magyar vétójáról szóló híreszteléseket.

Valamint kiemelte, hogy az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókról folyamatos konzultáció, felülvizsgálat zajlik. Ennek kapcsán pedig fontosnak minősítette az európai hitelesség szempontjából, hogy olyan személyek ne szerepeljenek a szankciós listákon, akik esetében ennek nincsenek jogi vagy tartalmi okai.

***

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2023. január 24. 09:30
A legnagyobb baj az, hogy a magyar ballibsi EU képviselők megvétóznak - minden Magyarországnak járó pénzeket. Most meg itt az oldalon próbálják keverni azt a bizonyost..., hogy elbizonytalanítsák a kormányra szavazókat. Legyen eszünk! Szívem szerint nem adnék egy fillért sem a kijevi korrupt rezsimnek, főleg nem adnék a háború folytatásának támogatására, de van egy határ, amely mentén lavírozni kell, hogy fennmaradhassunk.
bagira
2023. január 24. 09:18
Magyar kormány nem avatkozik be más országok belügyeibe Zelenszkijtől - Ukrajnától ezt várjuk el.
bagira
2023. január 24. 09:15
A magyar kormány Magyarországot magyarokat képviseli békepárti . Ukrajna háborúját nem vétózza , de nem is támogatja , semmi közünk csetepatéhoz . Háborús felek egymásközt oldják meg .
bunko_jobbos
2023. január 24. 08:56
A realitas bekoszont. Kis lyukak vagyunk mi ezen a furulyan, ahogy egy regi fonokom mondogatta. Ez van. Meg mindig erunk el jo dolgokat, pl. hozhatunk be olajat, gazt. De mindent azert nekunk sem lehet, az a nagy fiuk jatszotere. 10 millios orszag, kikoto, atomfegyver, asvanykincsek nelkul, rablo nepekkel korulveve, csokkeno nepesseggel ennyit er. Oruljunk, hogy letezhetunk. De ez sakkjatszma, ehhez esz kell, ha mar ero nincs. Es biztos vagyok benne, higy Viktora legjobbat hozza ki ebbol a szarbol, amit lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!