Demjén, gazdasági kilátások, Veszprém, Hegedüs Csaba és Zeneakadémia – megjelent az új Mandiner!

2023. január 05. 06:35

Mit gondol a tanártüntetésekről és a háborúról Demjén Ferenc? Mi várható az építőiparban? Cseh és szlovák kilátások, kutya-ember barátság és új gazdasági mutató – megjelent idei első lapszámunk.

2023. január 05. 06:35
null

„Amíg keresztény népek lakják Európát, nekem semmi gondom nincsen” – mondja Demjén Ferenc. Mit jelent a valódi szabadság? Mit gondol a tanártüntetésekről és a háborúról? Az esztendőt ismét nagyszabású stadionkoncerttel záró Kossuth-díjas zenésszel beszélgettünk évindító, címlapos interjúnkban.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Constantinovits Milán írja évindító üzenetként, hogy „létezzünk tudatosabban, értő szemmel és nyitott szívvel járjunk a világban, figyeljünk arra, ami tényleg fontos”.

Közélet 

A világ egyik fele gőzerővel számolja fel a globalizáció eddigi modelljét, a világ másik fele pedig épp globális trónfosztásra készül. A nagy blokkok közé szorult Magyarország az ilyen folyamatoknak a múltban mindig vesztese volt, ezért alternatív globalizációs modellre és stratégiára van szükségünk. Ha nem leválasztjuk, hanem összekapcsoljuk magunkat a világ távoli pontjaival, megnyerhetjük az előttünk álló évtizedet – írja Orbán Balázs elemezében.

Két új jogszabályon is dolgozik az Építési és Közlekedési Minisztérium; az állami beruházásokról szóló törvény az év elején a parlament elé kerülhet, az új építészeti kódexet pedig februárban mutatják be. Lánszki Regő államtitkárral beszélgettünk a tervekről.

Újévkor egy, az ország imázsa szempontjából kiemelten fontos eseményre is emelhettük poharunkat: januártól Veszprém Európa kulturális fővárosa. Körbejártuk, hol tartanak az év elején az előkészületek.

– írja Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Külhon & Külföld

Lepattant infrastruktúra, aprócska pályák, együttműködés helyett versengés és persze örökös tőkehiány – hiába a hegyek, hiába minden adottság, Románia s benne a különösen potens Székelyföld nem lesz egyhamar felkapott síközpont. Külhon rovatunkban Szakács Enikő sepsiszentgyörgyi turisztikai vállalkozóval beszélgettünk.

Külföld rovatunkban a közelgő cseh és szlovák választásokról olvashatnak.

– írja Ugrósdy Márton külpolitikai szakértő véleménycikkében.

Makronóm & Sport

Makronóm rovatunkban a Makronóm Intézet új gazdasági mutatójáról, a harmonikus növekedési indexről olvashatnak.

„Egész életemben az motivált, hogy a hazámnak hírnevet szerezzek” – mondja az idei Prima Primissima díj Magyar Sport kategóriájának nyertese. Hegedüs Csaba birkózóval a történelmi müncheni győzelemről, kis híján végzetes autóbalesetéről és a színészóriás apóshoz, Sinkovits Imréhez fűződő szoros barátságáról beszélgettünk Sport rovatunkban.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Tudomány kisrovatunkban a kutya és az ember barátságról olvashatnak, Böszörmény Nagy Gergely pedig ezen a héten David Gelles veterán újságíró könyvét ajánlja Jack Welch bostoni vegyészmérnökről, a GE egykori vezérigazgatójáról.

Élet rovatunkban Vigh Andrea hárfaművésszel, a Zeneakadémia rektirával olvashatnak interjút.

A rovatban a Nyolc hegy című filmet ajánljuk, a tárcát Csender Levente írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Rajcsányi Gellért ír a Budai Vár megújulásáról. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!