Szlovén lap: Magyarország Ukrajna orosz megszállására „enyhén irigy elégedettséggel” tekinthet

2022. augusztus 29. 10:07

A Delo.si publicistája úgy véli, a magyar nyilvánosság „hagyta magát meggyőzni arról, hogy a háborúra adott első, ösztönös reakciója hibás volt”.

2022. augusztus 29. 10:07
null

A Delo.si „Miként lettünk Donbasz?” című publicisztikájának szerzője közölte, hogy Magyarország Oroszországhoz hasonlóan egy egykor erős birodalom örököseként tekint saját magára, az egykori volt birodalmak végét pedig nemzeti katasztrófaként értelmezik.

 A szlovén újságíró szerint mikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Magyarországon erős volt a szimpátia a legyőzöttel szemben, ami a történelmi tapasztalatok miatt érthető is.

A szerző ezután azzal folytatta, hogy „a választások előtt álló Fidesz komoly gondban volt, moszkvabarát politikája miatt Orbán Viktor mégsem került bajba: sosem látott mértékű győzelmet aratott, amihez nagyon nagy erőfeszítésekre volt ugyanakkor szükség” – emlékeztetett.

„A magyar sajtó putyinista propagandát kezdett terjeszteni”

A véleménycikk szerint ekkor vonták teljes felügyelet alá a tömegtájékoztatást,

A szerző hozzátette, hogy ahhoz, ami következett, „kellett a magyar nyilvánosság is, amely hagyta magát meggyőzni arról, hogy a háborúra adott első, ösztönös reakciója hibás volt”. Laczó Ferenc magyar történészre is hivatkozott, aki felhívta arra a figyelmet, hogy minden nemzetnek többféle narratíva áll rendelkezésére, melyek sokszor egymásnak is ellentmondanak.

Hozzátette, hogy „a magyar ellenzék az ukrajnai háborúban 1956 megismétlődését látta, felelevenítve a »Ruszkik haza!« szlogent, miközben az orosz-ukrán viszonyt a magyar-szlovákkal is párhuzamba lehet állítani”.

„Hiszen hosszú együttélésre tekinthet vissza mindkét nemzetpár, a magyar nacionalizmus pedig Ukrajna orosz megszállására enyhén irigy elégedettséggel tekinthet” – vélte a Delo.si munkatársa.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Összesen 241 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. szeptember 06. 01:14
Rákerestem a szerzőre. A CEUpress szemlézte erősen. Nincs több kérdésem... https://ceupress.com/contributor/luka-lisjak-gabrijelcic
lendvaiildiko
2022. szeptember 01. 21:46
Az isteni Kovács Laci bácsi azt mondta: merjünk kicsik lenni. A zunió is erre szeretne rávenni. Vajon Elensky miért nem folytatott reálpolitikát? A világ egyik legnagyobb hatalma mellett miért akart nagy lennI, hiszen egy törpe állam Oroszországhoz hasonlítva. Még profitált volna ukraijna a két világhatalom közötti egyensúly keresésből, ELenskik felvirágoztathatta volna ukrajnát. Egyáltalán az ukrán sovinizmus, a magyar, az orosz és a többi nemzetiség üldözése után mit várnak bármely magyartól? Elensky megvalósította az ukrán 1919-t, ő az ukrán Kun Béla és Samuely...
nuknuk
2022. augusztus 29. 20:02
Csak tudnám kik azok a szlovének?
Frakk a macskák réme
2022. augusztus 29. 19:43
Mi a lófaszként tekintettünk volna másképp a háborúra? Egy baráti ország megtámadta egy ellenségünket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!