Schiffer András, pedagógusbérek, Leslie Mandoki, atomfegyverek és magyar sorsok Belső-Ukrajnából – itt az új Mandiner!

2022. október 13. 07:00

Látja-e értelmét az energiahordozókra kiterjesztett szankcióknak Schiffer András? Mi történik a magyar politika baloldalán mostanság? Lesz-e egyszer európai atomreneszánsz? Vízvédelem, új gyarmatosítás és Neville Zoltán építész a ma megjelent hetilapban!

2022. október 13. 07:00
null

„Azt a politikai formációt, amelyik a globális tőkeérdekeltségektől és a nemzetközi szabadkereskedelmi politikát uraló köröktől kapja a támogatást, sok mindennek lehet nevezni, baloldalinak és hazafinak bizonyosan nem” – véli Schiffer András. Ezen a héten az LMP-alapítóval olvashatnak címlapos interjút, akivel az ellenzék amerikai kampánypénzeiről, az orosz–ukrán háborúról és az Egyesült Államok felelősségéről is beszélgettünk.

Közélet 

Mi történik a politikai paletta baloldalán mostanság? Mi jellemzi a választáson súlyos vereséget szenvedő pártok erőviszonyait? Helyzetértékelésünket közélet rovatunkban olvashatják.

Nekünk, magyaroknak mondják, hogy Putyin-barátok vagyunk, akik a legtöbbet szenvedtünk az oroszoktól?

– teszi fel a kérdést Leslie Mandoki Németországban élő zenész. Az egykori disszidenssel az orosz–ukrán háborúról, Gorbacsovhoz fűződő barátságáról és a világot felforgató spekulánsokról beszélgettünk.

A rovatban körbejártuk, hogy miként alakultak a pedagógusbérek az elmúlt években.

„A békepárti szereplők közül a mi régiónk szenvedi el a legnagyobb veszteségeket, közben a nyugati és keleti erőközpontok továbbra is a háborúban érdekeltek” – írja publicisztikájában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

„Európa mi vagyunk” – és ez nem csak egy puszta szlogen, ha tetszik, ha nem: ez a valóság – mutat rá írásában Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója.

Külhon & Külföld

Légiriadók és gyanakvó tekintetek között próbálnak megmaradni a Kárpátok karéján túl élő ukrajnai magyaroka, akikkel külhon rovatunkban beszélgettünk arról, hogyan élik meg a mindennapokat.

Külföld rovatunkban az atom került főszerepbe: megnéztük, hogy hogyan is néznek ki azok az eszközök, amelyek sokak szerint bevetésre készen állnak, illetve hogy hogy áll most az atomenergia-ipar szénája Európában.

A német és az orosz gazdaság szétválasztása fizikailag is megtörtént. Innen már csak az a kérdés, ki bírja tovább – írja véleménycikkében Ugrósdy Márton külpolitikai szakértő.

Makronóm & Sport

Afrika számos országa világhatalom lehetne az elektromosjármű- iparhoz nélkülözhetetlen ásványok bőséges lelőhelye okán. Mégsem az – makronóm rovatunkban megnéztük, hogyan alakul ki az újfajta gyarmatosítás a világban.

Mi vár a magyar válogatottra az utóbbi időszak menetelése után? Hogy látják az esélyeket a korábbi szövetségi kapitányok? Ezeket a kérdéseket jártuk körül sport rovatunkban.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

David DeSteno, a bostoni Északnyugati Egyetem ünnepelt pszichológiaprofesszora könyvet írt a vallásról – a vallástalanoknak. A kötetről Böszörményi Nagy Gergely könyvajánló sorozatában olvashatnak.

Hacsak lehet, vegyünk hát könyvet, a szűkös időben is. Nem a válság vagy a háború ellenére, hanem éppen azért – írja jegyzetében Uri Dénes Mihály.

Nem az országból való minél gyorsabb vízkivezetést, hanem a víz tájainkba való irányítását kell megoldanunk – mielőtt késő lesz. Vízügyi szakértők sürgetik a stratégiaváltást; a részletekről tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

Neville Zoltán Los Angelesben született, építészként bejárta a világot, hogy ötvenhatos menekült nagyszülei nyomában Budapesten találjon otthonra. Épület és környezete összhangja, régi és új egyensúlya, emberléptékű városok; a szenzitív építészet nemzetközi hírű képviselője a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetének munkatársaként viszi a magyar tehetség hírét világszerte – interjúnkat élet rovatunkban olvashatják.

A rovatban az Athéné filmet ajánljuk, a tárcát Hegyi Zoltán írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Ókovács Szilveszter Szilveszter, az Opera főigazgatója ír a szolfézs szépségeiről.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. október 13. 21:39
Bandika..ugyammá..
Trombitás Keresztély
2022. október 13. 11:34
Ezt is megértük, hogy a Lehet Más a Politika alapítója hazatalált, és a mandiner címlapjára került. 🤣🤣🤣
McFoker
2022. október 13. 08:05
Mind a tíz olvasótok örülni fog.
illatosítotthegyilevegő
2022. október 13. 07:42
Schiffer a magyar Jordan Peterson, amúgy meg a mandisok jól elbántak Schifferrel ezzel a Fradis címlappal :D Az egyetlen baloldali, aki ha piros (esetleg még egy kis kék) háttérrel színezitek be, akkor nem érzem azt hogy valami kommunista mentalitás/szándék stb. rávetüljön. Értem, hogy zöld politika, de azért na!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!