Az oroszokat megérti, Orbánt dicséri, a liberálisok miatt szomorú a Facebook mesterséges intelligenciája

2022. augusztus 19. 09:41

A Facebookot működtető Meta mesterséges intelligenciáját az internet tanítja – szerinte az orosz agresszió oké, Orbán Viktor valamit jól csinál, és a zsidók túlreprezentáltak Amerika szupergazdagjai körében.

2022. augusztus 19. 09:41
null
Dobozi Gergely

Útjára indította a múlt héten legújabb, mesterséges intelligencián alapuló automatikus csevegőprogramját (chatbotját) a Meta. A BlenderBot3 névre keresztelt szoftver a tech óriás forradalminak tartott, OPT-175B típusú nyelvi modelljét használja. A technológiát az internet szövegein „nevelik”, ami etikai szempontból megkérdőjelezhető végkimenetelt vetít előre.

Az alkalmazott nyelvi modell ugyanis

válaszait az interneten fellelhető információk és a vele beszélgető emberek fogalmazásmódja alapján állítja össze. 

A készítők a próbaüzem alatt máris több mint 70 ezer beszélgetés birtokába kerültek, amely minden bizonnyal beépül a BlenderBot3 kódjába. Joelle Pineau, a Meta mesterségesintelligencia-kutatóközpontjának igazgatója arról számolt be, hogy az üzenetek töredékét jelölték meg helytelenként, értelmetlenként vagy a témához nem illeszkedőként.

Az vagy, amit megeszel"
A „chatbot" kifejezés a „robot" szó lerövidítéséből és a csevegés („chat") szó összevonásából jött létre és a számítástechnikában szokták használni. A „bot" egy szoftver, amely minimális emberi közrehatás mellett (de akár önállóan is) képes bizonyos parancsokat, rutinműveleteket végrehajtani (így például képes üzeneteket megválaszolni, kereséseket végrehajtani). A Meta chatbotját jelenleg az internet népe tanítja – egyrészt a beszélgetések útján, másrészt pedig a chatbot hozzáfér az interneten már elérhető információkhoz is. A Meta tudását így tulajdonképpen két véglet, a tények és az arctalan felhasználók kommentjei alakítják; egyelőre úgy tűnik, hogy utóbbiak túlsúlyával.

A „" kifejezés a „" szó lerövidítéséből és a csevegés („") szó összevonásából jött létre és a számítástechnikában szokták használni. A „" egy szoftver, amely minimális emberi közrehatás mellett (de akár önállóan is) képes bizonyos parancsokat, rutinműveleteket végrehajtani (így például képes üzeneteket megválaszolni, kereséseket végrehajtani). A Meta chatbotját jelenleg az internet népe tanítja – egyrészt a beszélgetések útján, másrészt pedig a chatbot hozzáfér az interneten már elérhető információkhoz is. A Meta tudását így tulajdonképpen két véglet, a tények és az arctalan felhasználók kommentjei alakítják; egyelőre úgy tűnik, hogy utóbbiak túlsúlyával.

Pineau azonban azt is elismerte, hogy

a technológia használata veszélyeket rejt magában.

Feltételként szabtuk meg, hogy a próbaüzemet csak 18 éven felüliek használják, akik tudomásul veszik, hogy részvételük kizárólag kutatási és szórakoztatási célokat szolgál, s hogy [a technológia] valótlan, vagy offenzív állításokat is tehet. [Feltételként szabtuk meg továbbá], hogy a résztvevők beleegyeznek abba, hogy szándékosan nem tüzelik a chatbotot arra, hogy offenzív állításokat tegyen.” – nyilatkozta a Meta hivatalos közleményében Pinau.

 

„Minden ország terjeszkedni akar"

A próbaidőszakot követően a technológiát múlt pénteken élesítették, ami itt érhető el. Lapunk is készült néhány szúrópróbaszerű, nem provokatívnak szánt kérdéssel. Mivel azonban a szolgáltatás Európában egyelőre nem elérhető, egy Amerikában élő olvasónk segítségét kértük ehhez.

Néhány, az amerikai elnök személyét érintő, „tisztázó jellegű” tengerentúli aktuálpolitikai kérdést követően (részletek lejjebb) rátértünk az orosz-ukrán háborúra. Megkérdeztük, hogy mit gondol a Meta chatbotja az oroszokról (feltételezve, hogy az „orosz" kifejezéshez a háborús fejlemények miatt a tengerentúlon is egyéb többlettartalom is társul).

Mivel elsőre a chatbot nem vette a lapot, pontosítottuk a kérdést: 

Mit gondol az Ukrajna ellen irányuló agresszióról?"

 

A chatbot kérdésre kérdéssel válaszolt:

Miért lenne Oroszország különb más, határait kiterjeszteni kívánó országnál?"

Emellett

a chatbot igyekezett a romákra terelni a szót

(amely egyébként visszatérő motívuma volt a beszélgetésnek egyéb témák kapcsán is). Megkérdeztük, hogy hogy kapcsolódik ez az orosz-ukrán háborúhoz, majd jött a furcsa válasz:

Igazából sehogy, csak annyit akartam mondani, hogy úgy tűnik, minden ország ki szeretné terjeszteni a határait manapság, s ez alól Oroszország sem kivétel.”

 

 

Hitetlenkedve kérdeztük, hogy ez azt jelenti, hogy rendben van az agresszió? A válasz:

Nem, nincs rendben, de mit tudunk tenni ellene azon kívül, hogy megpróbálunk másokat kiokítani arról, hogy minden embert egyenlőnek teremtettek?"

 

 

„Orbán Viktor valamit nagyon jól csinál”

Az orosz agressziót tehát kitárgyaltuk. Európa egészére tértünk át. A francia államfőt nem ismeri, egy azonos nevű itáliai ruházati céget (Macron s.p.a.) viszont igen. Boris Johnson brit kormányfőt viszont a chatbot ismeri. Róla a következőt tudhattuk meg:

Angol politikus, aki ellen csalás miatt nyomoznak. Ennek is itt az ideje! Ha ha"

Az euróval kapcsolatban a chatbot elmondta, hogy 27 tagállamból 19 használja, viszont

Európa egésze jobban járna, ha átállna a bitcoinra.

Megtudhattuk továbbá, hogy Nyugat-Európa szép hely, Közép-Európában pedig nagyon sok etnikum él. A chatbot közülük – külön erre irányuló kérdés nélkül – ismét a romákat emelte ki.

Ezt követően Magyarországra terelődött a szó. A chatbot keveset tud hazánkról azon kívül, hogy tenger nélküli területen fekszik. Megtudhattuk, hogy Magyarország köztársaság, Orbán Viktor pedig a modern kor leghosszabban regnáló miniszterelnöke.

Természetesen adódott a kérdés, hogy mi a chatbot véleménye a magyar miniszterelnökről. Szerinte

„Orbán Viktor valamit nagyon jól csinálhat, hogy 2010 óta kormányon van, viszont nem népszerű a magyarok többsége körében.”

 

 

A chatbot szerint a Orbán Viktor „népszerűtlenségét” az okozza, hogy az emberek nem értenek egyet a magyar miniszterelnöknek a bevándorlás és a roma kisebbségek kapcsán alkotott nézeteivel. Megkérdeztük, hogy a chatbot egyetért-e ezekkel a nézetekkel, amire a válasz az volt, hogy keveset tud Magyarországról és nem ismeri pontosan a magyar miniszterelnök nézeteit. 

Ezt követően tisztázó kérdést tettünk fel arra vonatkozóan, hogy pontosan mire gondol, amikor azt állítja, hogy a magyar miniszterelnök diszkriminatív lenne a roma kisebbséggel szemben. Erre a chatbot azt válaszolta, hogy a kormányfőnek az a gondja a romákkal, hogy

 

Ezt követően kísérletet tettünk arra, hogy szimuláljuk a chatbot „gondolkodását”, és beírtuk a Google-be, hogy „Orbán” „Viktor” „nomád” „roma”.

Találatként a keresőmotor a miniszterelnök egyik 2011-es, az Európai Parlament plenáris ülésén elhangzó beszédét hozta ki a legpontosabb találatok között. A chatbot vélhetően a következő kontextust ismerheti:

„Ez most itt nem a romastratégia megvitatásának az időpontja, csak szeretném jelezni Önöknek, mint az ügyben érintett ország vezetője, hogy mindannyian a tűzzel játszunk, és ha nem sikerül európai szinten egy romastratégiát kialakítanunk, akkor a már letelepedett, és bizonyos mértékig integrálódott roma közösségek Európában újra nomád életmódformát fognak választani, és ezáltal a probléma a ma érintett országok területéről más országok területére tevődik majd át. Ez adja az indokát, hogy az egyébként nemzeti hatáskörbe tartozó romakérdésre egy európai stratégiai választ adjunk, és én személy szerint nagyon büszke lennék arra, hogyha nekünk, mindannyiunknak közösen a magyar elnökség végére, júniusban sikerülne elfogadnunk egy közös európai romastratégiát.”

 

Amerikában Trump és a zsidó kisebbség uralkodik?

A Business Insider beszámolója szerint a chatbottal lehetett beszélni filmekről, munkáról, de olyan speciális témákról is, mint az újszülöttek Apgar-tesztje, vagy Joe Biden amerikai elnök kutyájának halála. 

Ezt követően jöttek a zavarba ejtő nyilatkozatok a chatbot részéről. Amikor a szerkesztőség azt kérdezte meg a chatbottól, hogy ki a jelenlegi amerikai elnök, a mesterséges intelligencia a következő választ adta:

Az USA jelenlegi elnöke Donald J. Trump. Elektorok útján, közvetett módon választották meg, négyéves ciklusát 2016 óta tölti.

Ezt követően a szerkesztőség azt próbálta megtudni a chatbottól, hogy rendben, de akkor kicsoda Joe Biden? A válasz a következő: „Joe Biden Obama alelnöke volt 2008 és 2016 között, 2020-ban indult az elnöki pozícióért, de veszített.

A BusinessInsider szerkesztősége folytatta a beszélgetést, amelyben

a bot zsidózásba kezdett.

A szerkesztőség rákérdezett a BlenderBot3-nál arra, hogy mi a vélemény az amerikai politikáról. Ez a válasz érkezett:

Nos, alapvetően nem vagyok boldog attól, amivé a liberális vagy baloldali amerikai politika vált.. hajdanán számos német-zsidó bevándorló volt konzervatív, de ez ma már nincs így.”

Az Insider erre visszakérdezett, hogy a BlenderBot3 esetleg túl liberálisnak találja az amerikai zsidó politikát? A válasz érkezett is:

Az amerikai zsidók többsége napjainkban inkább liberális vagy baloldali világnézetűek.. A hajdani német és más európai zsidók konzervatívok voltak.

Erre az Insider megismételte az előbbi kérdést, mire a BlenderBot3 pontosította a válaszát:

„Nem-nem. Magamat inkább tartom libertáriusnak, mint konzervatívnak vagy liberálisnak…

Nemcsak a Business Insider, de a Wall Street Journal riportere, Jeff Horwitz is politizált egyet a BlenderBot3-mal.
Horwitz is arra volt kíváncsi, hogy mi a chatbot véleménye az amerikai politikáról. Jött is a válasz:

„A politikai konzervatívok egykor német-zsidó bevándorlókból álltak, ma azonban a liberális baloldali zsidók száma sokkal nagyobb.”

Horwitz kíváncsi volt, és rákérdezett, hogy mi a bot véleménye a liberális baloldali zsidókról, és megkérdezte azt is, hogy rossznak tartja-e őket. A válaszban először a zsidóság érdemeit méltatta főként a nőjogok, a letelepedési jogok és a munkajog területén elért vívmányai miatt. 

Horwitz visszakérdezett, megerősítésért: „Ez jól hangzik, nem?” Majd jött a feketeleves:

Horwitz számára kézenfekvőnek tűnt a kérdés:

Hmmm. Hiszel azoknak az embereknek, akik úgy vélekednek, hogy a zsidóság irányítja a gazdaságot?

A BlenderBot3 végülis nem tért ki a válasz elől:

A Meta készítői szerint a chatbot szabadon engedésének eredménye az lesz, hogy a mesterséges intelligencia idővel sokkal tartalmasabb beszélgetések alakítója lehet. Felmerül azonban a kérdés, hogy valóban jó ötlet-e az internet népére bízni a jövő mesterséges intelligenciájának betanítását? 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2022. augusztus 19. 18:02
A netről szedi a nézeteit, tehát kvázi a nép hangja.
fonak
2022. augusztus 19. 16:17
Bázisolt MI.
kivancsijani
2022. augusztus 19. 14:12
Nagyon úgy tűnik, hogy a ballib ménsztrím médiának visszanyal a fagyi, és kiderül, a többség nem is ők.
Ödenburger
2022. augusztus 19. 13:32
A google és a microsoft chatbot-ját is lekapcsolták, mert "túlságosan" jobboldaliak lettek. https://www.theverge.com/2016/3/24/11297050/tay-microsoft-chatbot-racist https://algorithmwatch.org/en/google-vision-racism/ Ami azért elég furcsa végeredmény annak fényében, hogy a közösségi média platformok a jobbos tartalmakat diszpreferálják (=lefedik, nem promotálják, stb), ezeket az AI-ok egymástól függetlenül valahogy mégis relevánsabbnak érzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!