Ukrajnáról és Iránról szóló titkos anyagokat találtak Biden régi irodájában

2023. január 11. 06:43

Az elnököt meglepte az eset, és közölte: nem tudja, milyen iratokról van szó.

2023. január 11. 06:43
null

Ukrajnáról, Iránról és Nagy-Britanniáról szóló titkosított dokumentumokat  találtak Joe Biden amerikai elnök korábbi irodájában, amelyet még megválasztása előtt használt – közölte a CNN. Korábban Donald Trump is egy hasonló ügy miatt került a hatóságok látókörébe, miután kiderült, hogy  sok bizalmas, titkos és szigorúan titkos iratot tartott magánál, és ezek egy része atomtitkokat is tartalmazhatott.

 

Még a „szigorúan titkosnál" is titkosabb, atomfegyverekkel kapcsolatos iratok voltak Trump otthonában

A nemzetbiztonsági kockázat miatt a főügyészségnek nem volt más választása, mint FBI-ügynököket küldeni, hogy visszaszerezzék a dokumentumokat. Közben Trump és munkatársai állítólag mindent elkövetnek, hogy megtalálják az FBI informátorát - olvasható az rtl.hu cikkében .

 

Biden ügyvédei elismerték, hogy nagyjából tíz titkosított aktát találtak az elnök korábbi irodájában,

amit még megválasztása előtt, 2017 és 2020 között használt. Az iratokat éppen a félidős választások előtt, tavaly november 2-án fedezték fel az irodában, azokat átadták a Nemzeti Levéltárnak, azóta pedig az igazságügyi minisztérium vizsgálja őket.

Bident „meglepte” az eset 

Joe Biden elnök kedden azt mondta, hogy

„Tájékoztatást kaptam erről a felfedezésről, és meglepett, hogy megtudja, hogy kormányzati iratok voltak az irodában” – mondta Biden Mexikóvárosban a mexikói és kanadai vezetőkkel tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: „de nem tudom, mi volt a dokumentumokban. Az ügyvédeim nem javasolták, hogy megkérdezzem, milyen dokumentumokról van szó.”

Nyitókép: MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

 

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2023. január 11. 11:12
"Az elnököt meglepte az eset" engem az lepett volna meg, ha nem lepi meg... még hogy demens? ugyan...
pepita
2023. január 11. 10:21
Balkánról szóló titkos iratokat nem találtak?? Európát tönkretevő titkos iratokat nem találtak?? Ezeket jól eltehette , majd később fognak előkerülni. Esetleg a budiban is meg kellene nézni.
masikhozzaszolo
2023. január 11. 10:17
A titkos akták megtalálása is titkos. A létezésük is, tehát nem lehet megtalálni, csak úgy. Ráadásul nyilvánosságra kerülve, hogy vannak.
irondome
2023. január 11. 10:04
Ha elindul ellene az eljárás, az eddigi "teljesítményeire" is alapozva sikeresen kérheti (ha esetleg ő nem is akarja, akkor a "védői", vagy a vád képviselője) a beszámíthatóságának orvosszakértői vizsgálatát. Nem kétséges egy ilyen vizsgálat eredménye, ami egyben felmentési okot is szolgáltat részére (na és újbóli elnökjelöltségének kizárását). Jól meg van ez tervezve. Közröhely, ami a zusában folyik minden vonatkozásban. Csak az a gond, h. kihat az egész világra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!