Ahol a semlegesség hatalom – milyen erős ma az osztrák hadsereg?

2022. november 22. 06:01

Továbbra sem akarnak a NATO-hoz csatlakozni, semlegességüket inkább a saját modern és ütőképes haderő fejlesztésével oldják meg. Folytatódik Seregszemle sorozatunk, ezúttal Ausztriával!

2022. november 22. 06:01
null

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész írása

 

Seregszemle cikksorozatunkban eddig Lengyelország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Románia, Szlovákia, Szerbia és Finnország haderejéről írtunk. Most Ausztria kerül sorra!

 

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy egy ilyen kis országhoz képest nagyszámú szomszéddal rendelkezünk. Ráadásul jelentős részükkel – erőfeszítéseinktől függetlenül – finoman szólva is terhelt a kapcsolatunk. Hogy miért, azt senkinek nem kell bemutatni. Ausztriával talán a legrendezettebb a biztonságpolitikai viszonyunk. Sem területi, sem a magyar kisebbség sorsával kapcsolatos viták nem terhelik együttműködésünket, annak ellenére, hogy vesztes állam létére Ausztria is kapott magyar területeket, jelentős részt a Tanácsköztársaság működése alatt elvesztegetett idő eredményeképpen.

A Habsburgok vitatott, de tagadhatatlanul jelentős hatással járó működésének köszönhetően a törökök kiűzése után nyugati irányból nem érte katonai fenyegetés Magyarországot, és az 1809-es egyetlen győri csata kivételével idegen hadak nem léptek hazánk területére osztrák birtokok irányából egészen 1848-ig, de aztán a Monarchiában összefonódott a sorsunk az 1. világháború végéig.

Ausztria utolsó jelentős, védelempolitikai szempontból Magyarországra gyakorolt hatása az ország szuverenitásának és függetlenségének 1955-ös kikiáltása volt. Eddig az időpontig ugyanis a nyugati szomszédunkat megszálló szovjet erők utánpótlásának biztosítása volt a hivatalosan a Magyarországon állomásozó csapatok raison d’etre-je, azaz létcélja. Ausztria függetlenségével

a szovjet csapatok jogi indokokkal nem alátámasztott magyarországi megszállása jelentősen hozzájárult az '56-os forradalom társadalmi támogatásához.

No nem mintha a viccben szereplő 200 kilós hím gorillának jogi indokra lenne szüksége ahhoz, hogy bármelyik széket elfoglalja a moziteremben.

Ezt az ex-lex állapotot szüntette meg a Kádár János vezette kormány felkérése, és ez vezetett a diktatúra utolsó éveiben rendszeresen kifigurázott szóösszetételhez, „az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok” kifejezés megjelenéséhez.

1955-től tehát Ausztria a korábbi szövetségesek, addigra már hidegháborús ellenfelek, azaz a nyugati hatalmak és a Szovjetunió jóváhagyásával válhatott függetlenné. Mivel Ausztria a korábban bemutatott Finnországgal ellentétben nem volt határos a Szovjetunióval,

a szovjet vezetés megelégedett azzal, hogy az osztrák fegyveres erők nem rendelkezhetett igazán modern eszközökkel,

de nem erőltette a szovjet eszközök beszerzését.

Leopard 2 és M88 az osztrák hadseregben (fotó: Wikipedia)

 

Így az osztrák légierő számára tiltott volt az irányított rakéták birtoklása, ezért a szintén semleges Svédországból szerzett be J-29, majd J-35-ös sugárhajtóműves vadászgépeket. Az elsősorban air policing, azaz légtérellenőrzési feladatokhoz, az elavulófélben lévő gépekhez is csak 1993 után rendszeresítették az önvédelmi, infravörös irányítású rakétákat. Ugyanez volt igaz a szárazföldi haderő felszerelésére is, ahol például az 1940-es évek végén tervezett és gyorsan elavult M-47-es Patton harckocsik szolgáltak. Ilyet vezetett egyébként Arnold Schwarzenegger is. Hogy a maga korában magasnak számító fiatal testépítőt miért a szűk tereiről híres harckocsikhoz vezényelték sorkatonaként, arról csak tippjeink lehetnek.

És ha már sorozás:

az osztrák lakosság döntő többsége által máig támogatott semlegességet elsősorban egy erős hadsereg teszi lehetővé,

emiatt már a hidegháborúban, a szoros szovjet ellenőrzés mellett megindult a hadsereg lehetőség szerinti modernizálása. A '80-as években olyan előremutató megoldásokat vezettek be a hadseregben, mint a műanyagtokos, modern szerkezetű Glock automata pisztolyok vagy a Steyr AUG bullpup, azaz a markolat mögött elhelyezett tárral ellátott kompakt gépkarabély. Ezt egészítette ki a totális védelem egyik első alkalmazása, a Spanocchi-doktrína, amely a reguláris erők mellett a tartalékosok gerilla hadviselésével is számolt, a szerb hadseregnél bemutatott módon.

A hadkötelezettség egyébként a mai napig fennáll Ausztriában: azonban a finnekkel ellentétben úgy tűnik, nem sikerült teljesen megtölteni tartalommal, amelyről az időszakonként felröppenő, túlzásba vitt bulizásról, sőt tivornyázásokról szóló hírek tanúskodnak.

Rátérve a konkrét számokra: a lassan 9 milliós Ausztria erős gazdasága lehetővé teszi, hogy

a viszonylag alacsony, 1% körüli GDP-arányos mérték mellett is ütőképes fegyveres erőt tartson fent.

A Bundesheer, azaz a szövetségi hadsereg összetétele jól jellemzi Ausztria helyzetét, ugyanis a 22 ezer főnyi erőt több mint 125 ezer tartalékos egészíti ki!

A szárazföldi erőkhöz tartozó négy dandár zászlóaljait a területi alapon megszervezett katonai parancsnokságok alá tartozó milícia, azaz tartalékos egységeinek jäger, azaz vadász századai támogatják. A 14 ezer fős szárazföldi erő közel fele, 6 ezer fő sorköteles.

Fő erejét 56 Leopard 2A4 harckocsi és 112 lánctalpas gyalogsági harcjármű képezi, amelyeket 53 amerikai M109 lánctalpas önjáró löveg és 180 kerekes páncélozott szállítójármű egészít ki.

A gyalogsági harcjárművek jelentős része hazai gyártású.

A szintén a szárazföldi erőkhöz tartozó légvédelem eszközeinek jelentős rész francia, így a légvédelmi radarok nagy része és a rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták is.

Osztrák katonák hadgyakorlaton (fotó: Wikipedia)

 

A hazánkban is használt Mistralok mellett 24 vontatott légvédelmi gépágyú tartozik fegyvernembe. A már említett Glock és Steyr AUG mellett a szárazföldi erők felszerelése nemzetközi eredetű. Érdekesség, hogy a Leopardból kialakított német műszaki harcjármű helyett az amerikai M88-ast rendszeresítették.

A légierőnél 1993-ig fennmaradt a minimális fegyverzet, és csak ezután rendszeresítették az infravörös levegő-levegő rakétákat, így a 15 szolgálatban álló Eurofighter Typhoonon is csak a rövid hatótávolságú IRIS-T van integrálva. A sugárhajtóműves gépeket 3 amerikai C-130-as légcsavaros szállítógép és 24 különböző légcsavaros kiképző és szállítógép egészíti ki, ezek nagy része a svájci Pilatus cég gyártmánya.

Kifejezetten nagy viszont az osztrák helikopterflotta,

ami az ország nagy részét kitevő magas hegyeket figyelembe véve nem meglepő, hiszen még közúton is nehezen vagy lassan lehet ezeket a területeket megközelíteni. A 24 darabos, immár kiöregedő Alouette III-as flottát hamarosan 18 darab modern AW-169 váltja le, amelyek az összes általános feladatot el fogják látni a kutatás-mentéstől a különleges műveleti szállításon át a harci támogatásig. A légierő igáslova a 12 darab amerikai S-70 Blackhawk és a 23 darab szintén olasz AB 212-es – utóbbi a vietnámi háborúból jól ismert UH-1 Huey modernizált változata. Érdekesség, hogy a légierő üzemeltet ezen kívül 10 darab OH-58 Kiowa felderítő helikoptert is, amelyek amerikai társaikkal ellentétben nincsenek felfegyverezve.

Összefoglalva a fentieket: Ausztria egyértelműen az ország védelmére és adottságainak maximális kihasználására építő, bizonyos szempontból korlátozott képességű fegyveres erőt tart fent, amely azonban meglehetősen modern.

Bár korlátozott képességű légi ereje érdekes kontrasztot képez a szintén – bár már nem sokáig – független és kifejezetten erős finn és svéd légierővel, szárazföldi erőit mindennek lehet nevezni, csak éppen gyengének nem.

 

Nyitófotó: osztrák díszkatonák vonulnak Bécsben (ALEX HALADA / APA-PictureDesk via AFP)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. november 22. 10:57
Persze. Az osztrákok azért egészséges mértékben nacionalisták, szuverenisták, és észnél is vannak mindig. Ott sosem tudnak a nyakukra tenni egy Sanna Marint, akivel odatetetik az amerikaiak lábához az országot.
korona.2.0
2022. november 22. 09:40
Osztrákok, őrizzétek meg a függetlenséget, mert valahol már felkelőben a napja az ÚJ OSZTRÁK-MAGYAR SZÖVETTSÉGen alapuló DUNAI SZÖVETSÉGNEK. Ez az IGAZI EURÓPA a maga sokszínűségével, soknyelvűségével, méltóságával- Az sem lenne baj, ha ez monarchia lenne.
makám
2022. november 22. 09:18
"Hogy a maga korában magasnak számító fiatal testépítőt miért a szűk tereiről híres harckocsikhoz vezényelték sorkatonaként, arról csak tippjeink lehetnek." 178cm. 177cm a női átlagmagasság.. gyakorlatilag egy törpe.
letsgobrandon
2022. november 22. 08:32
nekünk sem kellett volna belépni a NATO-ba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!