A tudományos tanulmányok 80 százalékát senki nem hivatkozza

2023. január 16. 22:03

Alig olvas valaki tudományos tanulmányokat, négyötödüket nem is hivatkozzák, mégis ez az egyetemi karrier non plus ultrája – írja egy lap.

2023. január 16. 22:03
null

Az egyetemi professzorok általában 3-6 hónapot dolgoznak egy tanulmányon, amit aztán jóval később közöl le egy tudományos szaklap. A tanulmányokat azonban átlagosan csak tíz ember olvassaírja az Intellectual Takeout című magazin.

De a lap durvább számokat is közöl: a bölcsészettudományok területén írt szaktudományos tanulmányok 82 százalékát a megjelenést követő öt évben senki nem hivatkozza. Amelyeket hivatkozzák, azoknak csak a 20 százalékát olvassák el ténylegesen. És a tanulmányok felét senki más nem olvassa el soha, csak a szerző, a közlő folyóirat szerkesztői és a lektorok.

Mindeközben évi kétmillió közlemény jelenik meg. Ennek oka pedig a professzori, akadémiai karrierpálya és az azon előírt publikálási követelmények – írja a lap.

Ezek az adatok súlyos kérdéseket vetnek fel a „publish or perish”, azaz „publikálj vagy eltűnsz” divatos jelszavával kapcsolatban, a megjelent tanulmányok túlnyomó többsége ugyanis a gyakorlatban senkit nem ér el, miközben az akadémiai élet netovábbja az idézettségi index – ami azonban keveseknek kiváló, és náluk is néhány sikeres tanulmányra koncentrálódik.

Mindez itthon is gyakorlat, Magyarországon ugyanakkor a társadalomtudományok területén elterjedt az a felfogás, hogy az angol nyelvű, külföldi, magasan jegyzett, lektorált szakfolyóiratokban megjelent tanulmányok többet érnek egy-egy magyar nyelvű monográfiánál – holott nyilvánvalóan az utóbbinak van esélye több olvasót elérni.

Illusztráció: képernyőkép

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2023. január 18. 12:19
NERtudomány=nemlétezik.
Akitlosz
2023. január 17. 15:41
S persze az is szempont a tudományos eredmények olvasottságát, hogy van-e gyakorlati haszna, alapja lehet-e valamilyen jó üzletnek. Van egy tudós ember, aki teljesen tudományosan kikutatta azt, hogy hogyan kerül a szöszmösz az emberek köldökébe. Abszolút helyes tudományos eredmény, semmilyen fogást nem lehet találni rajta. Csak kérdés, hogy mire jó ezt tudni.
Akitlosz
2023. január 17. 15:38
Ezeket a tanulmányokat nem írják, hogy sokan olvassák, hanem azért, mert szükségesek a szakmai, egyetemi előmenetelhez. Nehéz egy professzor munkáját mérni. Az viszont könnyen számolható, hogy hány tanulmánya jelent meg.
Akitlosz
2023. január 17. 15:34
"A tudományos tanulmányok 80 százalékát senki nem hivatkozza" Azért, mert kevés bennük a titok, a botrány, a szenzáció, a politika, a horror, a buzulás és a trágárság. A Mandiner féle szaklapokat ugyanis csak ezek a tudományos eredmények érdekelik, a többi nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!