Befektetés aranyba: ezt érdemes tudni róla

2023. január 06. 06:00

Köztudott, hogy gazdasági nehézségek idején a befektetők számára az arany klasszikus menedékeszköznek számít, s nincs ez másként manapság sem. A jelenlegi befektetési környezetről Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője nyilatkozott a Mandinernek.

2023. január 06. 06:00
null
Helmeczi Zoltán

Az orosz–ukrán háború kitörése környékén egy éles felfutás volt látható az arany árfolyamában, akkor 1800-ról 2050 dollárra szökött fel az unciánkénti ár, majd a dollár folyamatos erősödésével 1600 dollár környékére esett vissza az őszi hónapokra. „Azóta fordulat következett be a dollár árfolyamában is, gyengülni kezdett az amerikai deviza, ezzel párhuzamosan az arany árfolyama 1850 dollárra emelkedett” – vázolta az aktuális piaci helyzetet a Mandinernek az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. Varga Zoltán megjegyezte: a kisbefektetők mellett a jegybankok is aktívan vásárolják a sárga nemesfémet, mely a következő időszakban is támogathatja az arany árfolyamát.

De miért az arany?

Az arany klasszikus menedékeszköz, különösen magas inflációs környezetben kerülhet előtérbe értékmegőrző funkciója.

Általában megfigyelhető, hogy a jelenlegihez hasonló időszakokban, amikor az Egyesült Államokban a hosszú távú trendnél magasabb az infláció, jól teljesít az arany árfolyama.

Bizonytalan gazdasági környezetben a részvények árfolyama esni szokott, a magas infláció miatt a jegybankok kamatot emelnek, ez felfelé húzza a kötvényhozamokat is, így a korábban vásárolt kötvények árfolyama esik – magyarázta a szakember, jelezve, hogy ilyenkor az arany, illetve a kvázi kockázatmentesnek mondható, 10 éves amerikai állampapír marad menedékként a befektetőknek.

A magyarok körében is népszerű az arany?

Varga Zoltán arról is beszélt, hogy hivatalos statisztika ugyan nem áll rendelkezésre a fizikai aranyvásárlások mennyiségéről, de a Google keresési statisztikájából kiolvasható, hogy a háború kitörésekor ugrott meg a befektetési arany iránt az érdeklődés, amely azóta folyamatosan csökken. Ezek a trendek olvashatóak ki a nemzetközi arany ETF-ek (tőzsdén kereskedett befektetési alapok) tőkeáramlásaiból is. „Ugyanakkor azt szoktuk javasolni, hogy a teljes megtakarítás bizonyos, kisebb százalékát érdemes hosszú távon fizikai aranyban tartani” – mondta.

Veszik a magyarok az aranyat, mintha nem lenne holnap

Hasonlóan a koronavírus-pandémia első időszakához, az orosz-ukrán háború kezdeti szakaszában nagy felugrás volt az arany árfolyamában, minden devizanemben. Míg a háború előtti időszakban 1700 dollár/uncia volt az arany árfolyama, a nagy pánik hatására rövidesen kétezer dollár felé emelkedett, hiszen világszerte megugrott a kereslet.

Jelenleg mibe érdemes befektetni?

A részvénypiacon mindenképpen az értékalapú, magas osztalékot fizető vállalatok részvényeit ajánlaná az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője a következő negyedévekben, a ciklikus részvényeknek ugyanis továbbra is magas a kockázata.

A kisebb kockázattűrésű befektetőknek a jelenlegi hozamok mellett érdemes a magyar állampapírok között is válogatni.

Természetesen a portfólió bizonyos százalékát érdemes lehet nemesfémbe fektetni, jelenleg inkább az arany felé súlyozva, mivel az ezüst árfolyamára az ipari felhasználás miatt nagyobb kockázatot jelent a bizonytalan gazdasági kilátás – fejtette ki Varga Zoltán.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. január 09. 09:34
Csodálatos globalista világunkban két dologban biztosak lehetünk. Lesz szekértő- álltalában önjelőlt- és százalék. Mindez felelőség vállalás nélkül. Itt vannak a hozzászólások. A magamét is bele értem. A faszbuk, twitter, meg hasonlók arra jók, hogy kiírjuk magunkból a véleményünket. Tömeges udvari bolondok lettünk. Bármit mondhatunk, írhatunk, senki nem hallgat ránk.
az ember
2023. január 06. 09:39
Aki nem tud mit csinálni a pénzével, az egy részét fordíthatja aranyvásárlása. A pénzügyi befektetések azonban sokkal jobban jövedelmeznek.
Performan
2023. január 06. 09:12
Jól látom, politikai üldözéssel fenyegetőzik az ex-cenzor komcsi? Tegnap is kettő, ma is egy. Ezek tényleg azt hiszik, hogy újjáépül Gyurcsány vezetésével az ÁVH, és mi, akiknek barátai, családtagjai vesztek oda, midőn e némber elvtársai uralkodtak, majd nézzük tátott szájjal, amint felölti magára a forradalmi bolsevik kurvák köntösét.
ergo07
2023. január 06. 08:07
Ez a cikk mi? Bujtatott hirdetés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!