Sci-fi karácsonyra

2022. december 27. 06:38

A most is dúló háború egyre inkább egy horrorisztikus sci-fi képét idézi fel.

2022. december 27. 06:38
null
Bogár László
Bogár László

„A kicsit (nem kicsit, NAGYON) bizarr cím részben azt jelzi, hogy a most is dúló háború egyre inkább egy horrorisztikus sci-fi képét idézi fel. Másrészt viszont a sci-fi kérdését felidézve, talán így, karácsony táján lecsendesülve érdemes eltöprengeni olyan dolgokon is, amelyeket az életüzemeltetés neurotizált hétköznapjai során aligha lennénk képesek gondolkodásunk tárgyává tenni.

Ezek egyike, hogy vajon miért van az, hogy a sci-fi történetek nagy része ugyan a távoli jövőben játszódik, és a technoevolúció felfoghatatlanul magas szintjein, ahová legfeljebb csak a szerzők csapongó képzelőereje juthat el, az ember mint lelki, erkölcsi, szellemi energiaörvény, pontosan ugyanolyan szánalmasan és önpusztító módon alantas, mint a mai emberiség. Szóval, hogyha a technológia csodáinak elképzelt jövőképe gyökeresen eltérőnek mutatja a késő korok világát, miért éppen csak »az«, amiért az egész technoevolúciós versenyfutás zajlik, tehát maga az ember, marad tökéletesen ugyanolyan, mint a mai valónk.

A szerzők képzelőereje mond csődöt, vagy képzelőerő még csak volna, de olyan kockázatos vállalkozás ma az ember jövőbeli szellemi önazonosságát elgondolni, hogy a szerzők inkább maradnak a mai verziónál? Vagy eleve az a feltételezésük, hogy az ember semmit sem változik a távoli jövőben sem, esetleg azért, mert ma sem vagyunk mások, mint a tízezer évvel ezelőtt élt elődjeink? Ha a képzelőerő hiánya a döntő, akkor valóban érdemes elgondolkodnunk azon a kognitív csapdán, hogy vajon a »mai eszünkkel« képesek lehetünk-e egyáltalán arra, hogy ezzel az eszünkkel egyáltalán elgondolkodjunk azon, hogy milyenek lennénk, ha egészen mások lennénk. Ez nagyjából olyan, mintha egy álmunkban szereplő lény ott, az álmunkban arra tenne kísérletet, hogy elképzelje azt a valóságot, ami az álmunkon túl létezik, de számára örökre elérhetetlen.”

Nyitókép: YouTube

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2022. december 28. 00:33
"Az emberiség irányítói, vezetői -nem az emberek! - alantas, gyilkos, aljas egyedek, tőlük ered minden rossz." ó, hát persze! az emberek nem lehetnek rosszak. csakis a vezetők, főleg azok, akikre te soha nem szavaznál. igen ócska módja ez a saját alantasságodtól való eltávolodásnak.
Ricsibmf
2022. december 28. 00:28
Sajnos egyre terjednek a zombi apokaliptikus túlélő játékok. Vajon mire akar ez "felkészíteni"?
Szófukar
2022. december 27. 20:19
Bogár László azt adta, amit a címben igért - Sci-fi karácsonyra. Remek az alapgondolata. Ha sci-fi író lenne, eköré egy jó regényt írna. Elférne a sci-fi nagyjai között is akár. (Fogalmam sincs, és nem is érdekel, hogy párttag volt-e Ray Bredbury, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov vagy Stanislaw Lem)
polárüveg
2022. december 27. 18:05
Lám, Bogár professzor cikke felkavart egyeseket annyira, hogy végiggondolás helyett személyeskedésbe kezdenek. Akármennyire is nem tetszik, az anyagias ember korszaka lezárul. A régi korszak agonizál, az új vajúdik, ezért dupla a fájadalom az emberiségnek. Nem mindenki akarja ezt a váltzást, mert egyesek önzésből, gigaego miatt fenn akarják tartani a mostani, nekik jó rendszert. Sőt, vissza akarják forgatni a történelem kerekét egy modern raszolgaságba. Nem fog menni, épp a természet törvényei miatt. Az ilyen minőségű anyagias emberek nem lesznek űrjáró társadalom. A fejlődés vagy tud többé-kevéssé organikusan haladni, vagy lerobbantja magáról a gátló erőket. Az új korszakban nem az anyagiasság az elsődleges, csak eszköz lesz. Akkor majd lesznek olyan találmányok, melyekkel a világűrbe való kilépés elindulhat. Az embertársát kizsákmányoló, elnyomó, ha kell, lebombázó embernek minek is pl. az antigravitáció? Csak visszaélne vele. Majd ha a nem ártás elve lesz az egyik alapelv, akkor érdekes módon színre fognak lépni ezek a találmányok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!