„Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel” – 25 éves Monica Lewinsky és Bill Clinton botránya

2023. január 24. 12:14

Korábban Hillary Clinton az NBC-ben jobboldali összeesküvésnek minősítette a botrányt.

2023. január 24. 12:14
null
Ádám Rebeka Nóra

Olvasóink talán emlékeznek: Monica Lewinsky-ügy jelentős politikai botrány volt 1998-ban, mely szerint az Egyesült Államok akkori elnökének, Bill Clintonnak szexuális kapcsolata volt a Fehér Ház akkor huszonöt éves gyakornok alkalmazottjával, Monica Lewinsky-vel. Az amerikai elnök magánélete az addig safe place-nek számító Fehér Házból hirtelen minden korábbinál látványosabban került a közvélemény orra elé.

A  Lewinsky-ügy az egyik első olyan botrány volt, melynek elterjedésében az internetnek is hangsúlyos szerepe volt.

Mi történt Monica Lewinsky és Bill Clinton között?

A nő vallomásában azt állította, összesen kilenc alkalommal volt szexuális kapcsolatban az elnökkel,

aki arra is megkérte őt, hogy tagadjon mindent, ha kettejükről kérdezik. A hír először a Drudge Report weboldalán jelent meg 1998. január 17-én, a sajtóban azonban csak négy nappal később, a január 21-i The Washington Postban megjelent cikk után tört ki a botrány. A következő hónapokban az amerikai és a világsajtó sorra találgatta, vajon mi igaz a vádakból.

Hogy látott napvilágot a szexbotrány?

A történet ott kezdődött, hogy 1994-ben a republikánusok megszerezték a képviselőház irányítását a félidős választásokon (Clinton első ciklusa alatt). Akkoriban óriási viták folytak az egészségügyről és a jóléti rendszerekről, amelyek odáig fajultak, hogy 1995-ben két részletben (összesen huszonhét napra) leállt a kormányzat munkája, miután nem sikerült megegyezni a költségvetésről.

Ekkor a Fehér Házban gyakornokként tevékenykedő Lewinskyt több társával együtt berendelték, hogy ebben a zsúfolt időszakban lássák el a napi feladatokat, kezeljék a megkereséseket. A fiatal nő ekkor került hosszabb időre az elnök közelébe. Állítása szerint először november 15-én történt orális szex az Ovális Irodában közte és az ex-elnök között, vallomása szerint a következő hónapokban még nyolcszor járt az elnöknél. Lewinsky azt állította:

Hillary Clinton first lady több alkalommal is a Fehér Házban tartózkodott az esetek alatt.

Mit mondott Bill Clinton híres beszédében a Lewinsky-botrány kapcsán?

Clinton elnök január 26-i sajtótájékoztatóján mondta el – azóta híressé vált – tagadását, miszerint: „nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel”. Az ex-elnök egy közel hétperces beszédet tartott oktatási programjának sikereiről, amelynek legvégén – az egyre tarthatatlanabbá váló médianyomásra reagálva – a következőket mondta: „vissza kell térnem az évértékelő beszédemen dolgozni, amin tegnap is késő éjjelig dolgoztam, de valamit el akarok mondani az amerikai népnek. Arra kérek mindenkit, hogy jól figyeljen, mert megismétlem:

Sosem kértem senkit arra, hogy hazudjon, egyetlenegyszer sem. Soha. Ezek a vádak hamisak, most pedig vissza kell mennem, hogy tovább dolgozzak az amerikai népért” – mondta az akkori elnök.

Clinton említett beszédét a Lewinsky-ügyről itt nézheti vissza:

Január 27-én Hillary Clinton az NBC-ben jobboldali összeesküvésnek minősítette a botrányt.

Clinton elhíresült hazudozása – melyet utóbb ő maga is beismert – nem csupán a politikatörténet, de a viselkedéstudomány és a kommunikációelmélet fontos fejezete is volt, ugyanis szemléletesen kimutatható rajta, miként árulja el magát, aki nem mond igazat.

Végül az impeachmentet (az amerikai elnök felelősségre vonására szolgáló eljárás – a szerk.) is kezdeményezték Clinton ellen, aki azonban a botrány ellenére kitöltötte második ciklusát, sőt, kifejezetten népszerű elnökként távozott a Fehér Házból. Az ex-elnök végül 1998. augusztus 17-én ismerte el, hogy helytelen (saját megfogalmazása szerint: illetlen) fizikai kapcsolatban volt Lewinsky kisasszonnyal.

Mi köze Linda Trippnek a Monica Lewinsky-ügyhöz?
A Pentagonban Lewinsky összebarátkozott egy dolgozóval, Linda Trippel, akivel részleteket osztott meg az elnökkel folytatott viszonyáról. Tripp több beszélgetésükről is hangfelvételeket készített titokban, melyeket továbbított Lucianne Goldbergnek, aki köztudottan Clinton-ellenes volt.

A politikai szexbotránnyal kapcsolatos nyilatkozataiban Lewinksy többször is kitért arra, hogy szerinte az egykori elnöknek elnézést kellene kérnie tőle a szexbotrányban betöltött szerepe miatt. Mint mondta: „kevésbé vagyok csalódott miatta, inkább csalódtam benne. Jobb ember lenne ezáltal… így mi is egy jobb társadalom.

Monica Lewinsky utóélete

Lewinsky azóta híres aktivista lett, aki az online bántalmazás és megszégyenítés ellen harcol. Az ügy továbbá a filmes szakma képviselőit is megihlette. Blair Foster és Alex Gibney például The Clinton Affair címmel dokumentumfilm-sorozatot forgattak Monica Lewinskyról, amelynek során több mint húsz órányi interjúanyagot vettek fel a nővel – ez adta a sorozat gerincét. A széria célja az volt, hogy bemutassa, miként élte meg Moncia Lewinksy annak idején a Bill Clintonnal folytatott viszonyt és az azt követő médiabotrányt.

De ugyancsak erről szól az American Crime Story egyik évada is, ahol az O. J. Simpson-ügy és a Versace-gyilkosság után a harmadik évadot Bill Clinton és Monica Lewinsky viszonyának szentelték.

címmel dokumentumfilm-sorozatot forgattak Monica Lewinskyról, amelynek során több mint húsz órányi interjúanyagot vettek fel a nővel – ez adta a sorozat gerincét. A széria célja az volt, hogy bemutassa, miként élte meg Moncia Lewinksy annak idején a Bill Clintonnal folytatott viszonyt és az azt követő médiabotrányt. De ugyancsak erről szól az egyik évada is, ahol az O. J. Simpson-ügy és a Versace-gyilkosság után a harmadik évadot Bill Clinton és Monica Lewinsky viszonyának szentelték.

Érdekesség a politikai szexbotrány kapcsány, hogy Monica Lewinsky cikkünk írását megelőzően (alig pár nappal ezelőtt) a vanityfair.com hasábjain arról beszélt:

Monica Lewinsky neve a MeToo-kampány során is sokszor előkerült, ugyanis a Clintonnal való elhíresült szexbtorányát hatalmi pozícióval való visszaélésnek tekinti, és az utóbbi időben az egykori elnök felelősségét hangsúlyozza.

Ahogy azt korábban a Mandiner is megírta, a nő 2018-ban hazánkban is megfordult a BrandFesztiválon, ahol „az online tér visszaéléseiről, az internetes zaklatásokról, valamint a cyberbulling fiatalokat érintő negatív hatásairól” tartott előadást.

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. január 25. 12:40
p.S.: AZ MEG HOGY TE MIT IRSZ VAGY MIT NEM IRSZ AZ SEMMI. A bolhák köhögése a segged jjjukába' több, mint a te ú.n. irásod-pofázásod.KUSS! POFA BE ALAPÁLLÁS! ANTRETEN!
B I L
2023. január 25. 07:06
Nem szexuális kapcsolat volt csak elláta Monikát időnként egy G vitamin bombával :)))
Varga László és akkor mi a picsa van
2023. január 24. 19:40
Az ügyben nem az volt a kérdés, hogy basztak, vagy nem, hanem az, hogy az elnök gátlástalanul hazudott. Márpedig ilyen esetben az amerikai elnököt leváltják. Clintont 4 órán keresztül vallatták egyenes élő TV-adásban, ami során kb. ezer alkalommal tagadott, hazudott. Ezután bemutatták a gecis koktélruhát, s törvényt alkottak arról, hogy amit Clinton tett, az nem szexuális cselekmény. Így tették hiteltelenné és zsarolhatóvá Clintont.
MyOp
2023. január 24. 15:23
Abban az időben még Monica szaxizott. Bezzeg ha ez ma történne... Minden esetre Pelosiék az évforduló tiszteletére ma dupla csíkot szívnak fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!