Várjuk, hogy földre lépjen az angyal – ideje volna

2022. december 24. 06:00

Válságból válságba vezetett az utunk. Bízni azonban van miben. Még Kárpátalja villanytalan sötétjében is.

2022. december 24. 06:00
null
Constantinovits Milán

„Az égbolt elsötétedett.
S akár a végitélet
zord fellege tört volna ránk,
a föld is oly sötét lett.

Gyermekszívünk is oly nehéz!
A házak és a kertek,
az egész törékeny világ,
éreztük, velünk reszket.”

(Pilinszky János:
Emlékezés egy világháborús karácsonyra)

Hosszú esztendő volt, messzire vetődő árnyékkal. Kilábaltunk (valóban?) egy mindennapjainkat átrajzoló, létezésünk átértékelésre késztető világjárványból, miközben csendben átléptünk egy másik viharzónába. A pandémia után most rég nem látott háború, menekülthullám és

egész kontinensünkre átgyűrűző nélkülözés szegélyezi utunkat.

A jelen nyomorúsága és a koronavírus négy fal közé kényszerítő ereje mégis rokonságot mutat. Közös mintázatukban ott a közvetlenség, a téveszmék és az emberi nagyszerűség is. De először a közvetlenségről.

Európaiként nem rendelkeztünk közvetlen tapasztalattal a járványokról: a pestis, a malária, de a spanyolnátha is a történelemkönyvek távlatosságában létezett számunkra. 2020 azonban hétköznapjaink közelségébe hozott olyan pusztító erőket, amiknek természete és megfékezhetősége kívül esett tudatunk határain. A jelen háborús válsága hasonló időutazást jelent a historikus messzeségbe, és nehéz ráébredni arra, hogy

békénk, jólétünk és önrendelkezésünk milyen törékeny portéka is.

Téveszméket is említettem, itt talán még egyértelműbb a kapcsolat: az önjelölt virológusok és járványmegfejtők után a háborús elemzők és gazdasági szakértők társadalma lettünk. A motiváció az emberi természetben rejlik: amit nem tudunk szellemi energiával, a tények megismerésének állhatatos kutatómunkájával megszelídíteni, azt leegyszerűsítő világmagyarázatokkal tesszük gyermeki egyszerűségűvé. Így lesz csodafegyver a szankciós politika, így emelkedik Brüsszel morális piedesztálra, és így válik Ukrajna európai mintademokráciává.

Ám a sötétség után a fényről, az emberi összefogás erejéről is szólni kell. A járványt a többség türelmével, a fogcsikorgatva összehúzott szabadságigényünkkel, az egészségügyben harcolók emberfeletti erőfeszítéseivel győztük le. A háború első pillanatától megmutatkozó szolidaritás és segítőkészség, a kinyújtott kezek ezrei

most is a lélek győzelmével biztatnak.

És erre mindennél erősebben szükségünk van most. Nekünk is, itt a határok viszonylagos biztonságában, és azoknak is, akik a csillagoltó, villanytalan sötétben is kitartanak Kárpátalján.

Karácsony van, a mottóban idézett Pilinszky-verset is érdemes hát tovább gördíteni. Hátha tényleg földre lép az az angyal. Ideje volna:

„Aztán a roppant csöndön át
puhán és észrevétlen,
a hangtalan meginduló
és puha hóesésben,

akár a fényes pelyhek is
vigyázva földet értek,
a fényességes angyal is,
ő is a földre lépett.”

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aranykor
2022. december 24. 09:38
Olyan ez a háború mint az indiai mitológiában a Mahábhárata háború. Összacsapnak az ateista jadavák és az istenhívő kauravák. Most a Vaskor vége van, de az indiai mitológia szerint újra eljön a világ Aranykora. Az ő felfogásuk szerint a világciklus folyton ismétlődik. Ez azért annyiban biztató, hogy a világ nem pusztul el a Biblia által leírt Apokalipszisben, nincs világvége. A lelkek nagy rész visszatér a Nirvánába, majd újból leszületik testbe. Az angyalok csak annak tudnak segíteni, aki nyitott rájuk. De az ukrajnai náci gyűlölködés nem éppen az angyalok felé fordulásról szól, hanem éppen az ego diadaláról. Az ukrán, orosz, lgbtq-s, stb. vagyok az utolsó vérig, hamis öntudat, mert az emberi lény elsősorban lélek. Ha erre ráébred, ez lesz az első helyen, és nem a nemzeti, vallási, nemi hovatartozása. Ez lehet a békesség kapcsa a különböző kultúrák között. De a legtöbben megmaradnak az önmeghatározásnak azon szintjeinél, ami konfliktusokat eredményez. Persze, ha egy lgbtq-s pl. eljut a lélektudatosság szintjére, attól kezdve már nem lesz problémája a születési nemével, azaz eltűnik az egész lgbtq mizéria, ami ma a nyugati és a keleti világ közötti egyik fő oka a konfliktusoknak ideológiai szinten.
Ólat a trolloknak
2022. december 24. 08:41
Ünneprontó leszek. Ebbe a háborútól szaggatott, emberi gonoszságtól tépett világba a történet szerint más céllal szoktak a földre lépni az angyalok... De értem, amit Milán ír, és magam is effélére vágynék. Áldott, békés karácsonyt neki, és minden olvasónak!
Benedek Zsolt
2022. december 24. 08:09
Igen. https://www.youtube.com/watch?v=mV39qNZtR7E https://napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-lenyek/szellemi-vezetoink-a-vedoangyalok https://napfenyes.hu/cikkek
stug
2022. december 24. 07:59
"Változnak az idők, minden változó Az összes régi elv ma már méretre szabható Az ellenség barát, a piros zöld legyen vagy fehér Halljuk ki mit kér, kinek mennyit ér Mennyből az angyal eljött, és azt se érti hová került, mi ez az egész Mennyből az angyal eljött, hogy segítsen, de úrrá lett rajta a kétségbeesés" /Napoleon Boulevard/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!