Felkészülhetnek a külföldi donorok, egyesület lett Jakab mozgalma

2023. január 03. 21:00

Az egyesületi forma előnye, hogy nem vonatkozik rá a párttörvény, melynek értelmében párt névtelen adományt, illetve külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el, emlékeztet a Magyar Nemzet.

2023. január 03. 21:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Jakab Péter nagy nehezen bejegyzett tömörülésének, a Nép Pártján Mozgalom címe megegyezik a Bíró László vezette cég, a Hunola Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyével, szúrta ki a Magyar Nemzet.

Portálunk korábban arról írt, Jakabék ugyan már tavaly augusztus 20-án zászlót bontottak, ám a mozgalom bejegyzése sokáig „elmaradt”.

Végül karácsony előtt, december 23-án írta ki közösségi oldalára az ellenzéki képviselő, hogy tömörülését iktatta a Miskolci Törvényszék. Húszezer jelentkezővel, hús-vér, tenni akaró magyarokkal, jobboldali és baloldali aktivistákkal, hamarosan országos lefedettséggel új ellenzéket építenek, „amelyik nem alkuszik a Fidesszel”, fűzte hozzá a Jobbik volt elnöke.

De az új ellenzék építésébe nem pártként vág bele Jakab,

a bírósági adatok szerint ugyanis a mozgalmat egyesületként jegyezték be, amely nem (!) párt jellegű politikai tevékenységet folytat.

„A Magyarország területén és azon kívül élő magyar állampolgárok érdekeinek védelme, annak képviselete, a megélhetésükkel, oktatásukkal, egészségügyi ellátásukkal, munkavállalói-, munkáltatói jogaikkal, (köz)biztonságukkal, az országos-, regionális-, megyei-, helyi eseményekről való kiegyensúlyozott tájékozódásuk elősegítése, politikai képviseletükkel összefüggésben” – áll a cél szerinti leírás a Bíróság adatbázisában.

Az egyesületi forma előnye, hogy nem vonatkozik rá a párttörvény, melynek értelmében párt névtelen adományt, valamint külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el. A Magyar Nemzet emlékeztetett, Márki-Zay Péter mozgalma is egyesületként jött létre, ami – mint az utólag bebizonyosodott – az áprilisi parlamenti választásoknál milliárdokat kaptak az Action for Democracy nevű amerikai szervezettől.

Bíró László neve is felmerül

Az egyesület székhelye (3915 Tarcal, Sport tér 44.) megegyezik azzal a Hunola Kft.-vel, amelynek ügyvezetője az antiszemita megnyilvánulásokról ismert Bíró, a Jobbik korábbi tagja, a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson a balliberális ellenzék közös jelöltje.

A politikus korábban a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi (általa vélelmezetten) zsidó turistákról a következőket írta a Facebook-oldalára:

Egy másik posztjában arról értekezett, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsorabanktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált (sic!) kozmopolita rablás kifizetését”, majd egy következő hozzászólásában ezt írta: „A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint Judapest.”

A Nép Pártján Mozgalom alelnöke exjobbikos Salamon Gergő lett; a tömörülés másik tagja pedig az a Zágráb Nádor, aki fideszesként kezdte, jobbikos lett, onnan kizárták, volt SMS-tag (Seres Mária Szövetségesei), civil egyesületet is alapított, majd újra jobbikos lett, később Jakab személyi titkáraként dolgozott, végül a képviselővel tartva kilépett a Jobbikból.

Nyitókép: Facebook

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2023. január 04. 14:35
A 2026-os választások ilyen ellenzéki "megújulás" mellett lefutottnak tekinthetők.
MyOp
2023. január 04. 10:44
Jakabnak semmilyen eredeti ötlete nincs. Majmolja azokat a baloldali politikai fogásokat, amit előzőleg mások csináltak, például az általa sokat szidott MZP. Mindenki megnyugodhat, Jakab legfeljebb csak a következő választásokig marad felszínen, utánna jön az elkerülhetetlen süllyesztő.
Rodolfo
2023. január 04. 08:11
Már az elején sumákolnak. A Sumákok Pártján Mozgalom.
Héja
2023. január 04. 07:12
József nádorról tudok, Zágráb nevű városról is, Zágráb nádorról nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!