Most még foghatjuk a fejünket az infláció miatt, de év végére enyhülhet a nyomás

2023. január 04. 21:00

Az infláció berobbanása óta az árak – különösen az élelmiszerárak – nagymértékű emelkedése húsba vágó kérdéssé vált a magyar háztartások nagy többsége számára. A Mandinernek nyilatkozó elemző szerint a pénzromlás az év első felében tetőzhet, 2023 végére pedig valamelyest mérséklődhet a drágulás mértéke.

2023. január 04. 21:00
null
Helmeczi Zoltán

A következő esztendőtől már ismét 4 százalék fölötti gazdasági növekedéssel számol az óév utolsó előtti napján közzétett pénzügyminisztériumi előrejelzés, amelyből viszont megerősítést nyert, hogy 2023 még közel sem lesz fenékig tejfel. Bár a magyar gazdaság minden valószínűség szerint elkerüli a recessziót, sőt meg is haladja az eurózóna növekedési ütemét, a koronavírus-járvány előtt és után produkált bővülésre minimum egy évet még várni kell.

Ki hallott már ilyet? Az IMF bízik leginkább hazánkban

A nemzetközi szervezetek, intézmények előrejelzéseivel kapcsolatban kérdeztük Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatóját, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a legpesszimistább ezúttal is – a hazánkkal egyébként sem kifejezetten rózsás kapcsolatot ápoló – Európai Bizottság, amely az Európai Unió egészére 0,3, Magyarország esetében pedig mindössze 0,1 százalékos növekedést, azaz gyakorlatilag stagnálást jósol 2023-ra. Ugyanakkor

a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD), valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közel sem ilyen borúlátó: mindketten egy legalább 1 százalékos növekedési többletet látnak a magyar gazdaságban az eurózóna tagállamaihoz képest.

A valutaalap 1,8, az OECD pedig 1,5 százalékosra teszi a GDP-arányos bővülésünk mértékét, ami a 0,5 százalék körülire várt eurózónás teljesítménnyel összevetve jóval csinosabb.

A világgazdaságot illetően az IMF és az OECD 2,2–2,7 százalék közötti bővülést vár, ami bár komoly lassulás 2022-hez képest, a bővülés visszaesése várhatóan közel sem lesz azonos volumenű, hiszen míg az Egyesült Államokban és Európában egyértelműen recessziós félelmek dominálnak, addig Ázsia egy látványos felívelést mutathat.

„A bizonytalanság ugyanakkor különösen nagy szerte a világban, leginkább az Ukrajnában dúló háború és az energiaárak alakulása miatt” – mondta Pásztor Szabolcs, aki a növekedési kilátásokat visszafogó okok között említette a szigorú monetáris politikát, a magas energiaárakat, az infláció miatt gyengébb reáljövedelem-emelkedést, valamint az üzleti bizalom csökkenését, ami miatt a vállalatok elhalasztják a beruházásaik egy részét.

Ez áll a magyar növekedési többlet mögött

A szakember szerint az említett hazai növekedési többletnek három tényező ágyazott meg. Egyrészt az, hogy

a beruházások terén Magyarország az első három uniós ország között volt a koronavírus-járvány előtt, alatt és után is.

Másrészt az exportunk ugyancsak lendületes növekedést tudott felmutatni, amit ugyan az energiaárak növekedése és a cserearányromlás most beárnyékol, de a korábbi eredményekből azért még mindig lehet profitálni. Emellett pedig a fogyasztás kiemelt szerepére hívta fel a figyelmet, amely a járvány után – jórészt a bőkezű kormányzati juttatások, gazdaságpolitikai eszközök hatására – dinamikusan mozgatta a magyar gazdaságot. Különösen fontosnak nevezte, hogy a szerényebb jövedelmű társadalmi csoportok körében ezután se essen jelentősen a fogyasztás, hiszen az minden gazdasági szektorra negatívan hatna.

A magyar versenyképesség visszanyerése szempontjából az elemző szintén döntő jelentőségűnek tartja az orosz–ukrán háború kimenetelét, valamint az energia- és nyersanyagárak alakulását. Utóbbiak emelkedése ugyanis jócskán rontott hazánk folyó fizetési mérlegén, mivel az exportárakban nem teljesen vagy csak késleltetve lehet érvényesíteni ezt a drágulást. Kiemelte ugyanakkor, hogy „az olyan kormányzati kezdeményesek, mint a gyármentő program vagy éppen az energiahatékonysági beruházások támogatása, komoly építőkockái lesznek a magyar növekedési többletnek”.

Infláció: szabadulunk tőle?

A Pénzügyminisztérium makrogazdasági prognózisa 2023-ra 15 százalékos inflációt jelez előre, ám ez csak az éves átlag, ami azt jelenti, hogy az esztendő elején még brutálisan magas pénzromlásra kell számítani.

Az Oeconomus úgy kalkulál, hogy az év első harmadában-felében tetőzhet idehaza az infláció 27 százalék körüli szinten.

Ezt követően bár nem azonnali és nem gyors, de tetten érhető javulás következhet, sőt az sem fikció és nem légből kapott az alapítvány vezető kutatója szerint, hogy az év végére, novemberre, decemberre egy számjegyű legyen az árak növekedésének üteme. „Akkor is lesz még infláció, de legalább nem két számjegyű és pláne nem kettessel kezdődő” – fogalmazott Pásztor Szabolcs.

Összegzése szerint noha alapvetően az egész EU-ban egy nehezebb gazdasági időszak jön a következő hónapokban bizonytalan világpolitikai és -gazdasági környezettel, magas inflációval és stagnálás közeli, alacsony gazdasági növekedéssel, a magyar kormány keresletösztönző intézkedései átlendíthetik a gazdaságot ezen az időszakon.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. január 05. 10:37
Ja köszi! Addig majd csak meg ötszöröződnek sz árak, az infláció kezdetéhaz képest! Hogy ott rohadnátok meg majmok!
az ember
2023. január 05. 06:27
A hisztimédia újabb önlejárató bornírtsága a kipcsakozás, eresztényezés meg a hasonló marhaságok után az Orbán-infláció. Szánalmas erőlködések, sikertelenül.
-Zsolt-
2023. január 05. 06:20
Az év végére enyhülhet az Orbán-infláció üteme. De lehet, hogy mégsem. Szép kilátások így január 4-én.
Csubszi
2023. január 04. 22:42
Lüke balos kommentelők! A nyugati multik, mint a LIDL, SPAR, ALDI, Auchan, Tesco extrém módon drágít nálunk, csak azért, hogy az anyaországukban kevesebbe kerüljenek ugyanazok a termékek a sajátjaiknak! Ez tény! Szemét banda az egész nyugati, mára szocialista világ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!