Kitiltották Szili Katalint a munkácsi várból!

2023. január 21. 03:15

„Csak a tiltást kaptuk, az értesítést, bármiféle indoklás nélkül” – mesélte a miniszterelnöki megbízott.

2023. január 21. 03:15
null

Szili Katalin a munkácsi magyarellenes tevékenységek kapcsán interjút adott a Mandinernek. A miniszterelnöki megbízott elmondta: be se engedték a munkácsi várba. Mint mesélte, a január 22-én esedékes magyar kultúra napja kapcsán készültek egy ünnepi rendezvénysorozattal, aminek része lett volna Munkácson a várbeli Petőfi-szobor megkoszorúzása.

„Azonban előző nap megkaptuk a hírt, hogy a vár vezetése egyszerűen nem engedélyezte, hogy ott koszorúzzunk – csak a tiltást kaptuk, az értesítést, bármiféle indoklás nélkül.

De ekkorra már hallottuk a híreket mi is a munkácsi járásban zajló eseményekről – emlékezetes, Dercenben és Fornoson eltávolíttatták a magyar zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, felmondtak a helyi kultúrház vezetőinek és a munkácsi magyar iskola igazgatójának is, aki már 17 éve viselte ezt a posztot.

Szomorú, hogy miközben sajnálatosan háború van a keleti végeken, az ukrán vezetésnek, és ezen belül a munkácsi járásnak, arra is akad energiája, hogy a nemzeti kisebbségeivel, elsősorban a magyarokkal szemben fellépjen. Ez egyszerűen tarthatatlan” – szögezte le.

Óriási a felháborodás a munkácsi „magyartalanítás" miatt

Egyszer csak megjelentek a rendőrök, és egy nemlétező jogszabályra hivatkozva leszedették a magyar zászlókat, feliratokat, másutt csak úgy kirúgtak köztiszteletben álló intézményvezetőket - az egész történet tulajdonképpen olyan, mintha Ukrajna ellenségei találták volna ki, hogy igazoljanak minden vádat, amit a - kétségkívül erősen nacionalista - kijevi vezetéssel szemben fel szoktak hozni.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik