Még a „szigorúan titkosnál” is titkosabb, atomfegyverekkel kapcsolatos iratok voltak Trump otthonában

2022. augusztus 12. 17:03

Legalábbis a The New York Times információi szerint.

2022. augusztus 12. 17:03
null

A nemzetbiztonsági kockázat miatt a főügyészségnek nem volt más választása, mint FBI-ügynököket küldeni, hogy visszaszerezzék a dokumentumokat. Közben Trump és munkatársai állítólag mindent elkövetnek, hogy megtalálják az FBI informátorát – olvasható az rtl.hu cikkében.

A portálon azt írják: atomfegyverekkel kapcsolatos, még a „szigorúan titkosnál” is magasabb besorolású kormányzati dokumentumok voltak Donald Trump volt amerikai elnök floridai birtokán, és az ott hétfőn házkutatást tartó FBI-ügynökök egyebek mellett azokat keresték. A kérdéses iratok létezésére

egy informátor figyelmeztette a hatóságokat, aki még azt is pontosan tudta, hogy azokat hol tárolják.

A New York Times információi szerint az FBI ügynökei azután tartottak házkutatást hétfőn Trump floridai birtokán, hogy felmerült, hogy ott úgynevezett SAP (Special Access Program – Különleges Hozzáférés Program) besorolású iratok találhatóak. Az ilyen dokumentumokhoz még kevesebben férhetnek hozzá, mint a „szigorúan titkos” iratokhoz, és jellemzően szupertitkos technológiákkal kapcsolatos információkra szokták használni, valamint különösen kényes, külföldön végrehajtott titkos amerikai kormányzati akciókra.

Nemzetbiztonsági kockázat

A lap az esetet ismerő forrásokra hivatkozva közölte, hogy a főügyészségnek a nemzetbiztonsági kockázat miatt nem volt más választása, mint a lehető leggyorsabban visszaszerezni a dokumentumokat, és ezért vállalták a politikailag rendkívül kényes lépést, hogy házkutatás tartanak egy volt amerikai elnöknél. A szövetségi hatóságok attól tartottak,

a floridai házban tartott iratok illetéktelen külföldi kezekbe kerülhetnek, és ez a nemzetbiztonságot veszélyeztetné.

Azt, hogy atomfegyverekkel kapcsolatos iratokról van szó, a Washington Post tudta meg, a nyomozást jól ismerő emberektől. Azt nem közölték, hogy pontosan milyen dokumentumokról van szó, így azt sem lehet tudni, hogy amerikai nukleáris fegyverekről, vagy egy másik ország atomfegyvereiről van azokban információ, és azt sem, hogy végül megtalálták-e azokat. Sem Trump szóvivője, sem a legfőbb ügyészség nem válaszolt a Post ezzel kapcsolatos megkeresésére.

Kép forrása: ANDY JACOBSOHN / AFP

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2022. augusztus 13. 18:04
Tiszta szerencse, hogy nem ette meg.
Pusikas
2022. augusztus 13. 14:47
Minél hamarabb visszaszerezni, így csak 2 évig vártak! Addig senkinek sem hiányoztak? Azta kurva!
kepzelet
2022. augusztus 13. 13:18
Annál, hogy az FBI ilyen szánalmas, és ordítóan átlátszó "trükkhöz" folyamodik, csak az a nagyobb baj, hogy a usa pógárok olyan szellemi színvonalon poshadnak, ezt beveszik, elhiszik...
litográfus
2022. augusztus 13. 07:41
Szerintem Biden fiára terhelő dokumentumokat foglaltak le, hogy eltüntessék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!