Keresztény, hindu és muszlim válasz

2023. január 21. 07:27

Jézus tanain alapszik Európa prosperitása, dominánssá válása.

2023. január 21. 07:27
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt

„A kereszténység mennyországképe máshonnan ered. Jézus követői az első századokban üldözésnek voltak kitéve. Egyetlen reményük a túlvilág volt. Miután azonban a kereszténység Európa-szerte államvallássá lett, ott derült ki igazán, mennyire jó volt Jézus. Aki nemcsak az egyes emberek számára hozta el az Atya kegyelmét (és földöntúli boldogságát), hanem az ő tanain alapszik Európa prosperitása, másfél évezredes fejlődése és dominánssá válása. Európában szintén nem mostohák a körülmények, de messze nincs Afrika korlátlan természeti bősége sem. Tehát itt is dolgozni kell és érdemes.

Viszont az, hogy Isten a saját képmására teremtette az embert, ráadásul szabad akaratot is adott neki, ez olyan plusz »löketet« adott, ami újabb és újabb teljesítményekre sarkallta. A kínaiaknál az ambíció megvan, de ez a fajta szakrális eredeztetés, hogy mi Isten akaratának földi végrehajtói vagyunk, ez hiányzik. A kereszténység tehát azt a választ adta az élet kérdé­seire és nehézségeire (a zsidó gyökerekre alapozva), hogy »hajtsátok uralmatok alá a Földet és annak élőlényeit, mert ti vagytok a teremtés koronái«.

Még ha néha – joggal – méltatlannak is érezzük magunkat erre a címre.”

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2023. február 04. 11:59
Vajda hozzászólónak igaza van, a középkorban üldözték a kathar, bogumil, stb. keresztényeket a hatalmi pozícióban lévő római katolikusok. Ez nem jézusi sajátosság, hanem hatalmi agresszió, inkább a sátántól eredeztethető. Jézus nem szervezett inkvizíciót, hogy kalodában vagy kézletépéssel, stb. kínozzák a másként gondolkodókat. A Szent Inkvizíció szervezete a Római Katolikus Egyház specifikuma. Jézus nem árult búcsúcédulát sem. Nem mondta Péterre, hogy tévedhetetlen lenne. A képzelt utódaira még annyira sem.
..--..
2023. január 22. 10:03
-zsoltkom- Jeszenszky és környezete pont ilyen "Jézus tanain alapszik Európa prosperitása, dominánssá válása." dominancia... " Baranyi ezt követően Fürjes Balázs államtitkárral vitázott, ahol többek között az is szóba került, Baranyi mit nehezményezett elsősorban. A Pesti Srácok egyik, róla szóló műsorával kívánta szemléltetni, miért nem áll szóba az újságíróival: idézett a Politikai hobbista című műsorból, melyben az újságírók azt taglalták, "egy kecskét vagy Baranyi Krisztinát kellene-e inkább megdugni"" " Ha az ember k@rvának áll, akkor b@szni kell. És ezzel most nem Baranyi Krisztina esetleges korábbi vagy kiegészítő foglalkozására gondolok – vagy volt neki ilyen, vagy nem, ő dolga. Hanem arra, hogy aki politikusnak áll, az bizony kap hideget-meleget. És el kell viselnie. Ha nem bírja, válasszon magának más pályát. Legyen például mosónő... (de ez csak véletlenül jutott eszembe, nem Baranyiról)." https://bit.ly/3WshKo6
..--..
2023. január 22. 10:02
-zsoltkom- "Miután azonban a kereszténység Európa-szerte államvallássá lett" Az nem csak úgy lett. Kötelezővé tették. Talán ez volt a történelem első jelentős populista megmozdulása. Politikai kasszasiker alapja, ahogy a tömegek kilátástalanságát... tudatlanságát meglovagolva hatalmat építettek rá. A üldözöttből elég hamar üldöző lett... legalább olyan kíméletlenek lettek. Miközben a kereszténység (is) letarolta a világot, nem maradt más lehetősége, mint aztán építeni. Szükség volt a keresztény értékrend puhulására. Pár évszázad és ki a fene emlékezett arra, hogy bele írták a Bibliába máig érvényes mementónak, hivatkozási alapnak... "Ha testvéred, a te anyádnak fia, vagy a te fiad vagy leányod, vagy a kebleden lévő feleség, vagy lelki-testi barátod titkon csalogat, mondván: Nosza menjünk és tiszteljünk idegen isteneket, a kiket nem ismertetek sem te, sem atyáid. Ama népek istenei közül, a kik körültetek vannak, közel hozzád vagy távol tőled, a földnek egyik végétől a másik végéig: Ne engedj néki, és ne hallgass reá, ne nézz reá szánalommal, ne kíméld és ne rejtegesd őt; Hanem megölvén megöljed őt; a te kezed legyen először rajta az ő megölésére,3 azután pedig az egész népnek keze.” (5Móz. 13.5-13.9) A kereszténység a szeretet vallása... egészen addig, amíg nem adódik valami nehézség. A keresztény ember ugyanúgy gyűlölködéssel... háborúval keresi az igazát, mint egy nem keresztény. Az, hogy nem középkor van szokás szerint, nem a keresztény akaraton múló történés, hanem a progresszió és a prosperitásnak a gazdagodás-vagyonosodás értelmében nincs megérőbb lehetősége. A könnyebb... boldogabb út követők. Az optimális gazdasági kizsákmányolás egy Jézus-várással tudott a legjobban végbemenni. Ahogy a kereszténység eljutott a 21. századig, valójában nem kell már a kereszténység (ez látszik és érződik is) az első egy millió bármi áron szerzett tőke magától teszi a dolgát. Páran már megáldották a fegyvereket és a háborút hozzá.
-Zsolt-
2023. január 21. 23:39
Yesy a yetiben is hinne, ha az lenne a pártvallás. De így csak a teremtés koronájaként akarja az uralma alá hajtani a földet. 💩🧻
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!